kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Ağustos 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Peres: Ermeni sorunu konusundaki tavrımız değişmedi

Yeni Haber
İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a İsrail'in Ermeni sorunu konusundaki tavrını değiştirmediğine ilişkin güvence verdi.

İsrail'in Haaretz gazetesinin, "Peres'ten Türklere: Ermeni sorunu konusunda tavrımız değişmedi" başlığı altında verdiği haberde, geçen hafta, ABD'deki ADL (Anti-Defamation League-İftira ve İnkarla Mücadele Birliği) Yahudi kuruluşunun ilk açıklamalarından sonra Başbakan Erdoğan
ile bir telefon görüşmesi yapan Peres'in, İsrail'in, Türkiye ve Ermenistan'ın ölümlerin niteliğine ilişkin uyuşmazlıkları diyalog yoluyla çözmesi gerektiği yolundaki tavrını bir kez daha yinelediği belirtildi.

Haberde Kudüs'ün, 1915 olaylarını "soykırım" olarak adlandırmaktan dikkatle kaçındığı da ifade edildi.

ADL'nin açıklamalarının ardından, Erdoğan'ın, Türkiye'nin "dostlarından hayal kırıklığına uğradığı" hissiyatını Peres'e aktardığı, İsrail Cumhurbaşkanı'nın da Erdoğan'a, kendi gündemleri bulunan ABD Yahudi kuruluşlarını kontrol altında tutmadığını söylediği ifade edildi.

İsrail Dışişleri kaynakları da Haaretz'e, Peres'in çabalarının ve Ankara'daki İsrail Büyükelçiliğinin sakinleştirme girişimlerinin, ADL'nin açıklamalarıyla oluşan gerilimin giderilmesine yardımcı olduğuna inandıklarını belirttiler.

ADL Ulusal Direktörü Abraham Foxman imzasıyla geçen salı günü yayımlanan açıklamada, ADL'nin 1915 olaylarının "soykırım" olduğu kanısına vardığı dile getirilmiş, ancak bu konuda Kongreden tasarılar geçirilmesi yönündeki çabalara karşı çıkmaya devam edeceği kaydedilmişti.

Bu açıklamanın ardından, ADL Ulusal Başkanı Glen Levy ile Ulusal Direktörü Abraham Foxman'ın imzalarını taşıyan ikinci bir açıklamada kuruluş, Türkiye'nin Ermenistan ile ortak bir komisyon kurulması yönündeki önerisine destek vererek, uzlaşma amacıyla iki ülkeyi bir araya getirmeye çalışacağını duyurmuştu.

Foxman, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a da bir mektup göndererek, son günlerde Türk liderlerine ve halkına yaşattığı acıdan duyduğu üzüntüyü dile getirmişti.