kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Haziran 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İran'da benzine kota

Yeni Haber
İran'da Petrol Bakanlığı'nın benzine kota koyması ülkeyi karıştırdı. Gece açıklanan kararın ardından birçok kişi benzin istasyonlarına akın ederken, devletin enerji politikalarını protesto eden gençlerden oluşan bir grup, Tahran'da bir benzin istasyonuna saldırarak ateşe verdi.

İran hükümetinin özel arabası olan herkese aylık en fazla 100 litre benzin kullanma kısıtlamasını öngören planına tepki gösteren gençler Tahran'ın kuzeybatısında bulunan bir benzin istasyonuna saldırdı. Görgü tanıklarının ifadesine göre, söz konusu benzin istasyonuna saldıran gençler İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmadinejad aleyhine sloganlar atarken, istasyonu ve ayrıca olay yerindeki bir arabayı ateşe verdi.

Tahran'ın enerji politikası sadece gençler arasında değil tüm İran genelinde tepkiyle karşılanırken, halkın benzin istasyonlarına akın ettiği ve istasyonlarda uzun kuyruklar oluşturduğu bildiriliyor.

İran'da Petrol Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre araçlara aylık olmak üzere benzin kullanım sınırı getiriliyor. Buna göre bir ay içerisinde özel araçlar 100, tam gün çalışan taksiler 800, yarım gün çalışan taksiler 600 litre benzin alabilecek. Resmaraçlara aylık 300 litre benzin alma hakkı tanınırken, bunun dışında kalanlar ise benzine 4 katı fiyat ödeyecek. Araç sahiplerinin ne kadar benzin aldıkları ise kendilerine verilecek "akıllı kartlar" ile takip edilecek.

Dünyada en çok petrol ihraç eden ikinci ülke konumunda bulunan İran'da yeterli rafineri olmadığı için, benzinin yüzde 40'ı ithal ediliyor. Günlük benzin tüketiminin 75 milyon litre olduğu İran, bu yıl benzin ithali için 2,5 milyar dolar bütçe ayırdı. Bu rakam bir önceki yıl 5 milyardı.

CHA