kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Ağustos 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Yunanistan'daki yangın kontrol altına alınamadı

Yeni Haber
Yunanistan'da son üç günde 52 kişinin ölümüne yol açan orman yangınları, söndürme çalışmaları için dış ülkelerden gelen yardıma karşın hala kontrol altına alınamadı.

Yunan basın-yayın organları, Mora yarımadasındaki İlia, Lakonia ve Arkadya bölgeleri ile Eğriboz (Eivia) yarımadasındaki yangınların kontrol altına alınamadığını, gece boyunca birçok noktada yeni yangınlar çıktığını bildirdiler. Atina haber ajansı ANA, Mora yarımadasının güneyinde yer alan Taigetos Dağı'nda gece saatlerinde üç ayrı noktada çıkan yangının tehlikeli şekilde Kalamata kentine yaklaştığını, bölgedeki çok sayıda köyün boşaltıldığını duyurdu. Bu arada, Yunanistan'ın yardım çağrısına yanıt veren bazı ülkelerin yangın söndürme uçak ve helikopterleri ile özel itfaiye ekipleri gönderdiği bildirildi.

Basın-yayın organları, Fransa'nın dört, İspanya'nın iki ve İtalya'nın bir adet Canadair tipi uçak gönderdiğini, Fransa'dan ayrıca 60 kişilik bir özel yangın söndürme ekibinin Yunanistan'a ulaştığını duyurdular.

Norveç, Slovenya, Sırbistan, Hollanda, Almanya, İsrail ve Kıbrıs Rum kesiminin de yardım gönderme hazırlığında oldukları, ABD'nin de yardım önerisinde bulunduğu belirtildi.

150 YILIN EN BÜYÜK ORMAN YANGINLARI ARASINDA

Yunanistan'ın Mora Yarımadası'nda yer alan Zaharo ve Areopoli bölgeleri başta olmak üzere pek çok yerinde çıkan ve 51 kişinin ölümüne yol açan orman yangınları, son 150 yılda en çok can kaybına yol açan orman yangınları arasında.

En çok can kaybına yol açan orman yangını, 1871'in Ekim ayında ABD'nin Wisconsin eyaletindeki Peshtigo kasabasında çıktı. Bu yangında ölü sayısının 800 ila 1200 olduğu tahmin ediliyor.

Günlerce süren orman yangını bu ağaçlar arasındaki araziye ulaştı ve 1700 nüfuslu kasaba birkaç saat içinde kül oldu. Yangın söndürülmeden önce 15 köyü de yıktı ve 500 bin hektarlık bir alana yayıldı.

Çin'in kuzeydoğusunda 1987'nin Mayıs ayında çıkan yangın da bu ülkenin tarihinde en çok can kaybına yol açan yangın oldu. Yangında 119 kişi öldü, 102 kişi yaralandı, 51 bin kişi evsiz kaldı.

Fransa'nın güneybatısında 1949'un Ağustos ayında çıkan yangında da 23'ü asker 82 kurtarma görevlisi öldü.

(AA)