kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Ağustos 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kentin su sorununa çözüm denizden

Serdar CANIPEK MERKEZ
İstanbul'un öncelikli sorununun su olduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, deniz suyunu arıtarak içme suyu derecesinde sistem içine dahil edeceklerini söyledi..
Ülkemizde son 70-80 yılın en kurak yılı yaşanırken, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kentin öncelikli sonunun "su" olduğunu söyledi. Bu nedenle su kesintisi uygulamak zorunda kaldıklarını ifade eden Topbaş, 200 bin yeni abone olmasına rağmen günlük 2 milyon 350 bin ton civarındaki tüketimin 1 milyon 800 bin tona düştüğünü, hiç yağmur yağmasa bile kasım ayına kadar yetecek su olduğunu belirtti. Su sağlanması için yeni projeler ürettiklerini anlatan Topbaş, Melen Çayı Projesi'nin de 20 Ekim 2007 günü saat 17.00'de getirilmiş olacağını hatırlattı. Projesi'nin birinci etabının tamamlanmasıyla kentin ihtiyacının üçte birini karşılayacak günlük 750 bin metre küp su geleceğini söyleyen Topbaş, "Bazı bölgelerde artezyen kuyuları açıyoruz. Deniz suyundan da istifade etmek, oradan kaynak olarak bir miktar almak için ihale hazırlıkları yapıyoruz. Deniz suyunu, içme suyu derecesinde arıtarak sisteme dahil edeceğiz. Birinci etapta 350 bin metre küp/gün gibi deniz suyu için hazırlık yapıyoruz" dedi.

YAĞMUR DEPOLANACAK
Bundan böyle yağmur sularının da depolanacağını anlatan Topbaş, atık suların batıda bir kaç kez kullanılabildiğini hatırlatarak, "Türkiye'de kullanılan su denize boca ediliyor. Bundan sonra arıtma tesislerimizi ileri derecede biyolojik yapmak suretiyle bütün suları tekrar geri kazanma çalışmasına giriyoruz. Ayamama Deresi'nde bu kapsamda inşaat çalışmaları devam ediyor. Bu da sanayide ve sahil bandı sulamalarında kullanılmak üzere günde 400 bin metre küp su anlamına geliyor" dedi.

ZAM GELİYOR
Suya bir miktar zam geleceğini ifade eden Topbaş, zammın 10 metre küpün üzerinde kullananlara yapılacağını kaydetti. Topbaş, "Su tedariki için paraya ihtiyaç var. Bollaşınca tekrar indirim yaparız" diye konuştu.