kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Mart 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Motosikletle 25 bin km'nin kitabını yazdı

ŞELALE KADAK
ŞELALE KADAK
Asım Kocabıyık'ın damadı İran asıllı Muhammed Hamedi, 10 yıl boyunca motosiklet üzerinde Guatemala'dan Tunus'a kadar seyahat etti. Anı ve fotoğraflarını derlediği kitabın satış geliri bugün gençlere burs olacak..
Onun hayatı sevdiği kadınla birlikte değişmiş. İranlı diplomat annebabanın çocuğu olarak gençliğini hem Türkiye'de hem de Avrupa'da geçiren ve üniversite eğitimi için gittiği ABD'nin Pensilvenya eyaletinde Asım Kocabıyık'ın kızı Zeynep Kocabıyık ile tanışıp evlenen Muhammed Hamedi aslında hayalini daha çok genç yaşta gerçekleştirmiş: "Annem kültür, babam da askeri ateşe olarak Ankara'da çalıştı ve ben o zamanlardan beri Türkiye'yi çok sevdim. İstanbul'a geldiğimizde Yeşilköy'de Çınar Oteli'nde kalmıştık. Orayı da çok sevdim ve dedim ki, ben bir Türk bayan ile evlenip, Türkiye'ye yerleşeceğim. Yeşilköy'de de oturacağım. Hepsi oldu."

KİTAP AMAZON'DA YOK SATMIŞ
Bugün Borusan Grubu'nda çalışan Hamedi'nin Zeynep Kocabıyık'a duyduğu aşk, ailelerinin onayı ile evliliğe dönüşmüş. Zamanın şartları gereği, Hamedi'nin anne ve babası düğüne bile gelememiş. Yıllar sonra babası yurt dışına çıkma iznine kavuştuğunda ziyaret edebilmiş gelinini, oğlunu ve torunlarını. Babasını birkaç yıl önce kaybeden Hamedi'nin annesi hâlâ Tahran'da yaşıyor ve İran'ı bırakmayı hiç düşünmüyor. Borusan Holding'in patronu Asım Kocabıyık'ın damadı olduktan sonra aldığı eğitimin ardından Borusan Holding'te profesyonel olarak çalışmaya başlayan Muhammed Hamedi'nin bir düşü daha vardır aslında: motosiklet.

AHMET KOCABIYIK İLE GEZDİ
Ama tabii Asım Kocabıyık'ın oğlu Ahmet Kocabıyık, motosiklete Hamedi'den daha düşkündü aslında ve biraz da onun teşvikiyle Hamedi'nin motosikletle dünya turunun da kapıları aralanıverdi. Ahmet Kocabıyık o güne kadar pek çok motosikletli gezi gerçekleştirmişti ama Hamedi'nin bu zor yolculuklara ilk zamanlar hazır olmadığını düşünüyordu. Ne zaman ki Kocabıyık Hamedi'nin hazır olduğunu düşündü, o zaman söyledi: 'Artık gelebilirsin.' Hamedi'nin ilk yolculuğu böyle başladı ve gittikleri ülke Guatemala oldu. Muhammed Hamedi, tam 10 yıl boyunca bazen tek başına bazen büyük bir ekiple ve çoğu defa da Ahmet Kocabıyık ile birlikte dünyanın özellikle zorlu ülkelerine ve dağlarına motosikletle yolculuk yaptı. Yılda bir, büyük gezilerdi bunlar ve en az 3 hafta sürüyordu. Guatemala, Bhutan, Şili, Arjantin, Norveç, Yeni Zelanda, Tunus ve Peru'nun da aralarında olduğu ülkelere yapılan seyahatler esnasında Muhammed Hamedi sürekli not tutmayı ihmal etmedi. Ve sonunda korkusuzca risk aldığını ve en sadık dostu olduğunu söylediği Ahmet Kocabıyık'a ithaf ettiği 'From the Himalayas to the Andes' (Himayalar'dan Andes'e) isimli kitabını çıkardı. Hamedi ile sohbet ettiğimiz gün kitabın Amazon'da 'sold out' yani tümünün satıldığı bilgisi geldi. 'Tabii çok az adette göndermiştik. Ama bu bile beni çok memun etti' diyen Hamedi, 25 bin kilometre yaptığı motosiklet üzerindeki yolculuğunu anlatırken adeta gözlerinin içi parlıyordu. Motosikletle seyahat yapacakları ülkeye uçakla gidip, o ülkeden motosiklet kiralayarak yollarına devam eden Hamadi ve Kocabıyık, zorlu yolları aşarak anı biriktirmiş.