kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Esrar, sigaradan daha fazla kanser riski yaratıyor

Yeni Haber
Yeni Zelandalı bilim adamları, esrarlı bir sigara içmenin, 20 sigaranın akciğer kanseri için yarattığı riske eşit miktarda tehlike yarattığını belirledi...
Esrar kullanımıyla bağlantılı olan akciğer kanserinin "salgına dönüşebileceği" uyarısı yapan uzmanlar, daha önceki çalışmalarda kanser ve esrar arasındaki bağlantının bu kadar net biçimde ortaya konulmadığını belirtti.

European Respiratory Journal'de (Avrupa Solunum Sistemi Dergisi) yayınlanan makalede, iki kat fazla kanserojen madde içeren esrarın solunum yollarına tütünden daha fazla zarar verdiği, esrarın filtresiz sigaralarla içilmesi, daha derin nefesler çekilmesi gibi faktörlerin de zararı artırdığı kaydedildi. Araştırmacıların, 79 kanser hastasıyla sigara-alkol-esrar kullanımı, aile geçmişi ve meslek gibi çeşitli risk faktörleri üzerine ayrıntılı anketler yaptığı belirtildi.

Ekibin lideri, Yeni Zelanda Araştırma Enstitüsü uzmanı Richard Beasley, araştırmalarının küçük bir grubu kapsamasına rağmen, sonuçların "uzun dönemli esrar kullanımının, akciğer kanseri riskini artırdığını" net biçimde ortaya koyduğunu söyledi. Beasley, Yeni Zelanda'da her 20 kanser hastasının birinde, hastalık nedeninin esrar kullanımı olabileceğini kaydetti. Richard Beasley, esrar kullanımının gençler ve yetişkinler arasında yaygınlaştığı ülkeler için de benzer bir tehlikenin söz konusu olduğunu vurguladı.