kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Ağustos 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Hükümet yarın memurlara teklifini sunacak

Yeni Haber
Toplu görüşmeler kapsamında beşinci kez bir araya gelecek olan taraflar masaya ücret konusunu yeniden yatıracak.

Yarın hükümet teklifini memurlara Toplu görüşmeler kapsamında beşinci kez bir araya gelecek olan taraflar masaya ücret konusunu yeniden yatıracak. Yarın hükümet teklifini memurlara sunacak. Maliye Bakanlığı yetkililerinin hesaplamalarına göre ise maaşlara yapılacak sadece yüzde 1'lik zammın merkezi yönetim bütçesine maliyeti 600 milyon YTL olacak.

Memur sendikalarının hesaplamalarına göre, bugün en düşük memur maaşı 735 YTL düzeyinde bulunuyor. Hükümetin ortalama yüzde 10 zam öngörmesiyle en düşük maaş yaklaşık 800 YTL olacak. Buna karşılık sendikalar, en düşük maaşın bin YTL'nin üzerine çıkması, bunun için seyannen en az 250-300 YTL artış istiyorlar.

Yaklaşık 1 milyon 600 bin memuru ilgilendiren toplu görüşmelerin beşinci turu yarın yapılıyor. Beşinci turda Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin memurlara hükümetin teklifini iletecek. Dördüncü toplantıda Başbakan Şahin, teklifleri Maliye Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı ile görüşmek için memurlardan pazartesiye kadar süre istemişti.

Maliye Bakanlığı yetkililerinin hesaplamalarına göre hükümetin yüzde 1'lik zammının merkezi yönetim bütçesine maliyeti 600 milyon YTL olacak.

MEMUR-SEN VERGİ İNDİRİMİNDEN VAZGEÇTİ

Şahin'in daha önceki toplantılarda hükümetin konfederasyon taleplerinin karşılığının 5.3 milyar YTL ile 10.6 milyar YTL arasında olduğunu açıklaması üzerine Memur-Sen teklifinde revizyona gitmişti.

Memur-Sen taban zammının vergi diliminde kalması nedeniyle 250 YTL'lik zammın kalemini denge tazminatı olarak değiştirmişti. Denge tazminatı alamayanlar için ise 50 YTL'lik seyyanen zam talep eden Memur-Sen, ayrıca yüzde 1'lik vergi indiriminden de vazgeçtiğini açıklamıştı.

AÇLIK SINIRI BAZ ALINMALI

Kamu-Sen ise en düşük memur maaşının 2007 yılında açlık sınırına, 2008'de ise yoksulluk sınırına yükseltilmesini istemişti. Kamu-Sen işçilere yapılan zamla memura yapılan zammın aynı olmasını önerirken, tüm kamu görevlilerine iki dilim halinde yaklaşık yüzde 15, yıllık ortalama olarak da yüzde 10 zam talep etmişti.

KESK MASAYA HİÇ OTURMADI

KESK ise toplu görüşmelerin toplu sözleşmeye çevrilmemesi üzerine toplu görüşmelere katılmama kararı almıştı. Toplu görüşmeler süresinde sürekli eylem yapan KESK, toplu görüşmelerin önündeki engelin hukuki değil, siyasi olduğuna dikkat çekmişti. KESK, 27-29 Ağustos arasında yapacağı son eyleminde ise İstanbul'dan Ankara'ya toplu sözleşme için yürüyecek.

(ANKA)