kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Ağustos 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Tahılda kuraklık kaybı % 13 oldu meyve ucuz kurtardı

Bu yıl buğdayda rekolte kaybı yüzde 11.7 öngörülürken tahılda kayıp yüzde 12.8'lere çıkıyor. Sebzede ise kayıp yüzde 2.9. Tahminler meyve üretiminin binde 1 artacağını gösteriyor..
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), kuraklığın etkilerini rakama döktü. Veriler, tarla ürünlerinin neredeyse tamamında rekolte düşüşüne işaret ederken sebzede kayıp sınırlı, meyvede ise küçük de olsa bir artışa işaret ediyor. Türkiye'nin tahıl üretiminde rekolte kaybının yüzde 12.8 olacağı tahmin ediliyor. TÜİK'in Tarım Bakanlığı kayıtlarından derlediği 'Bitkisel Üretim 1. Tahmini' verilerine göre tarla ürünlerinde ciddi kayıplar yaşanacak. Veriler rekoltenin tarla ürünlerinde yüzde 7.5 düşüşle 54.8 milyon tona, sebzelerde yüzde 2.9 düşüşle 25.1 milyon tona gerileyeceğini söylüyor. Diğer ürünlere göre kuraklıktan en az etkilenen meyve grubunda ise rekolte binde 1 artarak 15.1 milyon tona çıkacağı tahmin ediliyor. İşte veriler:

TAHIL ÜRÜNLERİ: Tahıl ürünlerinde üretimin bir önceki yıla göre yüzde 12.8 oranında azalarak yaklaşık 30.2 milyon tona düşmesi bekleniyor. En önemli tahıl ürünü olan buğdayda üretim azalması yüzde 11.7 olması öngörülürken üretim miktarının 17.6 milyon tonda kalacağı hesaplanıyor. Arpa üretiminde ise azalma yüzde 22.3 olması ve miktarının 7.4 milyon tonda kalması bekleniyor. Üretim düşüşü çeltikte yüzde 1.6 azalarak 685 bin tona gerilerken dane mısır üretiminin yüzde 1.7 oranında artarak yaklaşık 3.8 milyon tona çıkması öngörülüyor.

BAKLAGİL: Tahminlere göre baklagil ürünlerinin tamamı azalacak. Üretim düşüşü; fasulyede yüzde 11.2, nohutta yüzde 5.1, kırmızı mercimekte yüzde 6.7 ve yeşil mercimekte yüzde 8.1 olacağı hesaplanıyor. Patateste ise üretimin yüzde 2.7 azalarak 4 milyon 250 bin tona gerileyeceği belirtiliyor. Ayçiçeği üretiminin yüzde 7.8 azalarak 1 milyon ton ineceği tahmin ediliyor. Karadeniz'in kuraklığın en az etkilenen bölge olduğu rakamlara da yansıyor. Verilere göre bölgenin en önemli ürünü olan tütünde yüzde 19.8 üretim artışı bekleniyor. Yapılan tahminler rekoltenin yaklaşık 118 bin ton olacağını gösteriyor. Şeker pancarı üretiminin yüzde 2.4 artarak 14.8 milyon tona çıkması beklenirken kütlü pamukta üretimin yüzde 3.1 azalarak yaklaşık 2.5 milyon tona düşmesi bekleniyor.

SEBZE ÜRETİMİ: Yüzde 2.9 azalması beklenen sebze üretimi 25 milyon tonda kalacak. İhracat artışı nedeniyle fiyatları bu yıl düşmeyen domateste üretimin yüzde 0.7 artacağı tahmin ediliyor. Salatalıkta ise üretim artışı yüzde 4.2. Üretimin en keskin düştüğü sebze ise yüzde 83.7 ile şalgam oldu. Üretim kaybı nanede yüzde 37, acurda yüzde 28.8, pırasada 22.2, sarımsakta yüzde 16.2, patlıcanda yüzde 14.4 oldu. En çok yediğimiz sebzelerden fasulye, ıspanak, lahana, dolmalık biber, sivri biber, turp da üretim kaybı yaşanan kalemler arasında yer alıyor.
Haberin fotoğrafları