kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Mart 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kıdem tazminatlarını yasa çıkınca Fon garanti edecek

Prof. Dr. CEM KILIÇ
Sosyal güvenlik yasasının yürürlüğe girdiği tarihten itibaren oluşacak kıdem tazminatı haklarını Kıdem Tazminatı Fonu garanti altına alacak. Önceki dönemden ise işveren sorumlu..
İLİŞKİLİ HABERLER
Kıdem tazminatlarını yasa çıkınca Fon garanti edecek
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nda değişiklik öngören tasarıdaki düzenlemeler, kıdem tazminatından emekli aylığına kadar çalışanların geleceğiyle ilgili radikal değişiklikler içeriyor. Eldeki veriler ışığında okurların sorularnı yanıtlayan sosyal güvenlik uzmanı Prof. Dr. Cem Kılıç, Kıdem Tazminatı Fonu'nun yasa yürürlüğe girdikten sonra kazanılmış hakları koruyacağını bildirdi. Soru ve cevaplar şöyle:

* 9 yıl sigortalı çalıştım. Kıdem Tazminatı Fonu kurulursa durumum ne olacak?
Geçmiş 9 yıldan işveren sorumlu olacak. Fondan sonra çalışılan sürede yatırılan primler, bireysel hesapta izlenecek.

* Kıdem Tazminatı Fonu kazanılmış hakları nasıl koruyacak? Emekliliğe hak kazandım, dilekçe vereyim mi?
Fon, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren oluşan hakları garanti altına alıyor. Fon'dan önceki dönemden kaynaklanan yükümlülük işverene ait.

* Kıdem tazminatı hesaplanırken hangi ücret esas alınacak?
Fon kurulursa, tazminatın hesabında esas alınacak ücret, işçinin çalıştığı yıldaki ücretin 12 aylık ortalaması olacak. Bu tutar üzerinden, işveren yüzde 3 prim ödeyecek. Ancak, bu kesinti yüzünden işçinin ücreti düşmeyecek.

TAZMİNATTA EŞİK 10 YIL

* Kıdem Tazminatı Fonu kurulduktan sonra üç-dört değişik işyerinde çalışanlar ne yapacak?
Bu durumdakiler, birden fazla işveren tarafından Fon'a ödenen primlerini birleştirecekler. Fon'da 10'uncu yılı tamamlamışlarsa, tazminatlarını kendi istekleri ile alabilecekler.

* 25 yıllık devlet memuruyum. Yeni düzenleme karşısında emekli aylığımın düşeceği söyleniyor...
Mevcut uygulamada, 25 yıllık çalışma karşılığında yüzde 75 oranında emekli aylığına hak kazanılıyor. Yani, aktif görevdeki maaşın yüzde 75'i emekli aylığı oluyor. Yeni düzenlemede aylık bağlama oranı düşüyor. Bu durumda 25 yıllık memurun, yasadan sonra kaç yıl daha çalıştığına bakılacak. Eski görev süresi ile yeni yasada kaç yıl çalıştığı hesaplanacak. Ancak her halukârda aylık tutarı düşecek.