kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Ağustos 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Seks günahtır korkusuyla vajinismus mu oldum?

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
Toplumun cinselliğe bakışı ve dini inanışlar, kadında seks fobisi vajinismusun oluşmasındaki nedenlerin başında geliyor. Baskı, kadının cinselliği bir tabu haline getirmesine neden olabiliyor. Bu korkudan kurtulmanın tek yolu ise psikolojik tedavi, 'hoca'lara gitmek değil! ..
Yeditepe Hastanesi Cinsel İşlev Bozukluğu Merkezi Direktörü Doç. Dr. Uğur Yılmaz sizden gelen soruları yanıtladı:

HOCAYA MI GİTMELİYİM?
* Ben cinsellik yaşarken hep tedirginlik içindeydim çünkü dini inançlarıma karşı geldiğimi ve günah işlediğimi düşünüyorum. Eşimle ilk denememiz düğün günümüzde oldu ve yapamadım. Çok acı hissettim. İkincisini de balayında denedik. Sonuç yine hüsran. Eşim gerçekten çok anlayışlı. Psikoloğa giderek mi yoksa bir hocadan mı bilgi alarak bu durumu yenebilirim?
Gülay N./Çanakkale
Durumunuzun temel sebebi psikolojik olabilir. Psikolojik sebepler arasında en sık rastladığımız faktör; cinselliğe karşı toplumun bakış açısı, dini inançlar ve bu sebeple kişide bilinçaltı korkuların oluşmasıdır. Bunun yanında 'organik sebepler' diye adlandıracağımız fiziksel bazı sorunlar da yaşadığınız sıkıntıya yol açabilir. Cinsel işlev merkezi olan bir hastaneye giderseniz; eğer varsa hem organik sebepler açığa çıkarılır, hem de gerekli psikolojik tedaviyi alırsınız. Hocaya gitmenizi asla önermem, zira çok daha büyük sıkıntılarla karşılaşabilirsiniz!

KIZLIK ZARIMI KESTİLER
* 1 yıllık evliyim ve henüz eşimle karı-koca olamadık. Önceleri ben sürekli kasılıyordum; bir kadın doğum doktoruna başvurduk, zarım kesildi ancak gene başarılı olamadık. Artık bu durumdan kurtulmak istiyorum ancak şimdi de eşimde sertleşme sorunları olmaya başladı. Tedaviye nasıl devam etmeliyiz?
Derya H. /Edirne Sıkıntınızın, bir kadın cinsel işlev sorunu olan 'vajinismus' olduğunu düşünüyorum. Uzun süre etkili tedavi uygulanmazsa, vajinismus olan kişilerin eşlerinde de sertleşme sorunu ortaya çıkabiliyor. Kadın doğum doktoru tarafından zarın kesilmesinin ise yeterli bir tedavi yöntemi olmadığı yapılan bilimsel çalışmalarla anlaşıldı. Bazı kliniklerde buji adı verilen aletlerle genişletmeler uygulansa da yine bu işlem de yeterli bir yöntem değildir ve ayrıca çözülmesi zor psikolojik sorunlara yol açabilir. Hastalığın temelinde 'ağrı korkusu' olması sebebiyle, uygulanması gereken tedavi yöntemleri, bu korkuyu ortadan kaldıracak davranışçı terapiler olmalıdır. Cinsel işlev merkezine başvurmanız halinde, sizin durumunuz kadın doğum ve psikiyatri uzmanlarınca araştırılırken, eşiniz de bir üroloji uzmanı tarafından incelenebilir.

HİPNOZ İŞE YARAR MI?
* 5 yıllık evliyim, 6 yıldır eşimle beraberim ama hala eşimle cinsel birleşme yaşayamadım. İnternetten okuduğum yazılardan vajinusmus olduğumu düşünüyordum. Ama evliliğimin ikinci yılında başka biriyle, cinsel ilişki yaşadım ve bu iki yıl sürdü. Fakat hala eşime karşı cinsel isteksizliğim sürüyor; sizce hipnoz tedavisi ile problemim çözülebilir mi?
Emine D./Sinop
Eşinizle ilişki kuramamanıza rağmen başka birisiyle ilişki kurabiliyor olmanız, sorununuzun temelinin psikolojik olduğunu gösteriyor. Size önerim aile terapisinden faydalanmanız. Hipnoz tedavisi, iyi eğitim almamış ellerde tehlikeli sonuçlar oluşturabilir. Bu nedenle aile terapisi ve cinsel terapi eğitimi almış psikiyatri uzmanlarınca değerlendirilmeniz en uygunudur. Böyle bir merkeze eşinizle birlikte başvurmanız çözüme daha hızlı ulaşmanızı sağlayabilir.

6 AYDIR HİÇ İLİŞKİMİZ YOK
* Ben 2.5 senelik evliyim ve uzun aralıklarla iki kez tam olarak olmasa da ilişkiye girdik sayılır. En son yaşadığımın üzerinden 6 ay geçti ve hala bir gelişme yok. Eğer benim sorunum vajinismus ise o iki deneyimi yaşayabilir miydim?
Leyla G./Diyarbakır Vajinismus olduğunda tam anlamıyla cinsel ilişki kurulması nadirdir. İlişkinizin tam anlamıyla kurulup kurulmadığı ve vajinismusun varlığı, fizik muayene ile rahatlıkla teşhis edilebilir. Bir uzman tarafından değerlendirilmeniz uygun olur. Başka bir cinsel sorununuz varsa, erken teşhis edildiğinde ilerleyen günlerde eşinizle birlikte daha mutlu bir beraberlik yaşayabilirsiniz.
Haberin fotoğrafları