kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Aralık 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Vatandaşın umut kapısı Çankaya

Büyük resim için tıklayın
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, daha seçildiği ilk günden itibaren kendi tarzını yaratacağını hissettirmişti. Çankaya'nın kapılarını halka açarak işe başlayan Cumhurbaşkanı, kısa sürede iş dünyası ile Köşk arasındaki mesafeyi de kapattı. Bir uçak dolusu işadamı ile geçen ay Azerbaycan'a giden Gül, bu ay sırasıyla Türkmenistan ve Kazakistan'a uçacak. Peki Cumhurbaşkanı Gül'e gerek sade vatandaştan gerekse çeşitli kurumlardan ne tür talepler geliyor? İstatistiki veriler gerçekten çarpıcı.
28 Ağustos-23 Kasım 2007 tarihleri arasında Köşk'e, kişisel istek içeren 4 bin 998 başvuru ulaştı. Bunlardan, daha önce işlem gören veya bir işlem gerektirmeyen bin 186' sı için işlem yapılmadı. Kalan 3 bin 812 başvuru işleme alındı, 3 bin 743'ünün işlemi tamamlandı, 69 başvuru ise işlem aşamasında.

Ekonomik istekler listesi
Cumhurbaşkanı Gül'ün 3 aylık dönemi ele alındığında kişisel başvurularda ilk sırayı iş ve para yardımı istekleri (bin 572) alırken ikinci sırayı adalet (698), üçüncü sırayı da kredi kartı borçlarını ödeyebilmek veya iş kurabilmek için bankalardan kredi alınabilmesi konusunda yardımcı olunması yönünde başvurular oluşturdu. En az başvuru sağlık ve spor alanında gerçekleşti (154) .
Ağustos-Kasım 2007 döneminde kurumsal işlemler ve kamu hizmetleriyle ilgili bin 189 başvuru Köşk'e ulaştı. Bunların 965'ine işlem yapıldı. İşlem yapılan kurumsal başvuruların büyük çoğunluğunu yerel yönetim sorunları (428)
oluşturudu. İkinci sırayı eğitim-öğretim konuları (118), üçüncü sırayı da kültür, turizm, çevre gibi diğer konular aldı. Cumhurbaşkanı Gül'ün, "bazılarını ayıplıyorum" dediği türden 81 ihbar ve şikâyet de son üç ayda Çankaya'ya iletildi. Aynı dönemde 226 toplu başvuru da gerçekleştirildi. Toplu başvuruları Ünye Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda görevli infaz memurlarının fiili hizmet tazminatından yararlandırılmaları yönündeki başvurular ile Yimpaş, Kombassan ve İhlas gibi çeşitli holdinglere yapılan yatırımlarını geri almak isteyen vatandaş başvuruları oluşturdu.