kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Avrupa'da grip için salgın alarmı verildi

Avrupa'da bu yıl ortaya çıkan mevsimsel gribin önümüzdeki iki ay, salgınlara yol açabileceği uyarısı yapıldı. 'İnfluenza A (H1)" virüsünün Doğu Avrupa'ya da yayılmasından endişe ediliyor..
Avrupa'nın iki önemli sağlık otoritesi Avrupa Grip Gözlem Komitesi (EISS) ve Avrupa Hastalıktan Korunma ve Kontrol Merkezi (ECDC), önümüzdeki 2 ay Avrupa'da büyük bir grip dalgasının olacağını açıkladı. EISS ve ECDC, Avusturya, Bulgaristan, Fransa, Macaristan, İrlanda, İtalya, Lüksemburg, Hollanda, Portekiz, Slovenya, İspanya, İsviçre ve İngiltere'de artan grip vakalarının önümüzdeki günlerde Doğu ve Kuzey Avrupa'ya yayılmasından endişe edildiğini bildirdi. Yapılan açıklamada, şu ana kadar gözlenen vakalarda bu yılki mevsimsel gribin, İnfluenza A (H1) virüsünün yeni bir alt tipinin etkisiyle oluştuğuna ve bu alt tip virüsün orta ölçekli salgınlara neden olabileceğine dikkat çekildi. Son 15 yılda İnfluenza A (H1) enfeksiyonu en fazla küçük çocuklar üzerinde etkili olurken, bu yıl özellikle İrlanda, İspanya, İsviçre ve İngiltere'de yarattığı enfeksiyon yoğun olarak çalışan nüfus üzerinde tespit edildi.

BİZDE DE ARTIŞ VAR
ECDC Direktörü Zsuzsanna Jakab gribal enfeksiyonlar karşısında özellikle yaşlıların ve kronik kalp/akciğer rahatsızlığı bulunanların ciddi tehdit altında olduğunu, bu vakalarda hastalığın ölümcül olabileceğini dile getiriyor. Grip mevsimi ülkemizde geç döneme doğru sarkıyor. Son yıllarda grip Türkiye'de artık kasım ve aralık aylarında değil, ocak, şubat ve mart aylarında tepe noktasına ulaşıyor. Bu yıl da ocak ayının ikinci yarısında patlama var. Sağlık Bakanlığı'nın 2. Grip Referans Merkezi olarak kabul ettiği İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Viroloji ve İmmünoloji Bilim Dalı öğretim üyelerinden Prof. Dr. Selim Badur, "Merkezimize 5 ilden ulaşan sonuçlar ocak ayının ortasından itibaren grip vaka sayısında ciddi bir artış olduğunu gösteriyor. İstanbul, Edirne, Bursa, Antalya ve İzmir'den gelen örneklerde yüksek oranda İnfluenza A pozitif sonucu çıktığını görmekteyiz" diyerek uyarıda bulunuyor. Prof. Badur gribin ocak ayı içinde çocuklarda çok daha yaygın olduğunu, bir hafta içinde 22 örnekten 13'ünün pozitif çıktığını da sözlerine ekledi.