kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Aralık 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

"ABD'de kal" dediler ama Türkiye'yi seçti

Bilge ESER / DIŞ HABERLER
Kazada can veren Prof. Engin Arık'a, çalışmalarının ilk yıllarında "ABD'de kal" dendiği, Arık'ın ise Türkiye'de kaldığı ortaya çıktı..
Uçak kazasında yaşamını kaybeden dünyaca ünlü fizik profesörü Prof. Dr. Engin Arık'ın, çalışmalarını ABD'de yürütmesi için teklif aldığı, ancak "Ülkemi seviyorum" diyerek gitmediği kaydedildi. Prof. Dr. Arık'ın, İsviçre'deki CERN laboratuvarlarında yürütülen ATLAS projesinde birlikte çalıştığı Yunan profesör, 15 yıllık dostunu kaybettiğine çok üzüldüğünü söyledi. Atina Üniversitesi'nden Christine Kourkoumelis Engin Arık için, "Ailece görüşüyorduk. Beni defalarca İstanbul'da ağırlamıştı. Hayran olunacak bir isimdi. Çok büyük acı içindeyim" dedi. Yunan profesör, Engin Arık'ın kariyerinin ilk yıllarında ABD'den "Burada kal" teklifi aldığını, ancak ülkesini çok sevdiği için bu öneriyi geri çevirdiğini söyledi. Arık'ın toryum çalışmaları hakkında detaylı bilgiye sahip olmadığını da belirten Kourkoumelis, "Ancak gizli veya birilerini rahatsız eden bir çalışma yürüttüğünü sanmıyorum" dedi.

'KOMPLO İDDİALARI ÇOK SAÇMA'
CERN laboratuvarlarında yürütülen ve 3 bine yakın bilim adamının görev aldığı ATLAS projesinin başında bulunan yetkiliyse, Arık ve ekibinin bir sabotaj kurbanı olduğu yönündeki komplo teorilerine "İnanılmaz" yorumunu yaptı. Projenin Türkiye'de belirtildiği gibi "enerjinin açığa çıktığı" bir çalışma olmadığını, tam tersine enerji harcandığını belirten Peter Jenni, "Arık'ın projeye bağlı olarak öldürüldüğü iddiaları, çok saçma. Enerji açığa çıkaran bir sistem değil ki bu. Tam tersine parçaları hızlandırmak için büyük bir enerji kullanıyoruz" dedi. Jenni, "Bize başvurmadan çok önce fizik alanında ismi biliniyordu" diye konuştu.