kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Mart 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Iran Sanayi ve Maden Bakanı Ali Ekber Mehrabian, Türkiye'de satışına başlanan 'Samand' marka otomobili üreten İran Khodro Company (IKCO) firmasının daveti üzerine gelen 20 Türk gazeteciyi makamında kabul etti.

İran ve Malezya Türkiye ile 'İslami araç' geliştirecek

25.02.2008
İran Sanayi Bakanı Ali Ekber Mehrabian, İslam ülkeleri için geliştirilecek ve İslami özelliklere sahip araç projesine Türkiye'nin de sıcak baktığını söyledi. İslami araç, namaz vakitlerini bildiriyor, kıbleyi gösteriyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
İran ve Malezya Türkiye ile 'İslami araç' geliştirecek
İran tarafından geçen yıl ortaya atılan ve İslam ülkeleri için üretilmesi planlanan 'İslami araç' projesinde Türkiye'de yer alacak. İran Sanayi ve Maden Bakanı Ali Ekber Mehrabian, İslam ülkeleri arasında 'İslami araç' adı altında yeni bir aracın üretimi fikrinin ortaya atıldığını ve 3- 4 ülkenin bu projeye hazır olduğunu belirterek, "Türkiye de buna sıcak bakıyor" dedi. Bakan Mehrabian, Türkiye'de satışına başlanan Samand marka otomobili üreten İran Khodro Company (IKCO) firmasının daveti üzerine İran'a gelen 20 Türk gazeteciyi makamında kabul etti. Bakan Mehrabian, gazetecilerin 'İslami araç' projesi hakkında bilgi vermesini istemeleri üzerine, şöyle konuştu:

TÜRKİYE SICAK BAKIYOR
"Bildiğiniz gibi 56 İslam ülkesi birbirleriyle işbirliği yapmaktadırlar. İran İslam Cumhuriyeti geçen sene böyle bir öneride bulundu. İslami ülkeler arasında, İslami ülkelere özgü bir aracın üretimini önerdi. Yani güçlerimizi birleştirirsek belki de dünyanın en iyi aracını üretme gücüne sahibiz. Bu aracın parçaları belki çeşitli ülkelerde üretilebilir. Ama tüm ülkelerde ve özellikle İslami ülkelerde kullanılabilir. Tabii ki Müslümanlar, İslami ülkelerdeki halklar bu araca daha iyi bakarlar, hoşgörüyle karşılarlar. Bu amaçla Müslüman halkı biraz heyecanlandıracak bu aracı sunmak ve onların İslami gururlarını kabartmak amacını taşımaktayız. Bir kaç ülke hazır olduklarını belirtmişdi. Bu bir kaç ülkeden biri Türkiye'dir. Biz bu düşünceyi ciddiyetle izlemekteyiz." Mehrabian "İslami aracın üretim yeri belli mi?" şeklindeki bir soruya ise, "Bu, şimdilik sadece bir düşüncedir. Bildiğiniz gibi büyük firmalar yedek parçalarını çeşitli ülkelerde yapmaktadırlar. Üretim yeri dünyanın bir kaç yerinde olabilir. İyi bir potansiyeli ve üretim şartları iyi olan, tüketici şartları en uygun yerde yapılacaktır. Bu düşünce İslam Konferansı çerçevesinde izlenmektedir" yanıtını verdi.