kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Haziran 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Karneyle gıda alıp, parayla satıyorlar

Bilge ESER Uğur CAN
BM gıda merkezinin önü. Küçük çocuklar bir aylık yiyeceklerini sırtlamış eve taşıyor. Evde bekleyen 10 kişi bunlarla doyar mı?..
İç savaşla sarsılan Gazze'de sınır kapıları kapalı olduğu için gıda ve sağlık malzemeleri giremiyor. Ziyaret ettiğimiz Birleşmiş Milletler (UNRWA) binasında onlarca aile gıda için bekliyordu. Dağıtımlarda BM, aile birey sayısını belirliyor. Aile 3 kişiyse bir ay için 1 çuval un, 3 şişe yağ, 5 kilo mercimek, 3 kilo şeker, 1 kutu süt, 3 kilo pirinç veriliyor.

TÜRK YAĞI VERİLİYOR
Yardım için tek şart, aileden kimsenin çalışmıyor olması. Sırada bekleyen Filistinli 11 çocuk annesi kadın, bir oğlu işe girince yardım kesildiği için zorda: "1 çocuğun 11 kişiyi doyurması mümkün mü?"... Binadan çıkınca karşınıza trajikomik bir sahne çıkıyor. Fazla yardım alanlar gıdaları BM binasının karşısında satıyor. BM'nin dağıttığı yağlar da, kurumun resmi tedarikçilerinden Türk markası Orkide... Cebaliye kentindeki bir yardım derneğindeyse babaları olmayan çocukların annelerine para yardımı yapılıyor. Derneğe Ürdün, Katar, Almanya ve Belçika'nın yanı sıra Türkiye'den de yardım geliyor. Ayda 750-800 yetim ailesine 35-40 dolar yardım veriliyor. Derneğin başkanı Esam Judah'ya göre Gazze'yi daha kötü günler bekliyor: "Halkın yüzde 70'i yoksulluk sınırının altında; günde 6 doların altında parayla geçiniyor. İşsizlik yüzde 65. Böyle bir halk dağıtılan yemeklerle nasıl kendine gelebilir..."