kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Ağustos 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Ekonominin patronu Nazım Ekren

HAZAL ATEŞ
Türkiye ekonomisinin yönetim kadrosu, 60'ıncı Hükümet döneminde 6 taze kanla desteklendi. Ekonomiden sorumlu koordinatör AK Parti'nin "ekonomi mimarı" olarak bilinen ekonomist Nazım Ekren oldu... Maliye Bakanı Unakıtan, Devlet Bakanı Tüzmen, Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Enerji Bakanı Güler, Bayındırlık Bakanı Özak yerini korudu. Mehmet Şimşek, Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı oldu..
Türkiye ekonomisinin yönetim kadrosu, 60'ıncı Hükümet döneminde taze kanla desteklendi. Ekonomiden sorumlu olacak olan koordinatör Başbakan Yardımcısı ekonomist Nazım Ekren oldu. Daha önce Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'e bağlı olan BDDK, TMSF, SPK ve DPT, koordinatör Başkan Yardımcısı Ekren'e bağlı olacak. Dışişleri Bakanı olan Ali Babacan'ın yerine Hazine'den sorumlu Devlet Bakanlığı görevine Merril Lynch'te son olarak Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Bölgesi Ekonomik ve Stratejik Araştırmalar Başkanlığı görevinde bulunan Mehmet Şimşek getirildi. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na, seçim öncesi bu görevin sözünü alan Ankara Sanayi Odası'nın eski Başkanı Zafer Çağlayan getirildi. Türkiye ekonomisini yönetecek kadroda, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen de yerini korudu. Ekonomiyi yakından ilgilendiren koltuklarda da, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Enerji Bakanı Hilmi Güler, Bayındırlık Bakanı Faruk Özak, Tarım Bakanı Mehdi Eker de görevlerinde kaldı.

ÜST KURULLAR EKREN'E GEÇTİ
Yeni Kabine'de ekonominin patronu koordinatör Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren oldu. AK Parti'de ekonomiden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olan Nazım Ekren, partinin kuruluşundan bu yana ekonomi politikalarında önemli çalışmalara imza attı. Ekonomist Ekren, gerek AK Parti'nin Acil Eylem Planı gerekse seçim bildirgesinde ekonomi politikalarını belirleyen önemli bir isim oldu. AK Parti'nin "ekonomi mimarı" olarak bilinen Prof. Dr. Nazım Ekren, Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı olarak "süper" yetkilerle donatılacak. Başbakan yardımcılığı göre daha geniş bir yetkilendirme ile koordinatör bakanlığa dönüştürülecek. Yayınlanacak genelgeyle ekonomi kurumlarının işleyişine yönelik usul ve esaslar belirlenecek. Daha önce Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'e bağlı olan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), koordinatör Başkan Yardımcısı Ekren'e bağlı olacak. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın ise önceki dönemde olduğu gibi bu dönemde de Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a bağlı kalması bekleniyor.

"KEMAL ABİ" GÖREVİNİN BAŞINDA
Seçim öncesinde, birlikte çalıştığı Gelir İdaresi Başkanı Osman Arıoğlu ve Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci gibi önemli bürokratların siyaset yerine görevde kalmalarını isteyen Maliye Bakanı Kemal Unakıtan bu dönemde de eski ekibiyle işlere devam edecek. Başbakan Erdoğan'ın "Kemal Abisi" olarak bilinen Unakıtan'ın koordinatör bakan olması beklenirken, eski görevine devam etmesinin nedeninin de "mali disiplin" konusundaki önemli çalışmalarını sürdürmesi şeklinde yorumlandı. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, daha önceki açıklamalarında da Başbakan'ın istemesi durumunda görevine devam edeceğini söylemişti.