kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Mart 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

6.9 milyon kaçak çalışanın devlete faturası 4 milyar $

Okan MÜDERRİSOĞLU ANKARA
Sosyal güvenlik reformunun TBMM'deki görüşmeleri sancılı geçerken işveren, sigorta priminde yapılacak 5 puanlık indirim için yoğun çalışma sürdürülüyor. Çalışma Bakanlığı, sigorta priminde 1 puanlık indirimin yaratacağı kaybın karşılanması için en az 1.6 milyon işçinin kayda alınması gerektiğini belirledi.

6.9 MİLYON KİŞİ KAÇAK
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın tahminlerine göre, Türkiye genelinde yaklaşık 6.9 milyon kişi kayıtdışı çalışmakta. Bu kişilerin kayda alınması durumunda vergi, sigorta primi, işsizlik sigortası kesintilerinden devletin yıllık brüt 13.7 milyar YTL gelir elde edeceği hesaplanıyor. Buna karşılık 6.9 milyon kişi için 9 milyar YTL sağlık harcaması yapılması gerekecek. Böylece net gelir 4.7 milyar YTL (4 milyar dolar) olacak. Sigortalı işçi kapsamına alınabilecek 3 milyon 224 bin potansiyel çalışan bulunduğu tahmin ediliyor. Esnaf statüsündeki kayıtdışı çalışan sayısı ise 3 milyon 675 bin.

İNDİRİM ERTELENİYOR
Hazine Müsteşarlığı ise Başbakan Tayyip Erdoğan'ın söz verdiği sigorta prim yükünün azaltılmasıyla ortaya çıkacak mali açığı telafi etmeye çabalıyor. İndirimin, yılın son çeyreğine bırakılması kesinleşti. Bürokratlar, indirimin hemen devreye girmesi yerine zaman kazanmaya çalışıyor. Önce primi ödenecek sonra iadesi yapılacak SSK prim oranında bir puanlık düşüş yapılması halinde, o indirimin yıllık maliyeti 505 milyon YTL olarak hesaplanıyor. Bu gelir kaybının getireceği mali yükün karşılanması için asgari kazançtan en az 339 bin 400 çalışanın kayıt altına alınması gerekiyor. Ancak kayıt altına alınması gereken çalışanlar ile bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerin sağlık giderleri de dikkate alındığında, bir puanlık indirimin yaratacağı gelir kaybının karşılanması için asgari tutardan 1.6 milyon kişinin sigortalı olması gerektiği ortaya çıkıyor.