kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Aralık 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kestirmeden iniş ancak gündüz yapılır

Sadık GÜLEÇ HABER MERKEZİ
Isparta'daki faciaya pilotun "kestirmeden inmesinin" yol açtığı iddialarını bir kaptan pilot değerlendirdi: Bu manevra gündüz yapılır, gece çok riskli olur..
İLİŞKİLİ HABERLER
Kestirmeden iniş ancak gündüz yapılır
Isparta'daki uçak kazasına pilotun "short cut" yani "kestirmeden" inmek istemesinin neden olduğu iddiasını halen görevde olan bir kaptan pilot değerlendirdi. İsminin açıklanmasını istemeyen kaptan pilot "Pilot 'short cut' yapmış olabilir" diye konuştu. SABAH'a konuşan tecrübeli kaptan pilot, pilotların çalışma koşullarını ve neden "short cut" yaptıklarını anlattı. İşte "Pilotlar vicdanları ile cüzdanları arasına sıkışıyor. Elbette insan hatası olacaktır. Uçağa bomba konması gibi çok uç bir durum olmadığı sürece, tek başına teknolojik bir hatadan dolayı kaza olmaz" diye konuşan kaptan pilotun çarpıcı değerlendirmeleri:

ÖZEL ŞİRKETLER TEŞVİK EDİYOR
"Pilot short cut yapmış olabilir. Gündüz yapması gereken bir manevrayı gece yapmaya kalkmıştır. Pisti gördüğünden dolayı bunu denemiş olabilir. Dolayısıyla piste konsantre olup, tepenin yüksekliğini göz ardı edip o tepeye vurmuş olabilir. Short cut aslında görerek iniş demek. Ama gece koşullarında pek uygulanmaz. Özel şirketler daha çok short cut yapmaya pilotları teşvik eder. Ama short cut risklidir. Şirketler ve sivil havacılık yöneticileri tarafından birçok kural ihlal ediliyor. Bu da bu ihlallerden birisidir. Kazanılan 4 dakikada yakıt tasarrufu yapılıyor, uçak gecikme yapmıyor böylece şirket kara geçiyor." Özel havayolu şirketlerinde denetimlerin daha yetersiz olduğunu söyleyen kaptan pilot, çalışma koşullarının ağır olduğunu ileri sürüyor: "Çalışma limiti 14 saattir. Atlasjet'in bunu sorumlu kaptan pilot kararıyla 16 saate çıkardığı yığınla örnek vardır. Uçuş limiti aylık 110 saattir, Atlasjet'te bu limiti geçen kaç pilot vardır? 16 saat çalışmak zorunda olduğunuz bir günde 15'inci saatte bu inişi yapıyorsanız, bunun üstüne bir de bir yıllık kronik yorgunluk varsa, bu size bir sürü hata yaptırır."

ABD'Lİ HEYETTEN İNCELEME
Bu arada Isparta'da düşen Atlasjet'e ait uçağın imalatçısı McDonnell Douglas firmasından gelen yetkililer, enkazda incelemelerde bulundu. Isparta Süleyman Demirel Havalimanı'na inmek üzereyken düşen Atlasjet'e ait yolcu uçağının enkazının olduğu bölgeye gelen heyet, yaklaşık 1.5 saat inceleme yaptı. MD firmasının 3'ü ABD'li, 2'si Japon 5 yetkilisi ile sigorta şirketinden 1 görevlisinin incelemesine, 1 Türk yetkili de eşlik etti. Heyet incelemeyi tamamladığı sırada, heyete eşlik eden Türk görevli, bölgeden ayrılan heyeti görüntüleyen İhlas Haber Ajansı Antalya Muhabiri Sabri Çağlar'a tepki gösterdi.
Haberin fotoğrafları