kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"2008'de nakitte kalın"

Yeni Haber
Merrill Lynch Avrupa Orta Doğu Afrika Bölgesi Global Varlık Yönetimi Bölüm Başkanı Gary Dugan, 2007'nin son çeyreğinde hız kesen global ekonominin 2008 yılına zayıf bir noktadan başladığını belirterek, yatırım araçlarından çoğunun getirilerinin sınırlı olacağını söyledi. Dugan, özel yatırımcılara, değerinin altında duran varlıkları satın alabilmek için, portföylerinde, nakit bulundurmaları tavsiyesinde bulundu.

Merrill Lynch 2008'e bakış Global Varlık Yönetimi başlıklı toplantıda konuşan Dugan, 2008'de değerinin altında işlem gören, olumsuz ekonomik gidişatı fiyatlamış varlıkların seçilmesinin birçok fırsat yaratabileceğini vurgulayarak, "Bu yıl yatırım yapmak için, portföyde nakit bulundurulması ve bir süredir kötü performans gösteren varlıklara yatırım yapma yönünde açık fikirli olunması hayati önem taşıyor" dedi. Dugan, daha düşük şirket karları ile faiz indirimlerindeki yavaş gidişatın hisse senedi getirisini kısıtlasa bile gelişmiş ülkelerdeki hisse senetlerinin gelişmekte olan ülkelere oranla daha iyi performans sergileyeceğini dile getirdi. Sabit getirili yatırım araçlarında devlet tahvillerinin getirileri dönemsel kupon faiz ödemelerine paralel olacağını ifade eden Dugan, geneldeki olumsuz görünüme rağmen yatırım fırsatlarının çıkacağına işaret etti. Dugan, kurumsal borç yerine öz sermayeyi tercih ettiklerini belirterek, devlet bonolarının küresel enflasyon olarak yüzde 70 artabileceğine dikkat çekti
.
"FİNANS ŞİRKETLERİNİN TAHVİL VE HİSSELERİ CAZİP"

2007 yılının son çeyreğinde uluslar arası piyasalarda likiditenin azalmasının büyümeyi yavaşlattığını belirten Dugan, farklı yatırım araçlarının da getirisinin kısıtlandığını söyledi. Dugan, küresel büyümenin 2008'de, ciddi faiz indirimleri desteği olmaksızın yeni bir ivme kazanmakta zorlanacağına dikkat çekerek, bu yavaş büyümeyle beraber olası işsizlik artışlarının da piyasaları ürkütebileceğini ifade etti.

Dugan, yatırımcıların, ancak dikkatlice belirli sektörlere odaklanarak en iyi değeri elde edebileceklerini bildirerek, finansal hizmet şirketlerinin tahvil ve hisse senetlerinin cazip değer oluşmaya başladığı görülen bir alan olduğunu kaydetti.

"BİRKAÇ YIL İÇİNDE TARIM ÜRÜNLERİNDE YÜZDE 10-15'LİK ARTIŞ OLACAK"

Uluslararası finansal piyasalardaki likidite azalmasının emlak değerlerinde, metal fiyatlarında ve gelişmekte olan piyasa varlıklarında baskı yaratabileceğine işaret eden Dugan, "Yıl içinde altın ve petrol fiyatlarında düşme olabilir. Kısa vadede altın ve petrol fiyatları yüksekliğini korursa 2008'in ikinci yarısında arzı teşvik edebilir ve talebi yavaşlatabilir. 2008'de bir ons altının ortalama fiyatı 750 dolar, petrolün varili ise 82 dolar olarak öngörülebilir" diye konuştu. Dugan önümüzdeki 2-3 yıl içinde tarım ürünlerinde yüzde 10-15 oranında artış olabileceğini ifade ederek, bio-fuellerin gelişimi, düşük stok seviyeleri ve sınırlı arz esnekliğinden dolayı ise fiyatların yükseleceğini vurguladı.

"ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA ORTADOĞU PARALARI DOLARDAN AYRILACAK"

Dugan, döviz piyasalarındaki en ciddi şok riskinin, dolara endeksli kur çıpası kullanan bazı para birimlerinin bu çıpadan vazgeçmesiyle yaşanacağını belirtti. Ortadoğu paralarının ABD doları ile paralel olduğunu söyleyen Dugan, "Önümüzdeki yıllarda Ortadoğu paralarının dolardan ayrılacağını düşünüyoruz. Bu olursa, yüzde 10-15 arası değer artışı gerçekleşir" diye konuştu.

ANKA