kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Ağustos 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MELİHA OKUR

Grev çanları çalıyor!

Yeni hükümet ülkeye hayırlı olsun!.. Yepyeni bir dönem başlıyor!..
Küresel sermayenin yağdırdığı yabancı paranın rüzgârıyla şaha kalkan AK Parti için zor günler başlıyor. AK Parti demokrasi, özgürlük ve ekonomik refah yaratmak için harekete geçti. Sınav verecek. İlk sınavdan geçeceği yer ise 'Babalar gibi satılan Türk Telekom.'
Niye mi?
Yüzde 45'i kamuda olan Türk Telekom'da grev çanları çalıyor.
Türk İş'e bağlı Haber-İş Sendikası, Türk Telekom'un duvarlarına grev kağıdını asmaya hazırlanıyor. Türk Telekom'da işlerin durması demek günlük hayatın durması demek! 38 bin çalışan işi gücü bıraktı, görüşmelere odaklandı.
Zaten yeni kurulan 60. Recep Tayyip Erdoğan hükümeti için çalışma hayatı açısından yepyeni bir dönemin başlaması kaçınılmaz.
AB'ye inanan bir iktidarın sendikal yolculukla ilgili iyi bir sınav vermesi gerekiyor. Küreselleşme, sendikal hesaplaşmayı zorunlu kılıyor!
Slogan basit:
Ya sosyal devlet!
Ya liberal uçuş!
Seçimi Türkiye yapacak.
O nedenle yüzde 55'i yabancıya satılan Türk Telekom'da yapılacak toplu sözleşme hassas. Görüşmeler 29 Mayıs'ta başladı. Taraflar karşılıklı olarak üç aydır zemin yokluyor.
Ancak ortada henüz el sıkışmayı gerektirecek bir durum yok. Açıkçası işveren ayrı telden, işçi sendikası farklı telden çalıyor.
Türk Telekom yönetimi ilk kez özel bir şirket olarak sendika ile masaya oturuyor.
Yıllardır kamuyla sözleşme yapmaya alışmış Haber-İş Sendikası ise bambaşka bir sözleşme yolculuğuna çıktı.
Türk Telekom yetkilileri, "Burada grev olmaz T. Telekom'da yönetim boşluğu yok!" yorumunu yapıyor.
Ne olduğunu hep birlikte göreceğiz. Ama Haberİş Sendikası ile Türk Telekom yönetimi acaba niye uzlaşamıyor?
Önce buna bakacağız. Haber-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Akcan' a göre ortada ciddi iki sorun var. Biri, kapsam dışı çalışanlar diğeri ise ücretler.
Akcan diyor ki; "Türk Telekom'da kapsam dışı çalışan sayısının 13 bine ulaşması sendikanın varlığını tehdit eder hale geldi. O yüzden sendika olarak beyaz yakalı olup yönetici olmaya aday çalışanların dışında kalan tüm çalışanların sendikalı olmasını talep ediyoruz."
Diyeceksiniz ki, Türk Telekom'da kaç bin kişi sendikalı?
Tam sayı 25 bin 650 kişi.
Geri kalan kapsam dışı çalışan.
Hatırlatalım.
1995'te çalışan sayısı 75 bin kişiydi. 10 yıl sonra çalışan sayısı 52 bine indi. 2005'te yapılan özelleştirme sonucu 15 bin çalışan Türk Telekom'dan ayrılıp kamu havuzuna gitti.
Türk Telekom yönetimi sendikalı çalışan ile sendikalı olmayan çalışana farklı farklı ücret politikası izliyor. Sendikalı olmayana yüksek ücret veriyor.
Haber-İş Sendikası diyor ki; "Türk Telekom'un 1. tip personel ile 2. tip personele uyguladığı ücret politikasını aynen sendikalı çalışan için de uygulamasını istiyoruz. Türk Telekom
2006 yılında 2 milyar 700 milyon dolar net kâr etti. Sendikalı işçisine bir yılda 950 milyon YTL ödüyor. Biz, 172 milyon YTL daha istiyoruz. Bu da 130 milyon dolar ediyor. Bu talep çok mu?"
Yorum yok!..
Türk Telekom yanıt vermeli.