kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

IMF ekonomik tahminlerini güncelledi

ANKA
Yeni Haber
IMF Dünya Ekonomik Görünüm Raporu ve Küresel Mali İstikrar Raporu'nda yer alan küresel ekonomik öngörülerini güncelledi. IMF yöneticileri Washington'da basın toplantısı düzenledi.

Raporda, "Sermaye akışlarına ağırlıklı biçimde bağlı olan yükselen piyasa ekonomilerindeki büyüme, -kimi yükselen piyasa ekonomilerinde iç talebin güçlü ivmesi yükselme potansiyeli oluştururken- kısmen etkilenebilir" denildi. Euro bölgesi için yıllık büyüme tahminleri yüzde 0.5 düşürülürken, yükselen piyasalar ve gelişmekte olan ülkelerin özellikle Çin ve Hindistan'ın etkisiyle 2008'de ortalama yüzde 6.9 büyüme sağlayacakları tahmin edildi ve yüzde -0.2 puanlık revizyon yapıldı.

IMF Ekim ayında açıkladığı Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nda yer alan 2007 ve 2008'e ilişkin ana makroekonomik tahminlerinde güncelleme yaptı. Güncellemeler Washington'da düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. Büyüme rakamlarındaki düşüşte yeni hesaplama tekniğinden kaynaklanan verilerin de etkisi bulundu.

MALİ ÇALKANTI BÜYÜME TAHMİNLERİNİ BELİRSİZLEŞTİRDİ

IMF, yapılan güncellemelerle ilgili "Mali türbülans büyüme tahminlerini belirsizleştirdi" başlığıyla bir de açıklama yaptı. Açıklamada, 2007'nin üçüncü çeyreğindeki güçlü büyümeden sonra, ortaya çıkan mali türbülans sonucu küresel ekonomik büyümenin yavaşladığı belirtildi. Küresel büyüme rakamlarının 2007 için yüzde 4.9, 2008 için yüzde 4.1 olarak güncelleştirildiği belirtilen açıklamada, 2008 için küresel büyüme rakamının yüzde 0.3 düşürüldüğü kaydedildi. Açıklamada, "Görünüme ilişkin riskler iniş eğilimini koruyor" denildi.

EURO BÖLGESİ

Euro bölgesi için 2007 büyüme rakamı yüzde 2.6, 2008 büyüme rakamı da yüzde 1.6 olarak tahmin edildi. Euro bölgesindeki büyüme tahmini, ekim raporuna göre yüzde 0.5 düşürüldü.

Küresel menkul piyasalarda artan belirsizliğin göstergesi olarak gerçekleşen hızlı satışlar yanında, ABD subprime sektörü ve banka bilançolarından kaynaklanan mali piyasa gerginlikleri yaşandığı belirtilen açıklamada, büyümenin ABD, Batı Avrupa ve Japonya'da çeşitli nedenlerle yavaşladığı kaydedildi. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"İhracatın büyümesinde kimi yavaşlamalara karşın yükselen piyasalar ve gelişmekte olan ülkeler şu ana kadar, Çin ve Hindistan'ın öncülüğünde güçlü biçimde büyümeyi sürdürdüler. Bu ekonomiler iç talebin kazandığı güçlü ivmeden, daha disiplinli bir makroekonomik politika çerçevesinden ve hammadde ihracatçıları için olmak üzere yüksek gıda ve enerji fiyatlarından yararlandılar."

Ortalama enflasyonun 2007 ortalarından itibaren tüm gelişmiş ve yükselen piyasa ekonomilerinde arttığı, çekirdek enflasyonun da yükseldiği kaydedilen açıklamada, "Bu arada, merkez bankaları, tüketim sepetlerinde gıda ve enerjinin payı daha büyük payı olan birçok yükselen piyasa ekonomisinde para sıkı para politikasını sürdürdüler" denildi.

KÜRESEL BÜYÜME 2008'DE YÜZDE 4.1

Bu geçmişe karşın küresel büyümenin, 2007 için yüzde 4.9, 2008'de ise yüzde 4.1 olarak tahmin edildiği, gelişmiş ekonomiler için tahminlerin önemli ölçüde (yüzde 0.2-yüzde 0.5 arasında) düşürüldüğü kaydedilen açıklamada şu konulara değinildi:

"-2008'de ABD'de tahmin edilen büyüme, yıldan yıla, 2007'de yüzde 2.2 iken, yüzde 1.5'a inecektir. 2008'de ABD ekonomisi için yıllık büyüme rakamı 2007'deki gelişmeleri yansıtacaktır. Bu nedenle dördüncü çeyrekler arası tahminler büyümede yavaşlayan ivme için daha iyi bir gösterge olur. Bu bazda 2008'de büyüme yüzde 0.8 olarak tahmin edilmektedir. ABD'de 2006-2007 dördüncü çeyrek dönemler arası büyüme yüzde 2.6 idi.

-Euro belgesi için büyüme, yine dördüncü çeyrek-dördüncü çeyrek bazında yüzde 1.3'e indirilmiştir. 2007'de ise dördüncü çeyrekler arası için yüzde 2.3 idi.

-Yükselen piyasalar ve gelişmekte olan ekonomilerde büyümenin de yıllık bazda, 2007'de yüzde 7.8'den, 2008'de yüzde 6.9'a düşmesi beklenmektedir. Çin'de, büyümenin yüzde 11.5'ten yüzde 10'a düşerek hız keseceği, enflasyona yol açabilecek aşırı para dolaşımından kaynaklanan endişeleri de yatıştırabileceği tahmin edilmektedir.

-Küresel büyüme görünümüne ilişkin genel risk dengesi hala inişe eğimlidir. Küresel büyüme görünümündeki temel risk, finansal piyasalardaki çalkantının gelişmiş ekonomilerdeki iç talepte daha fazla azalmaya yol açması ve yükselen piyasalarla gelişmekte olan ekonomilere doğru önemli bir yayılma göstermesidir. Sermaye akışlarına ağırlıklı biçimde bağlı olan yükselen piyasa ekonomilerindeki büyüme, -kimi yükselen piyasa ekonomilerinde iç talebin güçlü ivmesi yükselme potansiyeli oluştururken- kısmen etkilenebilir.

-Ayrıca diğer bir dizi risk de yüksek kalabilir. Para politikaları, yüksek enflasyon ve yavaş ekonomik aktivite risklerini dengelemede, her ne kadar petrol fiyatlarında olası yumuşama enflasyon baskısını azaltsa da zorluklarla karşı karşıya kalabilir.

-Ayrıca, yükselen mali istikrarsızlık bağlamı içinde, devam eden büyük küresel dengesizliklere ilişkin endişeler de bulunmaktadır."