kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Haziran 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Dünya kentlere taşınıyor

Yeni Haber
Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu tarafından her yıl yayınlanan "Dünya Nüfusunun Durumu-2007" raporuda, bir nesil sonra kentsel nüfusun yüzde 100 artacağı belirtildi.

Nüfus Fonu, yeni kentlilerin birçoğunun yoksul olacağına dikkat çekerek, insanlığın geleceği için yetkililerin şimdiden önlem almasını istedi.

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), bugün tüm dünyada aynı anda açıklanan "Dünya Nüfusunun Durumu" yıllık raporunda "Kentsel Büyümenin Boyutları"nı ele aldı.

Raporda, 2008 yılından itibaren, insanlık tarihinde ilk kez dünya nüfusunun yarısından fazlası olan 3.3 milyar kişinin kentlerde yaşayacağı, 2030 yılında ise nüfusun 5 milyara dayanacağı öngörüldü.

Nüfus Fonu'ndan yapılan yazılı açıklamada da kent nüfusundaki artışla yoksulluğun da tırmanacağına dikkat çekildi. UNFPA İletişim Direktörü Safiye Çağlar birçok kentin, hala günün ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığını ve büyümeye karşı hazırlıksız olduğunu belirterek, "Kentlerin geleceği, gelişmekte olan ülkelerin geleceği hatta insanlığın geleceği şimdi verilecek kararlara dayanmaktadır" dedi.

UNFPA Türkiye'den Dr. Tunga Tüzer ise kentlerdeki nüfus artışının olumlu yönleri de olduğunu ifade ederek, "Kentler, çevresel sorunlar yarattıkları gibi bu problemlere çözümler de üretirler. Asıl önemli olan, kentleşmenin getirebileceği fırsatları ortaya çıkarabilmek" diye konuştu.

(ANKA)