kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Aralık 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

"Türkiye helikopter programını yeniden yapılandıracaK"

Yeni Haber
ABD'nin tanınmış savunma sitesi Defence News, Türkiye'nin helikopter alım programını yeniden yapılandırmaya hazırlandığını belirtti.

Defence News, toplam 52 genel maksat helikopterinin alımını öngören programın kaderinin önümüzdeki günlerde yapılacak Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısında belirleneceğini kaydetti.

Defence News, AugustaWestland tarafından ortak üretimi öngören bir teklifin yapılmasının ardından Türkiye'nin 52 genel maksat helikopteri alımını öngören 700 milyon dolarlık programı yeniden yapılandırmaya hazırlandığını yazdı.

Askeri maksat için 32, sivil maksat için 20 helikopterin alınmasını öngören programın kaderinin ise, önümüzdeki günlerde Ankara'da yapılması beklenen Savunma İcra Komitesi toplantısında görüşüleceği belirtildi.
Habere göre, program, Komitenin 23 Kasım'da toplanması planlanan toplantıda ele alınacaktı. Ancak toplantı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın annesi Tenzile Erdoğan'ın bir gün önce ameliyat olması nedeniyle iptal edildi.

Defence News, toplantının gündemine ilişkin bir belgeyi yorumlayan bir Savunma Sanayi Müsteşarlığı yetkilisinin de, belgedeki ifadelerin "programın yeniden yapılandırılacağı" anlamına geldiğini söylediğine dikkat çekti.

AugustaWestland'ın söz konusu teklifinin, Türkiye'ye genel maksat helipoter modelinin dizayn edilmesini, geliştirilmesini ve üretilmesini öngören ortak program öngördüğünü kaydeden Defence News, bir Savunma Sanayi kaynağının "Teklif, ortak modelin üçüncü ülkelerde pazarlanmasını da hedefliyor" dediğini aktardı.

Defence News, helikopter alım programının yeniden yapılandırılmasına ilişkin kararı öncesi favorinin Sikorsky olduğunu, Sikorsky'nin Türkiye'ye S-70 Kara Şahin'i (Black Hawk) önerdiğini anımsattı.

Bu arada, savunma sanayi kaynağı, ortak üretim kararının verilmesi halinde bile üretilecek helikopterlerin teslimatının zaman alacağı için Türkiye'nin yine bir miktar helikopter almayı düşünebileceğini de söyledi.
Defence News haberinde nakliye kapasitesinin Türk ordusunun güçlü unsurlarından biri olduğuna dikkat çekerken Türk hükümetinin 1990'lı yıllardan bu yana 100 den fazla modern genel maksat helikopter satın aldığını vurguladı.

(ANKA)