kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Ağustos 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Bakanların özgeçmişleri

Yeni Haber
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın kendisine sunduğu yeni kabineyi onayladı. İşte Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı 60. Hükümet'te görev yapacak bakanların özgeçmişleri;

RECEP TAYYİP ERDOĞAN

Türkiye Cumhuriyeti'nin 60. Hükümeti'ni kuran Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 1954 yılında İstanbul'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini İstanbul'da tamamlayan Erdoğan, yüksek öğrenimini Marmara Üniversitesi İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi'nde yaptı.

Gençlik yıllarından itibaren ticaret ve siyasetle uğraşan Erdoğan, bu yıllarda profesyonel olarak futbol da oynadı.

Üniversite yıllarında Milli Türk Talebe Birliği'nde görev alan Erdoğan, 1976 yılında Milli Selamet Partisi'nin (MSP) Beyoğlu Gençlik Kolu Başkanlığına ve aynı yıl MSP İstanbul İl Başkanlığı'na seçildi. Bir süre İETT'de görev yapan Erdoğan, 12 Eylül 1980'de bu kuruluştan ayrılınca özel sektörde çalışmaya başladı.

Askerlik görevini yedek subay olarak yapan Erdoğan, askerlik sonrası özel sektörde görev yapmaya devam etti. Bir şirkette Genel Müdürlük de yapan Erdoğan, bir süre sonra kendi işini kurdu.

Erdoğan, 1983 yılında kurulan Refah Partisi'nde (RP) siyasi yaşamını sürdürdü. Erdoğan, 1984 yılında Beyoğlu İlçe Başkanı, 1985 yılında da İl Başkanı ve MKYK üyesi seçildi. 1986 ara seçimlerinde milletvekili adayı olan Erdoğan, 1989 yılında Beyoğlu ilçesinden belediye başkan adayı oldu.

1991'de tekrar milletvekili adayı olan ve seçilen Erdoğan'ın mazbatası, ''tercihli oy sistemi nedeniyle'' Yüksek Seçim Kurulu tarafından iptal edildi.

İstanbul İl Başkanlığı görevini sürdüren Erdoğan, 27 Mart 1994 seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına seçildi.

Erdoğan, 1997'nin Aralık ayında Siirt'te yapılan bir mitingteki konuşması sırasında okuduğu şiir nedeniyle Diyarbakır DGM tarafından TCK'nın 312. maddesinden mahkum edildi. Verilen ceza kesinleşince, 4,5 yıl sürdürdüğü belediye başkanlığından ayrılan Erdoğan, 26 Mart 1999'da girdiği Pınarhisar cezaevinde 24 Temmuz 1999'a kadar kaldı.

RP'nin 16 Ocak 1998'de Anayasa Mahkemesi'nce kapatılmasının ardından kurulan Fazilet Partisi (FP) içindeki yenilikçi kanadın lideri olarak bilinen Erdoğan, 22 Haziran 2001'de bu partinin de kapatılmasıyla 14 Ağustos 2001'de Adalet ve Kalkınma Partisi'ni (AK Parti) kurdu ve Kurucular Kurulu tarafından genel başkanlığa seçildi.

AK Parti Genel Başkanı Erdoğan'ın, 3 Kasım 2002'de yapılan milletvekili genel seçiminde adaylığına YSK tarafından onay verilmedi.Seçimlerden birinci parti olarak çıkan AK Parti'nin kurduğu 58. Hükümetin başkanlığını Abdullah Gül üstlenirken, Erdoğan parti genel başkanlığı görevini sürdürdü.

Anayasa ve yasalarda yapılan değişiklikle aday olmasının önündeki engeller kalkan AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, YSK tarafından iptal edilerek 9 Mart 2003'te yenilenen Siirt seçimlerinde milletvekili seçildi.

Erdoğan, 11 Mart'ta, TBMM Genel Kurulu'nda ant içmesi ve Başbakan Gül'ün 58. hükümetin istifasını sunmasının ardından Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından aynı gün 59. hükümeti kurmakla görevlendirildi. Türkiye Cumhuriyeti'nin 59. hükümetini 14 Mart 2003 tarihinde kuran Erdoğan, 22 Temmuz seçiminde İstanbul'dan milletvekili seçildi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan evli ve dört çocuk babası.

CEMİL ÇİÇEK

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcılığı görevine getirilen Cemil Çiçek, 1946 yılında Yozgat'ta doğdu.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni 1971 yılında bitiren Çiçek, 10 yıl serbest avukatlık yaptıktan sonra Yozgat Belediye Başkanlığı görevinde bulundu. Daha sonra Anavatan Partisi'nden Yozgat milletvekili seçilen Çiçek, Turgut Özal, Yıldırım Akbulut ve Mesut Yılmaz hükümetlerinde Devlet Bakanı olarak görev yaptı.

3 Kasım 2002 seçimlerinde AK Parti'den Ankara Milletvekili seçilen Çiçek, 58. ve 59. hükümetlerde Adalet Bakanlığı ve Hükümet Sözcülüğü görevlerini üstlendi.

İngilizce ve Fransızca bilen Çiçek, evli ve 3 çocuk babası.

HAYATİ YAZICI

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcılığı görevine getirilen Hayati Yazıcı, 1952 yılında Rize'de doğdu.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1975 yılında mezun olan Yazıcı, 1976 yılında hakim adayı olarak Adalet Bakanlığı'nda çalışmaya başladı. Çeşitli bölgelerde hakim olarak görev yapan Yazıcı, 1985 yılından itibaren İstanbul Barosu'na bağlı serbest avukat olarak çalıştı.

Çeşitli dernek ve vakıflarda siyasal ve mesleki çalışmalarda bulunan Yazıcı, AK Parti'de Teşkilat İşlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevini yürüttü.

Yazıcı, evli ve iki çocuk babası.

NAZIM EKREN

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcılığı görevine getirilen Nazım Ekren, 1956 yılında İstanbul'da doğdu.

Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisini bitiren Ekren, doktorasını Uludağ Üniversitesinde uluslararası bankacılık konusunda tamamladı.

Marmara Üniversitesinde iktisat teorisi çalışmasıyla Doçent Doktor olan Ekren, Manchester Business School'da da ''Gelişen Ülke Bankalarının Uluslararası Faaliyetleri'' projesinde yönetici olarak bulundu.

Ekren, Marmara Üniversitesinde uygulamalı iktisat alanında Profesör Doktor oldu. Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü Müdürlüğü görevinin ardından yeminli mali müşavir olarak da çalışan Ekren, Türkiye Vakıflar Bankası Genel Müdürlüğü görevinin ardından, uygulamalı iktisat ve bankacılık konularında eğitim ve yönetim danışmanı olarak da çalıştı.

AK Parti İstanbul Milletvekili Nazım Ekren, evli ve 3 çocuk sahibi.

MEHMET AYDIN

Devlet Bakanlığı görevine getirilen Mehmet Aydın, 1943 yılında Elazığ'da doğdu.

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ni bitiren Aydın, Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde uzun yıllar öğretim üyeliği yaptı.

Çok sayıda kitabı bulunan Mehmet Aydın, İngilizce, Fransızca ve Arapça biliyor. Mehmet Aydın evli.

Aydın, 3 Kasım 2002 ve 22 Temmuz 2007 tarihindeki seçimlerde İzmir milletvekili olarak Meclis'e girdi.

Mehmet Aydın, 58. ve 59. Hükümetlerde Devlet Bakanı olarak görev yaptı.

MURAT BAŞESGİOĞLU

Devlet Bakanlığına getirilen Murat Başesgioğlu, 1955 yılında Kastamonu'da doğdu.

İlk ve orta öğrenimini Kastamonu'da tamamlayan Başesgioğlu, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. 7 yıl süreyle Kastamonu Barosu'na kayıtlı olarak serbest avukatlık yapan Başesgioğlu, 18, 19 ve 20. ve 21. dönemlerde Kastamonu'dan milletvekili seçildi.

55. Hükümette İçişleri Bakanlığı yapan Başesgioğlu, ANAP'tan istifa ederek AK Parti'ye katıldı ve 22. Dönem milletvekilliği seçimlerinde İstanbul Milletvekili olarak parlamentoya girdi.

Başesgioğlu, 58. ve 59. Hükümetlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yaptı. Başesgioğlu, 22 Temmuz'da da İstanbul milletvekili olarak Meclis'e girdi.

Fransızca bilen Başesgioğlu, evli ve iki çocuk babası.

KÜRŞAT TÜZMEN

Devlet Bakanlığına getirilen Kürşad Tüzmen, 1958 yılında Ankara'da doğdu.

1981 yılında ODTÜ İşletme Bölümü'nden mezun olan Tüzmen, İngiltere'de Liverpool Serbest Bölgesinde, Serbest Bölgelerin Yönetimi Programını, Eeast Anglia Üniversitesi'nde İktisadi Kalkınma Programını bitirdi.

ABD İllinois Üniversitesi'nde yüksek lisansını tamamlayan Tüzmen, bir süre özel sektörde yöneticilik yaptıktan sonra 1984 yılında girdiği Devlet Planlama Teşkilatı ve Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlıklarında sırasıyla uzman, daire başkanı, genel müdür yardımcısı olarak görev yaptı. Tüzmen, 1994-1997 yılları arasında Serbest Bölgeler Genel Müdürlüğü görevini takiben 1997 yılında Dış Ticaret Müsteşar Yardımcılığı görevine getirildi.

1999 yılında Dış Ticaret Müsteşarlığı'na atanan Tüzmen, Haziran 2003'te bu görevinden ayrıldı. Tüzmen, Türk Eximbank Yönetim Kurulu Başkanlığı ve İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi (İGEME) Yönetim Kurulu Başkanlığı, Dünya Serbest Bölgeler Birliği (WEPZA) Başkanlığı görevini de üstlendi.

Görevleri sırasında birçok başarı ödülüne layık görülen Tüzmen, çeşitli medya kuruluşları tarafından 1999, 2000 ve 2001 yıllarında ''Yılın Bürokratı'' seçildi. Yapılan müsabakalarda birincilikleri bulunan milli yüzücü ve profesyonel dalgıç olan Tüzmen, son seçimlerde Mersin milletvekili olarak TBMM'ye girdi.

İngilizce ve Almanca bilen Tüzmen, evli ve iki çocuk babası.

Tüzmen, 58. ve 59. Hükümetlerde de Devlet Bakanı olarak görev yaptı.

NİMET ÇUBUKÇU

Devlet Bakanlığına getirilen Nimet Çubukçu, 1965 yılında Karaman'da doğdu.

İstanbul Hukuk Fakültesi'nden 1988 yılında mezun olan Çubukçu, 1990 yılından itibaren serbest avukat olarak çalışmaya başladı. İstanbul Barosu'na kayıtlı avukat olarak görev yapan Çubukçu, AK Parti'nin kurucuları arasında yer aldı.

3 Kasım 2002 seçimlerinde AK Parti'den milletvekili seçilen Çubukçu, 2 Haziran 2005'te ''Kadın ve Aileden Sorumlu'' Devlet Bakanlığı görevine atandı.

Çubukçu, evli ve 1 çocuk annesi.

MEHMET ŞİMŞEK


Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, 1967 yılında Batman'ın Gercüş ilçesinin Arıca köyünde dünyaya geldi.

İlk ve orta öğrenimini Batman'da, liseyi de Gercüş'te tamamlayan Şimşek, 1988 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümü'nden dönem birincisi olarak bitirdi. Aynı fakültede yaklaşık bir yıl araştırma görevlisi olarak çalışan Şimşek, lisan öğrenmek ve master yapmak üzere, bir Kamu İktisadi Kuruluşunun bursuyla 1990'da İngiltere'ye gitti.

Şimşek, 1993 yılında University of Exeter'de finans ve ekonomi dalında yüksek lisans derecesini almaya hak kazandıktan sonra Türkiye'ye döndü.

ABD'nin Ankara Büyükelçiliğinde, yaklaşık dört yıl kıdemli ekonomist olarak Türkiye ekonomisi üzerine analizler yapan Şimşek, 1997'de New York'a yerleşti ve UBS'in hisse senedi analiz kısmında araştırmacı olarak çalıştı.

1998 yılında İstanbul'a dönerek Deutsche-Bender Menkul Değerler'de iki yıl çalışan Şimşek, dünyanın önde gelen yatırım bankalarından birisi olan Merrill Lynch'ten gelen teklifi kabul ederek İngiltere'ye gitti.

2000 yılı yazında başlayan Merrill Lynch döneminin ilk günlerinde Mehmet Şimşek'in sorumluluk alanında Türkiye, Yunanistan, Mısır ve İsrail'i içeren Akdeniz bölgesi bulunuyordu. 2001'in ortasından itibaren de sorumluluk alanına Rusya, Polonya, Macaristan ve Çek Cumhuriyeti de eklendi.

Şimşek, 2005 yılı sonunda Merrill Lynch'in Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Bölgesi Ekonomik ve Stratejik Araştırmalar Bölümü Başkanlığına getirildi.

AK Parti'den milletvekili adayı olmak için Merrill Lynch'deki görevinden ayrılan Şimşek, Gaziantep milletvekili olarak Meclis'e girdi.

MUSTAFA SAİD YAZICIOĞLU

Devlet Bakanlığı görevine getirilen Mustafa Said Yazıcıoğlu, 1949 yılında Trabzon'un Sürmene ilçesinde doğdu.

Türkiye Cumhuriyetinin 14. Diyanet İşleri Başkanı olan Prof. Dr. Mustafa Said Yazıcıoğlu, babasının memuriyeti dolayısıyla ilkokul ve ortaokulu Milas'ta, liseyi 1967 yılında Aydın'da tamamladı.

Yazıcıoğlu, aynı yıl girdiği Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden 1971 yılında mezun oldu. Diyanet İşleri Başkanlığı merkez teşkilatında bir yıla yakın bir süre çalışan Yazıcıoğlu, 1972 yılında Milli Eğitim Bakanlığı adına doktora öğrenimi yapmak üzere Fransa'ya gönderildi.

Doktorasını tamamlayarak 1977 yılında Türkiye'ye dönen Yazıcıoğlu, aynı yıl Dr. asistan olarak Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde göreve başladı. Yazıcıoğlu, 1983 yılında doçent, 1988 yılında profesör oldu.

Devlet Bakanı Yazıcıoğlu, 1987-1992 yılları arasında Diyanet İşleri Başkanı olarak görev yaptı, Cumhurbaşkanlığı kontenjanından 1993'te Yükseköğretim Kurulu üyeliğine atanan Yazıcıoğlu, 1994'te Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanlığı'na atandı.

Devlet Bakanı Yazıcıoğlu, 1996'ta UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi.

Evli ve iki çocuk babası olan Yazıcıoğlu, Arapça ve Fransızca biliyor.

MEHMET ALİ ŞAHİN

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, 1950 yılında Karabük'te doğdu.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitiren Şahin, serbest avukat olarak çalıştı. 20, 21. Dönem İstanbul Milletvekili olan Şahin, AK Parti'de grup başkanvekilliği görevi ile Adalet Komisyonu üyeliğinde bulundu.

Mehmet Ali Şahin evli, 4 çocuk babası. Şahin, son seçimde, İstanbul 2. bölgeden milletvekili oldu.

Şahin, 58. ve 59. Hükümetlerde Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olarak görev aldı.

MEHMET VECDİ GÖNÜL

Milli Savunma Bakanlığı görevine getirilen Mehmet Vecdi Gönül, 1939 yılında Erzincan'da doğdu.

Devlet bursu ile kazandığı Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni 1960 yılında bitiren Gönül, aynı yıl Erzincan İl Maiyet Memurluğu'na atandı.

Türkiye'de 1965 yılında TODAİE'de idare alanında uzmanlık alan Gönül, ABD'de Güney California Üniversitesi'nde kamu yönetimi alanında master ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde doktora yaptı. Gönül, 9 yıl değişik ilçelerde kaymakam vekilliği ve Kaymakamlık yaptı.

İçişleri Bakanlığı Özlük İşleri Şube Müdürlüğü, Kocaeli Valiliği, Emniyet Genel Müdürlüğü, Merkez Valiliği, Ankara Valiliği, Yüksek Öğretim Kurulu kurucu üyeliği, İzmir Valiliği, Sayıştay Başkanlığı görevlerinde bulunan Gönül, 18 Nisan 1999'da Kocaeli'den Milletvekilliğine ve 1 Haziran 1999 tarihinde de TBMM Başkanvekilliği'ne seçildi.

25 Ekim 2000 tarihinde ikinci defa TBMM Başkan Vekilliğine seçilen Gönül 22 Haziran 2001 tarihinde bu görevden ayrılarak Adalet ve Kalkınma Partisi'nin kurulmasıyla birlikte AK Parti'nin MKYK üyesi ve Genel Başkan Yardımcısı, TBMM'nin 21. Dönem 4. Yasama Yılının başlamasıyla birlikte de Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi ve Batı Avrupa Birliği Asamble Üyeliğine seçildi.

Gönül, 58. ve 59. hükümette de Milli Savunma Bakanlığı görevinde bulundu.

Milli Savunma Bakanı Gönül, evli ve iki çocuk babası.

BEŞİR ATALAY

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, 1947 yılında Kırıkkale Armutlu'da doğdu.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Atalay, DPT Sosyal Planlama Dairesi Başkanlığı görevinde bulundu.

Kırıkkale Üniversitesi öğretim üyesi ve kurucu rektörü olan Prof. Dr. Atalay, İngilizce biliyor. Beşir Atalay, evli ve 3 çocuk babası.

TBMM'nin 22. ve 23. Dönemlerinde Ankara milletvekili olarak TBMM'ye giren Atalay, 58. ve 59. Hükümette Devlet Bakanı olarak yer aldı.

ALİ BABACAN

İçişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan 1967 yılında Ankara'da doğdu.

1985'te TED Ankara Koleji'ni birincilikle bitiren Babacan, ODTÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü'nü kazandı. Babacan, 1989 yılında ODTÜ'den 4.00 üzerinden 4.00 ortalama ile üniversiteden birincilikle mezun oldu.

1990 yılında Fulbright bursunu kazanarak Amerika Birleşik Devletleri'ne giden Babacan, 1990-92 yılları arasında ABD Northwestern Üniversitesi Kellogg School'da işletme dalında yüksek lisans (MBA) yaptı. Babacan, yüksek lisans çalışmalarında, Pazarlama, Organizasyon ve Uluslararası İş İdaresi dallarında uzmanlaştı.

Babacan, 1992-1994 yılları arasında Amerika'da finans sektörünün üst düzey yöneticilerine danışmanlık yapan bir özel şirkette danışman olarak çalıştı.

İngilizce bilen Babacan, evli ve 2 çocuk babası.

Ankara Milletvekili olarak TBMM'de görev alan Babacan, 58. ve 59. Hükümette Devlet Bakanı olarak bulundu. Babacan, ekonomiden sorumlu Devlet Bakanlığı'nın yanı sıra AB ile olan ilişkilerde ''Başmüzakereci'' görevini yürüttü.

KEMAL UNAKITAN

Maliye Bakanlığı görevine getirilen Kemal Unakıtan, 1946 yılında Edirne'de doğdu.

İlk, orta ve lise tahsilini Edirne'de tamamlayan Unakıtan, Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nden mezun oldu.

Maliye Bakanlığı'nda Hesap Uzmanı olarak göreve başlayan Unakıtan, 1976-78 yılları arasında SEKA Genel Müdürlüğü yaptı. Daha sonra özel sektöre geçen Unakıtan, çeşitli şirketlerde Genel Müdürlük ve Yönetim Kurulu üyeliklerinde bulundu. Unakıtan, Albaraka Türk ve Family Finans'ta yönetim kurulu üyeliği yaptı.

Kemal Unakıtan, AK Parti'den 22. dönemde İstanbul, 23. dönemde Eskişehir milletvekili olarak parlamentoda yer aldı.

Unakıtan, 58. ve 59. Hükümetlerde de Maliye Bakanı olarak görev yaptı.

Evli ve 3 çocuk babası olan Kemal Unakıtan, İngilizce biliyor.

HÜSEYİN ÇELİK

Milli Eğitim Bakanlığına getirilen Hüseyin Çelik, 1959 yılında Van'ın Gürpınar ilçesinde doğdu.

1983 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nden mezun olan Çelik, aynı yıl Yüzüncü Yıl Üniversitesi'ne asistan olarak girdi.

1987 yılında İstanbul Üniversitesi'ne geçen Çelik, 1988-1991 yılları arasında doktorası ile ilgili araştırmalarda bulunmak üzere İngiltere'de bulundu. Çelik, aynı zamanda Londra Üniversitesi School of Oriental and African Studies'te Turkish Politics bölümünde Master programına devam etti.

Türkiye'de ilk siyasal hareket olan Yeni Osmanlılar Cemiyeti ile ilgili araştırmalar yapmak üzere Belçika, Hollanda, Almanya, Avusturya, İsviçre, İtalya ve Fransa'da bulunan Çelik, 1991 yılında Ali Suavi ve Dönemi konulu doktorasını tamamladı. 1992'de Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde yardımcı doçent, 1997 yılında doçent olan Çelik, 18 Nisan 1999 seçimlerinde DYP'den Van Milletvekili seçildi.

3 Temmuz 2001'de DYP'den istifa ederek AK Parti'nin kurucuları arasında yer alan Çelik, son seçimde Van milletvekili olarak parlamentoya girdi.

Türk kültürü, siyasi tarihi ve edebiyatı üzerinde yayımlanmış 11 kitabı bulunan Çelik, evli ve 3 çocuk babası. Hüseyin Çelik İngilizce biliyor.

Çelik, 58. ve 59. Hükümette Milli Eğitim Bakanı olarak yer aldı.

FARUK NAFIZ ÖZAK

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı görevine getirilen Faruk Nafız Özak, 1946 yılında Trabzon'da doğdu.

Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünü bitiren Özak, Trabzonspor Futbol Takımı Kaptanlığı yaptı, Trabzonspor Asbaşkanı ve Başkanlığı görevlerinde de bulundu.

3 Kasım 2002 seçimlerinde AK Parti'den Trabzon milletvekili seçilen Özak, 2 Haziran 2005'te Bayındırlık ve İskan Bakanlığı görevine atandı.

Özak, 22 Temmuz seçimlerinde de AK Parti'den Trabzon milletvekili olarak parlamentoya girdi.

Evli ve iki çocuk babası Faruk Nafız Özak, İngilizce biliyor.

RECEP AKDAĞ

Sağlık Bakanlığı görevine getirilen Recep Akdağ, 1960 yılında Erzurum'da doğdu. Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu.

Mecburi hizmetini Karabük Sağlık Ocağı'nda tamamlayan Akdağ, 1991-1992 yıllarında Londra'da kan hastalıkları üzerine çalıştı.

1994-2000 yılları arasında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Başhekim Yardımcılığı görevinde bulunan Akdağ, 1997-2000 yılları arasında Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde Müdür Yardımcılığı görevini yaptı. 1999 yılında profesörlük unvanı alan Akdağ, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'nda öğretim üyesi olarak görev yaptı. Akdağ, AK Parti'den 22. Dönemde ve 23. Dönemde Erzurum milletvekili olarak parlamentoya girdi.

İngilizce bilen Prof. Dr. Akdağ, evli ve 5 çocuk babası.

Akdağ, 58. ve 59. hükümetlerde de Sağlık Bakanı olarak görev yaptı.

BİNALİ YILDIRIM

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 1955 yılında Erzincan'da doğdu.

İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşa ve Deniz Bilimleri Fakültesi'nden mezun olan Yıldırım, yüksek lisansını aynı bölümde tamamladı.

Yıldırım, 1978-1993 yılları arasında Türkiye Gemi Sanayi Genel Müdürlüğü ve Camialtı Tershanesi'nde çeşitli kademelerde yöneticilik yaptı.

1990-1991 yılları arasında İsveç'te bulunan Birleşmiş Milletler Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) ne ait Dünya Denizcilik Üniversitesinde (WMU) Denizde Can ve Mal Güvenliği Yönetimi konusunda ihtisas eğitimi alan Yıldırım, bu eğitim sırasında toplam 6 ay İskandinav ülkeleri ve Avrupa'da çeşitli ülke limanlarında Denizcilik İdaresi Uzmanları ile birlikte kontrollerde bulundu.

1994-2000 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deniz Otobüsleri İşletmeleri (İDO) Genel Müdürlüğü yaptı.

1999 yılında deniz toplu taşımacılığı ve turizme katkılarından dolayı uluslararası 'Skal' kulübü tarafından verilen kalite ödülüne layık görüldü.

Binali Yıldırım, evli ve üç çocuk babası. Yıldırım, İngilizce ve Fransızca biliyor. Yıldırım, 58. ve 59. Hükümette Ulaştırma Bakanlığı yaptı. Yıldırım, seçim sürecinde, yasa gereğince bu görevinden ayrıldı.

MEHMET MEHDİ EKER

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, 1956 yılında Bismil'de doğdu.

Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'ni bitiren Eker, İngiltere'de University of Aberdeen'de Tarım Ekonomisi dalında master yaptı, Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nde doktorasını tamamladı.

Eker, Lalahan Hayvancılık Merkez Araştırma Enstitüsü'nde Müdür Yardımcısı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde Veteriner İşleri Müdürlüğü, Tarım Bakanlığı'nda Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdür Yardımcılığı ve Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü ile bakanlık müşavirliği görevlerinde bulundu.

3 Kasım 2002 seçimlerinde AK Parti'den Diyarbakır milletvekili seçilen Eker, 2 Haziran 2005'te Tarım ve Köyişleri Bakanlığı görevine atandı.

Eker, 22 Temmuz seçimlerinde de AK Parti'den Diyarbakır milletvekili olarak parlamentoya girdi.

İngilizce bilen Eker, evli ve 3 çocuk babası.

FARUK ÇELİK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 1956 yılında Artvin'in Yusufeli ilçesinde doğdu.

Bursa Yüksek İslam Enstitüsü, Yıldız Üniversitesi İşletme Enstitüsü'nde eğitim gördü. Aynı üniversitede master yaptı. Milli Eğitim Bakanlığında 4 yıl çalışan Çelik, Bursa'da bir süre ticaretle uğraştı. Çelik, iki yıl süreyle sahibi olduğu yerel gazetede köşe yazarlığı yaptı. 18 Nisan 1999 seçimlerinde Fazilet Partisi'nden Bursa milletvekili seçildi.

AK Parti'nin kurucuları arasında yer alan Çelik, 3 Kasım 2002 seçimlerinde de bu partiden Bursa milletvekili olarak Meclis'e girdi ve partinin TBMM Grup Başkanvekili olarak görev yaptı. Çelik, 22 Temmuz seçimlerinde de AK Parti Bursa milletvekili olarak TBMM'ye girdi.

Arapça bilen Çelik, evli ve dört çocuk babası.

ZAFER ÇAĞLAYAN

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan 1957 yılında Muş'ta doğdu.

Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü'nden 1979 yılında mezun oldu. İş hayatına 1980 yılında başlayan Çağlayan, 1987 yılında Ankara Sanayi Odası (ASO) seçimlerinde Oda Meclisi Üyeliği'ne seçildi. 1989 yılında Yönetim Kurulu Üyesi olan Çağlayan 1991'den itibaren de iki dönem, 4 yıl süreyle ASO Yönetim Kurulu Başkan Vekili olarak görev yaptı.

Çağlayan, Kasım 1995'de Ankara Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanlığı'na seçildi ve 10 yıldır bu görevi sürdürdü. Çağlayan, 2005 yılının Mart ayında yapılan ve tek aday olarak katıldığı seçimlerle 4 yıllığına ASO Yönetim Kurulu Başkanlığına yeniden getirildi.

Çağlayan'ın Başkanlığını yaptığı Ankara Sanayi Odası, 1997 yılında KOBİ'lerle ilgili çalışma ve önerilerinden dolayı ''en başarılı kuruluş'' seçildi. Çağlayan, 1999 yılında yaşanan Ağustos depremi sonrası gündeme getirdiği ''Bedelli askerlik'', ''Deprem tahvili'', ''Kamu arazilerinin ve milletvekili lojmanlarının satışı'', ''Türk işadamlarına vize kolaylığı getirilmesi'' ve yatırımcının önündeki engellerle ilgili ''Mayın tarlası'' projeleriyle tanınıyor.

1996-1998 ve 2002-2005 yılları arasında TOBB Başkan Vekili olarak da görev yapan Çağlayan, aynı göreve 2005 Mayıs ayında yeniden seçildi.

22 Temmuz'daki genel seçimlerde AK Parti'den Ankara milletvekili seçilen Çağlayan, evli ve 2 çocuk babası.

HİLMİ GÜLER

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Mehmet Hilmi Güler, 1949 yılında Ordu'da doğdu.

İlk, ortaokul ve lise öğrenimini Ordu'da tamamlayan Güler, 1972 yılında ODTÜ'den Metalürji Mühendisi olarak mezun oldu. Güler, aynı üniversitede yüksek lisans ve doktora yaptı. Hilmi Güler, bazı üniversitelerde asistan ve öğretim görevlisi olarak çalıştı.

Daha sonra Türk Uçak Sanayii T.A.Ş-TUSAŞ'ta proje mühendisi ve grup başkanı, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu-TÜBİTAK'ta uzman müdür, başkan yardımcısı ve yönetim kurulu üyesi olarak görev yapan Güler, aktif olarak bilimsel ve teknik araştırma projeleri yürüttü.

Güler, Ereğli Demir ve Çelik Sanayii T.A.Ş, İGDAŞ gibi resmi kurum ve özel sektör kuruluşlarında yönetim Kurulu Üyesi, Murahhas Aza ve Genel Koordinatör olarak çalıştı.

Güler, Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) ve Etibank'ta Genel Müdürlük ve Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptı.

Evli ve iki çocuk babası olan ve İngilizce bilen Dr. Mehmet Hilmi Güler, Araştırma ve Geliştirme, Yatırım, Proje Yönetimi, Şirketlerin Yeniden Yapılanması ile Etkinlik ve Verimlilik konularında danışmanlık yaptı.

Ordu'dan milletvekili seçilerek parlamentoya giren Güler, 58. ve 59. hükümetlerde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olarak görev yaptı.

ERTUĞRUL GÜNAY

Kültür ve Turizm Bakanlığı görevine getirilen Ertuğrul Günay, 1948'de Ordu'da doğdu.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitiren Günay, 1970'li yıllarda Ordu'da avukatlığa başladı. Günay, CHP Genel Merkezi'nin 50. kuruluş yılı dolayısıyla açtığı yarışmada ''Devlet Partisi'nden Halk Partisi'ne'' başlıklı yazısıyla birincilik ödülünü kazandı.

1974-1977 yılları arasında CHP Ordu İl Başkanlığı, 1977-80 döneminde Ordu Milletvekilliği yapan Günay, 1986-1987 yılları arasında SHP'de Ankara İl Başkanlığı ve Genel Sekreter Yardımcılığı (1990-91) görevlerinde bulundu.

CHP'nin siyasal yaşama yeniden dönüşü üzerine CHP'de görev alan Günay, 9 Eylül 1992'den 1994 sonuna kadar CHP Genel Sekreterliği görevini yürüttü. Parti yönetimiyle görüş ayrılıkları oluşması üzerine siyasete ara veren Günay, 1995 Ağustosunda Yugoslavya iç savaşının kritik günlerinde çeşitli düşünce çevrelerinden bir araya gelerek Bosna'ya giden aydınlara öncülük etti.

Günay, 1999 genel seçimlerinde CHP'nin Meclis dışında kalması üzerine yeniden aktif siyasete döndü. Genel Başkanlığa aday olan Günay, parti yönetimi ile görüş ayrılıklarının sürmesi üzerine CHP'den ihraç edildi.

''Bosna İçin İnsanlık Girişimi'', ''Doğu Konferansı'' ve ''Yeni Siyaset Girişimi'' gibi sivil girişimlere de öncülük eden Günay'ın, ''Bosna Yazıları'' ve ''Karşı Siyaset'' adıyla yayınlanmış iki kitabı ile çeşitli gazete ve dergilerde hukuk ve siyaset konularında yayınlanmış çok sayıda makale ve söyleşisi bulunuyor.

Evli ve iki çocuk babası Günay, 22 Temmuz seçimlerinde AK Parti'den İstanbul milletvekili olarak TBMM'ye girdi.

VEYSEL EROĞLU

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu 1948 yılında Afyonkarahisar'ın Şuhut ilçesinde doğdu.

İlköğrenimini Şuhut Zaferyolu İlkokulu'nda tamamlayan Eroğlu, 1966 yılında Afyon Lisesi'nden mezun oldu.

Eroğlu, İTÜ İnşaat Fakültesinden 1971'de mezun olduktan sonra, 1972 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümüne kaydoldu. İTÜ'de asistanlık yaparken İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünde öğrenim gören Eroğlu, 1978 yılında buradan mezun oldu.

İSKİ ve DSİ Genel Müdürlüğü görevlerinde bulunan Eroğlu, son seçimde AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili olarak TBMM'ye girdi.

Veysel Eroğlu, evli ve 4 çocuk babası.