kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Aralık 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Teröristlere havadan darbe

Yeni Haber
Şırnak'ta Gabar Dağı ve Küpeli Dağı Bölgesi'nde PKK'ya yönelik operasyonlar hava destekli devam ediyor.

Güvenlik güçlerince icra edilen arazi arama tarama çalışmalarında bir grup PKK'lı ile temas sağlanması sonucu başlayan operasyonlara 23 Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı'ndan kalkan helikopterler de eşlik ediyor.

Sabah saatlerine kadar süren çatışma sonrası Şırnak-Eruh hattı olan Gabar Dağı ve Küpeli Dağı bölgesinde 4 terörist etkisiz hale getirildi.

SİİRT'TE 2 TERÖRİST ÖLÜ ELE GEÇİRİLDİ

Siirt'te 2 terörist silahlarıyla ölü ele geçirildi.
Eruh Yassıdağı kırsalında başlatılan geniş çaplı operasyon sonucunda 1 Aralık 2007 tarihinde Körüklükaya bölgesinde bir grup terör örgütü mensubu ile çıkan çatışmada 2 terörist silahları ile ölü ele geçirildi.

Ayrıca bölgede icra edilen arama tarama faaliyeti sonucunda teröristlerin kullandığı çok sayıda sığınak, büyük miktarda patlayıcı madde ve yaşam malzemeleri bulunarak yerinde imha edildi

*"F-16'lar Irak'a uçtu" haberini okumak için tıklayınız

K.IRAK'TA HALK PKK'YI İSTEMİYOR

Öte yandan Türkiye'nin, terör örgütü PKK'ya yönelik Irak'ın kuzeyine düzenleyeceği sınırötesi operasyon, bölge halkı tarafından haklı olarak görülüyor.

Bölgede yaşayanlardan bazıları, Türkiye'nin sorunu siyasi yollarla çözmesi gerektiğini düşünürken, bazıları ise operasyonun haklı olduğunu düşünüyor. Bazı vatandaşlar ise PKK'nın, Kürt yönetimi ile Türkiye'nin arasına girdiğini ve örgütü bu topraklarda istemediklerini dile getiriyor.

Irak'ın kuzeyinde Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından önceki gün düzenlenen sınırötesi operasyonu sonrasında Erbil sokaklarında durum son derece sakindi. Bölge insanı gündelik yaşamını sürdürürken ticari hayat da normal seyrini sürdürdü. Bölgede yayınlanan günlük gazeteler ise operasyonu birinci sayfadan okuyucularına duyurdu.

Bazı esnaflar gazeteciler ve aydınlar, Türkiye'ye operasyon konusunda hak verdiklerine dikkat çekerek, kendi topraklarından Türkiye şiddet uygulamasına ise kesinlikle karşı çıktıklarını ifade etti.

Hawler gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Rebwar Kerim Veli, terörizme karşı herkesin kendini savunma hakkına sahip olduğunu vurguladı. Veli, "Türkiye operasyon konusunda bence son derece haklı. Operasyon oldu, bunun sonrası da gelebilir." dedi.

Kerim Veli, Cihan'a yaptığı açıklamada "Çünkü bu süreç bir yıllık bir zamana yayılmış durumda. Ben bu bölgede gazetecilik yapan biri olarak hiçbir örgütün Türkiye'ye karşı bu bölgede eylem yapan şiddete başvuran terör eylemi yapan bir örgüt görmek istemiyorum. PKK'nın yaptığı eylemler teröristçe eylemlerdir ve Türkiye'nin bunun karşılığını vermesi hakkıdır ve son derece normaldir. PKK, Türkiye'yi tehdit ediyo." diye devam etti.

Sattıkları ürünlerin büyük bölümü Türkiye'den gelen Erbil esnafının en büyük korkusu ise Türkiye'nin bölgeye bir ekonomik ambargo uygulaması. Bu durumun kendilerini etkileyeceğini kaydeden Erbil esnafından Muhammet, "Bu durum hoşumuza gitmiyor. Umarız bu operasyon devam etmez. Özellikle biz esnafı etkiler." diye konuştu.

Vatandaşlar ise operasyonun iyi sonuç vermeyeceğine dikkat çekerek, sorunun barışçıl yollarla çözülmelerini istediklerini söylüyorlar. Erbilli Mustafa, "Barıştan yanayım. Bu sorunun konuşarak bu işin hal olmasını istiyorum. Zaten kaç defa operasyon yapıldı, bir sonuca varılmadı. PKK, Türkiye ile aramıza girmesin. Biz her şeyden önce komşu ve kardeş ülkeyiz. PKK'nın bizim topraklarımızdan kalmasını istemiyoruz." dedi.

PEŞMERGE SINIR BOYU HATTINDA GÜVENLİK ÖNLEMLERİNİ SIKILAŞTIRDI

Irak'ın kuzeyindeki bölgesel Kürt yönetimi, Türkiye ile son günlerde düzelen ilişkilerini bozmamak için terör örgütü PKK'ya yönelik her gün yeni tedbirler almaya başladı. PKK'nın kullandığı güzergâhlar üzerine ek arama ve kontrol noktaları yerleştirilirken, bazı bölgeler de ağır silahlar ile takviye edildi.

Peşmerge güçleri, Türkiye sınırında düzenledikleri operasyonların yanı sıra kurdukları kontrol noktaları ile terör örgütü PKK'ya nefes aldırmıyor.

Cihan Haber Ajansı ekibi, aldığı özel izinle Kuzey Irak'ta Peşmerge güçlerinin sınırın sıfır noktalarında aldığı güvenlik önlemleri ile kontrol noktalarını, 4 günlük özel bir çalışma ile takip etti.

Türkiye'nin, Kuzey Irak'a yönelik diplomatik baskılarının sonuç vermeye başladığı burada açıkça görülüyor. Türk askerinin Türkiye tarafında, Kuzey Irak yetkililerinin ise kendi bölgelerinde aldığı yoğun önlemlerle terör örgütü PKK'nın çevresindeki çember giderek daralıyor.

Kürt yönetimi, terör örgütü PKK'ya yönelik aldığı bir dizi güvenlik önlemi çerçevesinde sınır hattı boyunca ring görevinde bulunan Peşmergeler, olası geçişlere karşı oldukça duyarlı davranıyor. Bölgelerde kurulan arama noktalarında geçişlere izin verilmiyor. Sadece çok sıkı aramalardan sonra yakında bulunan köylerde yaşayanlara geçit veriliyor.

Türkiye'nin baskılarının ardından, Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin terör örgütüne yönelik almış olduğu önlemler, teröristlerin yuvalandığı Kandil dağları etekleri ile sınırın sıfır noktalarında yoğunlaşıyor.

Cihan ekibinin aracına özel olarak bindirilen sınır kuvvetlerine bağlı Peşmerge Binbaşısı, bölgenin coğrafi şartlarının zorluğunu ve alınan önlemleri yerinde anlatarak bölgede çok sıkı önlem aldıklarını da yerinde gösterdi. Peşmerge Binbaşısı, sınır boyunca hiç bir şekilde gıda ve erzak geçişine izin vermediklerinin altını çizdi.

"Bu iş için özel eğitilmiş Peşmerge kuvvetlerimiz sürekli nöbet tutarak bölgeyi kontrol altında tutuyor" diyen binbaşı, kendilerine gelen kesin emir olduğunu ve bölgeye hiç kimsenin geçirilmediğini söyledi. Binbaşı, "Söylenen ve belirlenen noktalarda yabancı geçişlere izin vermiyoruz" diyerek, bölgeleri sıkı denetim altında tutuklarının altını çizdi.

Türkiye'nin önceki gün düzenlediği operasyon sonrasında Peşmerge güçleri, Kuzey Irak bölgesinde sınıra takviye kuvvetler yerleştirdi. Ağır silahlar, top ve zırhlı birlikler takviye olarak bölgeye gönderildi.

Kuzey Irak ile Türkiye arasındaki sınır bölgelerinde önlemler arttırılması kapsamında stratejik açıdan önemli olan Zaho, Begova, Kanimasi, Amedi, Batufa, Bamerni, Çoman ile Kandil Dağı çevresinde Peşmerge güçleri araçlarla devriye görevi yapıyor.

Özellikle Türkiye sınırına yakın bölgelerde 16 ve 24 kişilik ekiplerle küçük çaplı operasyonlar düzenleyen Peşmerge güçleri, kendi sorumluluk alanında azami gayret gösteriyor. Bölgesel yönetim, Amerikalılardan aldığı istihbarat doğrultusunda bölgede sıkı bir denetim uyguluyor. Sınır bölgesinde ve Kandil sıradağlarına giden yollarda araçlar didik aranıyor.

CİHAN