kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Aralık 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Köletavitoğlu: Türkiye göç dalgasını yönetemedi

Yeni Haber
Atlas Proje ve Arazi Geliştirme Şirketi Başkanı Tavit Köletavitoğlu, "Türkiye, doğu illerinde 23 yıldır süren huzursuzluğun yarattığı göç dalgasını yönetemedi, izlemekle yetindi. Ancak şimdi nüfus daha geniş tabanlı bir dağılımı kavuşuyor. Bu da gayrimenkul sektörü için önemli fırsatlar ortaya çıkarıyor" dedi.

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği'nin (GYODER) hazırladığı 4. Gayrimenkul Araştırma Raporu, Çırağan Sarayı'nda açıklandı. "Gayrimenkul Sektörü ve İller İçin Öngörüler-2015" başlığı ile yayınlanan raporda, Antalya, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Mersin ve Samsun olmak üzere 9 ilin konut haritası çıkarıldı. Toplantıya Konya Belediye Başkanı Tahir Akyürek ve Samsun Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz da katıldı.

GYODER Başkanı Bekir Cumurcu, toplantıda yaptığı konuşmada, daha önce Türkiye geneli, İstanbul ve İstanbul haricindeki 5 büyük kent için hazırlanan gayrimenkul araştırma raporunun bu kez 9 il için gerekleştirildiğini belirterek, gayrimenkul sektörünün iller bazındaki durumuna ilişkin raporlar yayınlamaya önümüzdeki dönemde devam edeceklerini söyledi.

Cumurcu bu kapsamda, Denizli, Manisa, Trabzon, Balıkesir, Kahramanmaraş, Aydın, Muğla, Malatya, Tekirdağ ve Hatay'a ilişkin gayrimenkul yatırım raporunu da 2008 yılı içinde kamuoyuna duyuracaklarını kaydetti.

"GÖÇ ARTIK ORANTILI DAĞILIYOR"

Atlas Proje ve Arazi Geliştirme Şirketi Başkanı Tavit Köletavitoğlu da, çatışma ortamından dolayı Türkiye'nin doğu illerinden batıya olan göç dalgasının iyi yönetilemediğine söyledi.

Ancak son yıllarda göçlerin 3-5 şehire değil, ülkenin geneline yayılmaya başladığına işaret eden Köletavitoğlu, "Şimdi nüfus daha geniş tabanlı bir dağılımı kavuşuyor. Bu da gayrimenkul sektörü için önemli fırsatlar ortaya çıkarıyor" dedi.

"YABANCILAR FIRSATLARI BİZDEN İYİ GÖRÜYOR"

Söz konusu fırsatların yabancı yatırımcılar tarafından daha kolay fark edildiğine dikkat çeken Köletavitoğlu, "Biz içerideki koşuşturmadan, önümüzdeki fırsatları yabancılar kadar iyi göremiyoruz. Şimdi, mevcut sürecin hem hükümet hem de yerel yönetimler tarafından nasıl kontrol edileceği çok önemli" diye konuştu.

"DİYARBAKIR'DAKİ KONUTLARIN YARIDAN FAZLASININ İNŞAAT İZNİ YOK"

Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Başkanı Dr. Can Fuat Gürlesel ise, raporun ayrıntıları hakkında bilgi verdi. Diyarbakır'da kentsel alanlardaki konut stoğunun 205 bin 986 olduğunu ifade eden Gürlesel, bu konutlardan 129 bininin inşaat izni olmadığına dikkat çekti.

Diyarbakır'daki yoğun çarpık ve kaçak yapılaşma nedeni ile düzenli bir konut piyasasının oluşmasının zaman alacağını belirten Gürlesel, Diyarbakır'ın araştırmaya konu olan 9 il arasında konut, alışveriş merkezi, konaklama tesisleri ve lojistik alanlarındaki yatırım fırsatları açısından ilk 5'e giremediğini kaydetti.

"ANTALYA'NIN KONUT İHTİYACI 2015'E KADAR 236 BİNE ÇIKACAK"

Gürlesel, Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Antalya'daki 463 bin konuttan 106 bininin de inşaat izni bulunmadığını dile getirirken, kentte 2007-2015 arasındaki konut ihtiyacının 236 bin olarak öngörüldüğünü söyledi.

2015 yılına kadar konut ihtiyacı 36 bine çıkacak olan Erzurum'da, konut sektörünün düşük ve orta gelirli grupların konut ihtiyacını karşılamaya yönelik sosyal konut üretimine odaklanacağını bildiren Gürlesel, Eskişehir'in ise önümüzdeki dönemde bir inovasyon merkezi olarak yüksek teknolojili sanayilerin gelişeceği bir bölge olacağını ifade etti.

Orta Anadolu'nun önemli ticaret merkezlerinden biri olan Kayseri'nin 2015 yılına kadar 60 bin yeni konuta ihtiyaç duyacağını vurgulayan Gürlesel, kentteki ekonomik ve sosyal gelişmeye paralel olarak nitelikli konut talebinde artış yaşanacağını belirtti.

"KOCAELİ, DEPREMİN YARALARINI SARIYOR"

Gürlesel, Türkiye'nin en önemli sanayi bölgelerinden biri olan Kocaeli'nin de Marmara Depremi sonrasında yaşanan konut sıkıntısını yeni yeni atlattığına dikkat çekerek, kentin 2015 yılına kadar 94 bin yeni konuta ihtiyaç duyacağını, aynı dönemde üst gelir grubuna yönelik nitelikli konut yapımında artış yaşanacağını kaydetti.

Gürlesel, Konya ve Mersin'de de kaliteli konuta olan talebin artacağını ifade ederek, Samsun'da ise Karadeniz'deki bölgesel ticaret ve turizm nedeniyle ciddi konut artışı yaşanabileceğini ifade etti.