kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Mart 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Çin tek çocuk politikasından vazgeçiyor

Yeni Haber
Dünya nüfusunun yüzde 20'sine sahip Çin'in, 70'li yıllardan beri uygulanan tek çocuk politikasından vazgeçilebileceği belirtildi.

Yarın başlayacak ve yılda bir kere toplanan Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı'nın sözcüsü Wu Jianming, ülkede değişen durumlardan dolayı hükümetin tek çocuk politikasında düzenlemelere gitmeyi düşündüğünü söyledi.

Wu, 1973'te uygulamaya konulan tek çocuk uygulamasıyla bugüne kadar 300 ile 400 milyon arasında yeni doğumların engellendiğini ifade ederek, "O dönemde Çin'in başka seçeneği yoktu'' diye konuştu.

Sözcü Wu, söz konusu politikayı değiştirmeye yönelik ne gibi alternatif seçeneklerin düşünüldüğü konusunda bilgi vermedi. Wu'nun açıklamaları Pekin'in ülkede çok sıkı şekilde uygulanan tek çocuk politikasında gevşemeye gideceği söylentilerinin ardından geldi.

Birçok uzman, ülkedeki düşük doğum oranının gelecekte sosyal sorunlara neden olacağı uyarısında bulunurken, ailedeki çalışan genlerden çok azının yaşlılara baktığı belirtiliyor.

Kısa süre önce de Ulusal Nüfus ve Aile planlaması Komisyonu Başkan Yardımcısı Zhao Baige, gazetecilere bu değişikliğe gitmek istediklerini söylemişti.

Zhao, "Bu değişikliğin ne zaman ve nasıl olacağı cevabını veremem ama bu konu millet vekilleri arasında büyük bir mesele haline geldi'' dedi.

Çin Komünist Partisi Başkanı Mao Zedong'un iktidardaki son 10 yılı içinde (1966-1976) başlattığı meşhur Kültür Devrimi'ndeki yıllarda her bir çifte 5.8 çocuk düşerken, şimdilerde bu oran 1.8'e düşmüş bulunuyor.

Bu rakamın şu an nüfusun azalmaması için ihtiyaç duyulan 2.1 oranından da düşük olduğu kaydedildi.

İKİNCİ ÇOCUK İÇİN HER YOL DENENİYOR

Çinli yetkililer her ne kadar tek çocuk politikası sıkı bir şekilde uygulanıyor dese de bu durum ülkedeki zengin ve ünlüler için çok büyük bir sorun teşkil etmiyor.

Araştırmalar zengin ve ünlülerin 3 çocuk sahibi olduğunu ortaya çıkarmıştı. Devlet medyası geçen yıl ülkedeki yaklaşık 2 bin yetkilinin tek çocuk politikasını deldiğini bildirmişti. Tek çocuk politikasının birçok sorunu beraberinde getirdiği Çin'de ikinci çocuklarını dünyaya getiren zengin aileler, bu çocuklarını resmileştirebilmek için hemen her yola başvuruyor.

Şimdilerde ikinci çocuk yapmanın eskiye göre kolaylaştığını söyleyen bazı kesimler, ikinci çocuk yapmanın kendileri için çok büyük bir problem oluşturmayacağı kanısında. İkinci çocuğun doğması halinde, bunu resmileştirmek için, yerine göre bin yada 5 bin dolar arasında değişen ceza ödeme yada ilk çocuğunun özürlü olduğunu belgeleyerek ikinci çocuğa sahip olma gibi yollar deneniyor.

Ülkede kırsal kesimdeki ailelere ve ailelerinin tek çocukları olan çiftlere ikinci çocuk yapma hakkı tanınıyor. Yetkililer daha önceki açıklamalarında hükümetin, uygulanan aile planlaması kanunundan kesinlikle ödün vermeyeceğini ve bunu sıkı bir şekilde sürdüreceğini söylemişti.

1.3 milyar nüfusuyla dünyanın en kalabalık ülkesi Çin'de hükümet, nüfusu 2010 yılında 1.36 milyar, 2020'de de 1.45 milyarın altında tutmayı hedefliyor. Bilindiği gibi Çin'de uygulanan bu politikaya bağlı olarak birçok aile doğum öncesi kontrolle kız çocuklarını aldırıyor ve bu da erkek çocukların çoğalmasına yol açıyor.

En son yapılan araştırmada erkek nüfusun bayanlardan 37 milyon daha fazla olduğu ve bunun ileride ciddi sosyal problemlere yol açabileceği belirtilmişti. Öte yandan tek çocuklu ailelerin çoğalması nedeniyle bazı kişiler için hala, dayı, amca, enişte gibi kavramların ortadan kalktığı ve toplumun belirli bir kesiminde akraba sıkıntısı sorunu yaşanabileceği belirtiliyor.

Kimileri bu uygulamanın ülkenin kalkınması için taviz verilmemesi gerek bir yol olduğunu düşünürken, kimileri de bu uygulamanın ülkedeki sosyal sorunları arttıracağını ve tek çocuklu aileleri çok çocuk sahibi olmak için kanunsuz yollara başvurabileceğini savunuyor.

CİHAN