kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Mart 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad Bağdat'ta

Yeni Haber
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, iki günlük resmi ziyaret için Irak'ın başkenti Bağdat'a gitti.

İran'ın, 1980'li yıllarda 8 yıl boyunca savaştığı Irak'ı ziyaret eden ilk devlet başkanı olan Ahmedinejad, iki gün boyunca Iraklı liderlerle görüşmelerde bulunacak.

Ahmedinejad'ı, Bağdat Havaalanı'nda, aralarında Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari'nin de bulunduğu bazı Iraklı yetkililer karşıladı.

Havaalanı çevresi ve yollarda güvenlik önlemlerinin artırıldığı belirtilirken, Amerikalı askeri yetkililer, İran liderinin ziyareti sırasında güvenliğin sağlanması için yapılan çalışmalara dahil olmayacaklarını açıkladılar.

1979 İslam devriminden sonra Bağdat'a giden ilk cumhurbaşkanı olan Ahmedinejad, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ve Başbakan Nuri El Maliki ile bir araya gelecek. Ziyaret sırasında iki ülke arasında bazı iş birliği anlaşmaları da imzalanacak.

Nüfusları büyük oranda Şii olan İran ve Irak, 1980'li yıllarda savaşmış ve 8 yıl süren savaşta 1 milyon insan hayatını kaybetmişti. Savaşın birbirine düşman ettiği iki ülke arasındaki ilişkiler, Saddam Hüseyin'in 2003'teki Amerikan işgalinin ardından devrilmesi ve daha sonrasında Şiilerin Irak yönetiminde güçlenmesiyle gelişti.

Saddam döneminde uzun yıllar İran'da sürgünde yaşayan Şii ve Kürt liderleri, iktidara geldikten sonra İran'la ilişkileri geliştirmeye özen gösterdi.

Irak Devlet Başkanı Talabani, Kasım 2005'te İran'ı ziyaret etti. Bu ziyaret, iki ülke arasında 40 yıl aradan sonra devlet başkanı düzeyinde yapılan ilk ziyaret olmuştu.