kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Ağustos 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Milli Görüş'çü değil diye vekilliği engellenecekti

Ergun Aksoy
1991'de Abdullah Gül'e siyasete atılma teklifi yapan dönemin Refah Partisi Kayseri İl Başkanı Şaban Bayrak: "Teşkilat Gül'ün vekil adaylığına Milli Görüş'çü değil diye karşı çıktı"..
İLİŞKİLİ HABERLER
Milli Görüş'çü değil diye vekilliği engellenecekti
Yıl 1991, Abdullah Gül Cidde'de Kalkınma Bankası uzmanı olarak çalışıyor. Ahmet Münir'in sünneti için apar-topar Ankara'ya gelinir, Kayseri'ye geçilir ve sünnet hazırlıklarına başlanır. Dönemin RP Kayseri İl Başkanı Şaban Bayrak, Türkiye'nin 11'inci Cumhurbaşkanı seçilen Abdullah Gül'ün devletin en tepesine kadar çıkmasının yolunu açacak teklifi yapar. Bayrak, o dönemi şöyle anlatıyor:

'BU ADAM KAYSERİ'Yİ TANIMAZ'
"Refah Partisi il başkanıyım. Erken seçim kararı alındı. 25 aday adayı başvuruda bulundu. Başvuruları tek tek inceledim ama vizyonu olan, birinci sıraya koyabileceğimiz tek bir isim yok. Sayın Gül'ü de çok önceden tanıyorum. Kızım Reyhan, kardeşi Macit ile evli. Aday olur mu olmaz mı, teşkilatı nasıl ikna ederim onu düşünüyorum... Teşkilata Sayın Gül'ü listemizi sürüklemesi için aday yapacağımı açıkladım. Teşkilattan tepki geldi: 'Bu adam Kayseri'yi tanımaz, Kayseri'de oturmuşluğu yok. Her şeyden önemlisi teşkilattan gelmiyor, Milli Görüş'çü değil." Bu tepkiler üzerine teşkilata, 'Kendisini çağırayım Türkiye dünyadan nasıl görünüyor diye bize bir konferans versin' dedim. Henüz adaylık konusunu kendisine açmışlığım yok. Geldi partide çok güzel bir konferans verdi. Teşkilatın ağzı açık kaldı. Sıra adaylığı nasıl kabul ettireceğimize geldi."

YALÇINTAŞ'A DANIŞTI
Gül, Bayrak'tan gelen teklif üzerine yakın çevresiyle istişarelere başlar. Yaşamındaki önemli isimlerden biri olan hocası Nevzat Yalçıntaş'a danışır. Yalçıntaş, siyasete atılmasını ister. Gül yine de kararsızdır. Üniversiteden yakın arkadaşı Kayseri ANAP İl Örgütü yöneticisi Enver Kemaloğlu'na danışır. Kemaloğlu'na "RP Kayseri'den kaç milletvekili çıkarır" diye sorar. Kemaloğlu, "RP buradan bir milletvekili kesin çıkarır. Birinci sırayı vereceklerse kabul et" yanıtını verir. O dönem Hayrünnisa Hanım da eşinin siyasete atılmasına karşı çıkar. Ancak Gül kararını siyasetten yana kullanır. RP o seçimde Kayseri'den yedi vekil çıkarır. Gül birinci sıradan vekil seçilerek kendisini Atatürk'ün koltuğuna taşıyacak sürece de adım atar.