kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Ağustos 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Kanser Daire Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer aynı zamanda Hacettepe Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı Öğretim Üyesi

Çin işi oyuncak çocuklarda kanser yapıyor

ESRA TÜZÜN
Prof. Dr. Murat Tuncer, "Çin işi renkli oyuncak ve kıyafetlerin içindeki aşırı kurşundan çocuklarınızı korumak için yeni aldığınız kıyafetleri yıkamadan kesinlikle giydirmeyin" diyor..
BAŞLARKEN
Çin'den gelen oyuncaklar çocuklar için ne kadar tehlikeli? Hangi kıyafetler çocukları zehirliyor? Dünyada toplanan tişört ve battaniyeler Türkiye'de satılıyor mu? Boyalı oyuncaklardan çocuklara geçen kurşun nasıl zehirliyor? Zekâ geriliğine hangi çocuk ürünleri yol açıyor? Çocukların renkli tişörtlerinde bulunan kanserojen maddeler nasıl geçiyor? Pazar ya da işportadan çocuklar için hiç mi oyuncak alınmamalı? Çocuklarımız zehirlendi mi? Kaygılarınızı paylaşıyoruz. Yalnız da değilsiniz tüm dünyada aileler son günlerde çocukları için benzer kaygıları yaşıyor. Sizler için bu konuyla ilgili tüm sorularınızı uzmanlara danıştık. Çocuklarınız için çarşıda pazarda rahatlıkla alabileceğiniz oyuncakları, kıyafetleri özel laboratuarlarda analiz ettirdik, incelettik. Sonuçları uzmanlar değerlendiriyor. Çocuklarımız üzerindeki etkilerini açıklıyorlar. Bu yazı dizisinde bilinçli anne baba olarak çocuklarınıza bu tür tehlikelerden korunma yollarını öğreteceksiniz. Yetkililer, doktorlar, uzmanlar çocukların sağlığı için oyuncak seçimi önerecek. Amacımız çocuklarımızın sağlıklı şekilde hayata hazırlanması...
Birbirinden çekici renklerdeki oyuncaklar aslında çocuklar için büyük tehlike habercisi olabilir. Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanı Murat Tuncer, çocuklara 3 yaşına kadar renkli oyuncak alınmamasını, hatta mümkünse oyuncağın evde yapılmasını ve yıkamadan tişört giyilmemesini tavsiye ediyor. Tüm dünyada tartışma yaratan ve önlemler alınmaya çalışılan kanserojen madde içeren oyuncak ve tekstil ürünleri Türkiye'yi de tehdit etmeye başladı. Bu ürünlerden çocukları nasıl koruyabileceğimizi Prof. Dr. Murat Tuncer yanıtladı:

* Oyuncaklar ve tekstil ürünleri gerçekten çocuklar için büyük zararlar doğuruyor mu yoksa bu konu biraz abartılıyor mu? Hangi oyuncaklarda toksik madde bulunduğunu şimdilik tek tek ayıramıyoruz. Bakın asıl sorun boyaların içine konan bazı maddelerin toksik etkisi. Bu Çin'den gelen ya da Türkiye'de standart dışı üretilen her türlü ürünü kapsıyor. Oyuncakların boyalarında kullanılan kurşun çocuklar için ciddi sorun yaratabiliyor. Bunu yalnızca oyuncaklarda da görmüyoruz, çocukların battaniyelerinde, tişörtlerinde de kurşun içerikli boya kullanılabiliyor. Çocuklar oyuncakları ağızlarına götürdüğünde bu nedenle kanser riskiyle karşı karşıya kalıyor. Çocukların vücudunda bu maddeler birikiyor.

* Çocuklar oyuncaktan zehirlenebilir mi? Kurşun, özellikle 5 yaşın altındaki çocuklar için çok daha tehlikeli, çünkü erişkinlerin aldıkları kurşunun ancak yüzde 10'u kana geçerken, bu oran çocuklarda yüzde 50. Ağzına götürüyor, terliyor deri soluyla ya da solunum yoluyla kurşunu vücuduna almaya başlıyor. Kurşun, öğrenme problemi, zekâ geriliği hatta kanser olarak etkisini gösterebiliyor.

* Siz oyuncaklardan örnekler alıp içinde kanserojen var mı diye incelediniz mi? Hıfzızsıhha'da oyuncak analiz laboratuvarı kuruluyor. Türkiye'ye gelen tüm oyuncaklar piyasaya çıkmadan önce burada incelenecek. Çocuklar için her türlü testten geçirilecek. Analizden çıkmadan satışa çıkamayacak. Ancak o zamana kadar ailelerin bu konuda hassas davranıp kendi denetimlerini yapmaları gerekiyor.

* Çin malı battaniye ve tişörtler de bazı ülkelerde toplatılıyor, Türkiye'de bir çalışma var mı? Battaniye ve tişörtlerin de özellikle boyalı olanlarının içinde kurşun maddesi bulunuyor. Kurşun standardın üstüne çıkınca tehlike artıyor. Bu durumda Çin'den gelsin ya da Türkiye'de üretilsin fark etmez. Yeterli denetimden geçmediyse zararlıdır. Özellikle çocuklar diyoruz çünkü onlar daha çabuk etkileniyorlar. Aileler nelerin içinde kurşun var diye araştıramazlar. Çocuklarımızı bunlardan korumak için yeni aldığınız bütün kıyafetleri, yıkayarak toksik maddeden kurtulmasını sağlayın.