kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Mart 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Bakan Tüzmen ve ihracatçılar sorunları sembolize eden zincirlerle fotoğraf çektirdi.

Şubat ayında 10.7 milyar dolarlık ihracat 14 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdik

Türkiye'nin şubat ihracatı yüzde 40.84 artışla 10.7 milyar dolara yükseldi. Aylık ithalat ise14 milyar dolar oldu. İthalat rakamları da artık her ay açıklanacak..
İLİŞKİLİ HABERLER
Şubat ayında 10.7 milyar dolarlık ihracat 14 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdik
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye'nin şubat ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 40.84 artış kaydederek, 10 milyar 674 milyon dolar olarak gerçekleşti. Yılın ilk iki ayında ihracat yüzde 44.79 artışla 20 milyar 499 milyon dolara ulaşırken, 12 aylık ihracat ise yüzde 26.37 artışla 112 milyar doları geride bıraktı. Şubat ayında en fazla ihracat gerçekleştiren sektörler, 2.5 milyar dolar ile taşıt araçları ve yan sanayii, 1.5 milyar dolar ile hazırgiyim ve konfeksiyon, 1.4 milyar dolar ile demir çelik sektörleri oldu. TİM verilerini açıklayan Başkan Oğuz Satıcı, 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefleyen Türkiye'nin lojistik sektörüne daha çok önem vermek zorunda olduğunu ifade etti. Satıcı, limanlarına otoyol, duble yol ve demiryolu bağlantısı olan özelleşmiş büyük limanları olan bir altyapıya ihtiyaç bulunduğunu kaydetti.

KOTAYA DAVA AÇALIM
AB'nin kota uygulamalarına değinen Satıcı, "AB ülkelerine ihracatımızı karşılamaktan çok uzak olan kota uygulaması, Türk sanayicisi, nakliyecisi ve ihracatçısı olarak hep birlikte ödediğimiz yaklaşık 5 milyar dolarlık bir fatura çıkarıyor. Bu faturayı sadece nakliyeci değil, üretici ve ihracatçı başta olmak üzere ekonomimizin tüm aktörleri ödüyor" dedi. AB ile müzakereler "Taşımacılık Politikası" nın da aralarında olduğu 8 başlıkta tıkandığı için sorunu müzakere sürecinde çözme imkanı olmadığını vurgulayan Satıcı, "Oyunu AB'nin kurallarına göre, AB hukuk sistemi içinde oynayalım. Bunun için de kota problemini en yoğun yaşadığımız 10 AB ülkesinde Adalet Divanı'na intikal etmesi amacıyla 40 dava açalım. Bununla da kalmayalım. Kota sorununu tüm uluslararası platformlara taşıyalım. Kendimizi anlatalım, sesimizi duyuralım ve bizi destekleyen bir kamuoyu oluşturalım" önerisinde bulundu. Kotasız taşımacılık için verilen mücadelede ulaştırma sektörünün yanında olduklarını ifade etti. Satıcı, Türkiye'nin fakirleştiren bir ihracat yaptığını ve artık zenginleştiren bir ihracat gerçekleştirebilmek için doğru teşhisin konulması gerektiğini vurguladı.