kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Ağustos 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kabine sekiz yeni isimle tazelendi

Büyük revizyona gidilmeyen ve sürprizlerin yaşanmadığı ikinci Erdoğan hükümetinde, bakanlık koltuklarına sekiz yeni isim oturdu... Yeni atanan bakanlar arasında Erdoğan'ın siyaset yolculuğunda en yakınında olan isimlerin de yer alması dikkat çekti..
Başbakan Erdoğan'ın dün açıkladığı kabinede 8 yeni isim yer aldı. Bakanlık heyecanı yaşayan bu isimler Hayati Yazıcı, Nazım Ekren, Veysel Eroğlu, Ertuğrul Günay, Sait Yazıcıoğlu, Mehmet Şimşek, Faruk Çelik ve Zafer Çağlayan. İşte o sekiz yeni bakan:

* HAYATİ YAZICI: Başbakan Yardımcısı Yazıcı, Erdoğan'ın avukatı... Uzun yıllar Başbakan'a en yakın isimlerden biri oldu. AKP'nin teşkilatlanmasından sorumlu genel başkan yardımcılığı yapan Yazıcı, milletvekillerinden sürekli tepki almasına karşın Başbakan'ın talimatlarının dışına çıkmadı. Seçim öncesi yaklaşık 200 vekilin liste dışı kalmasında rol oynayan isimlerden olan Yazıcı, İstanbul milletvekili.

* NAZIM EKREN: Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı olan Nazım Ekren doğum yeri İstanbul'dan milletvekili seçildi. Başbakan Erdoğan'ın "ekonomi danışmanı" olarak da görülen Ekren, AK Parti'de son 4.5 yıldır dile getirilen "Süper Bakan" koltuğuna oturacak.

* MEHMET ŞİMŞEK: Hazineden sorumlu Devlet Bakanlığı'nı üstlenen Mehmet Şimşek, Türkiye'nin en yoksul kenti Batman'dan. 1967 doğumlu Şimşek, 9 çocuklu çiftçi bir ailenin en küçüğü. 4 yaşına kadar Türkçe bilmiyor. Mülkiyeyi bitiren Şimşek, ekonomist olarak ilerlediği basamaklarda dünyanın en büyük finans kuruluşu Merrill Lynch'in yönetici listesine adını yazdırdı.

* ZAFER ÇAĞLAYAN: Sanayi ve Ticaret Bakanı olan Çağlayan, bakanlık görevine getirildiğini Meclis'teki odasında televizyondan öğrendi. "Heyecanlanmamak mümkün değil" diyen Çağlayan, "Başbakan Erdoğan'ın takdiri bu şekilde... Allah hayırlı, uğurlu etsin" dedi.

* VEYSEL EROĞLU: Yeni Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, İTÜ İnşaat Fakültesi mezunu. İTÜ'de 1978 yılında Çevre Mühendisliği Bölümü'nün kuruluşunda görev alan Eroğlu, 1991'de profesör unvanını kazandı. Su kaynakları şimdi Eroğlu'ndan sorulacak.

* FARUK ÇELİK: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı görevine getirilen Çelik, ilk kez 1999 yılında parlamentoya girdi. Yenilikçi grup ile birlikte AK Parti'ye geçti. Çelik, parti içinde Erdoğan'ın en yakınındaki isimler arasında yer alıyor. Uzlaşmacı kişiliği ile tanınan Çelik'in bakanlığına kesin gözüyle bakılıyordu.

* SAİT YAZICIOĞLU: Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan sorumlu Devlet Bakanlığı görevine getirilen Prof.Dr. Sait Yazıcıoğlu, Sorbonne Üniversite'sinde doktora yaptı. Trafik kazasında hayatını kaybeden "aykırı vali" Recep Yazıcıoğlu'nun kardeşi olan Yazıcıoğlu "Din köylülükten kurtarılmalı ve kentleştirilmeli" görüşünü savunuyor.

* ERTUĞRUL GÜNAY: AK Parti'nin 22 Temmuz seçimleri öncesi soldan büyük transferi. SHP'den İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayıyken, Erdoğan'ın rakibiydi. Eski CHP Genel Sekreteri. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, avukat. Günay bir dönem CHP Genel Başkanlığı'na da aday oldu. Ordu milletvekili Günay, "Bu görevlendirmenin olacağına ben de inanmıştım ama Sayın Başbakan'dan özel bir talebim olmadı. Ama Kültür beni heyecanlandırıyor" dedi.