kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Haziran 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

"Bu zihniyetle mücadele olmaz"

Yeni Haber
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, terörle mücadele için atılması gereken ilk adımın ''mevcut hükümetin uzaklaştırılması'' olduğunu savunarak, ''Bu anlayışla, bu zihniyetle, mücadele olmaz'' dedi.

Baykal, NTV'de katıldığı canlı yayında soruları yanıtladı.Deniz Baykal, ''Siz seçimlerden sonra iktidarda olursanız, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne Kuzey Irak'a operasyon için gerekli direktifi derhal verecek misiniz?'' sorusu üzerine terörün kendi gerçek boyutları içinde değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

''Şu anda güncel gelişmeler bizi Kuzey Irak'a yönelik bir askeri operasyon konusunda bir karar alma noktasına çekiyor'' diyen Baykal, şöyle konuştu:

''Bir süre sonra konjonktür değişir başka şey olur, bir süre önce başka bir şeydi. Olayları böyle güncel gelişmelerin önümüze getirdiği konuların ötesinde değerlendirmekte yarar var. O açıdan baktığımızda bazı önemli noktalar var, o da bu iktidarın terörle mücadele konusunda gereken anlayış içine girmemiş olduğu gerçeğidir. Bu tespiti yaparken üzüntü duyuyorum, ama bu gerçektir. Şu anda karşılaştığımız mesele değil bu. Olayın başından beri bu iktidarın teröre yaklaşımında yanlışlık var.''

AK Parti iktidarının göreve gelişinin hemen ardından ''eve dönüş'' yasasını çıkardığını belirten Baykal, bu yasayı gerekli kılan şartların hiçbirinin olmadığını ileri sürdü. Bu durumu tespit ettikleri ve ifade de ettiklerini belirten Baykal, ''Maalesef o eve dönüş yasası, dağa dönüş yasası oldu. Cezaevlerinde tutuklu olan PKK teröristleri tahliye oldu, Hizbullah teröristleri tahliye oldular ve tümü eski işlerine döndüler. Bir kişi bile dağdan inip teslim olmadı'' diye konuştu.

Hükümetin Dubai'de ''1 milyar dolar karşılığında hiçbir şartta Kuzey Irak'a müdahale etmeyeceğine ilişkin bir uluslararası anlaşma'' imzaladığını ileri süren Baykal, bu durumun iktidarın terör meselesini kavramadığını, nasıl yaklaşılması gerektiğini bilmediğini ortaya koyduğunu savundu.

Baykal, imzalanması yasal olmayan bu anlaşmaya tepki gösterdiklerini, bunun sonucunda iktidarın anlaşmayı TBMM'ye getirmeye cesaret edemediğini söyledi.

''Terörle mücadele için ilk iş bu hükümet uzaklaştırılmalıdır. Bu anlayışla bu zihniyetle, mücadele olmaz'' diyen Baykal, hükümetin bu konudaki yanlış anlayışının Başbakan Erdoğan'ın söylemlerine de yansıdığını ileri sürdü.

Baykal, Türkiye'nin öncelikli konusunun kendi güvenliği olması gerektiğini vurguladı.

Mücadelenin onayla, rızayla olmayacağını belirten Baykal, meşru savunma hakkının kullanılmasını ve bunun diğer ülkelere de anlatılması gerektiğini kaydetti. Baykal, meşru savunma hakkında hiç kimsenin itiraz edemeyeceğini vurguladı.

Baykal, Türkiye'deki terörle Irak'taki terörün bir bütün olduğunu belirterek, ''Terörle ilgili çalışan herkesin ittifak içinde olduğunu bir nokta vardır. Terör, size ulaştığı noktada değil, çıkış noktasında etkisiz kılınır'' diye konuştu.

Türkiye'nin kendi içindeki terörle etkili bir mücadele yürüttüğünü, evlatlarını şehit verdiğini belirten Baykal, ''Ama terörün kökü Irak'ta, karargah Irak'ta. O Irak'taki karargahı kurutmadan sadece şehitlerin verildiği mücadele ile bu iş olmaz. Sivrisinekle mücadele yetmez, bu bataklığı kurutacaksın. Irak'ta bir terör bataklığı var'' dedi.

ABD FAKTÖRÜ

Kuzey Irak'a yönelik operasyonunun ABD ile ilişkileri nasıl etkileyeceği yönündeki soru üzerine de Baykal, Türkiye'nin operasyonunun amacını çok açık şekilde ortaya koyması gerektiğini söyledi.

Baykal, bir komşu ülkenin terörü barındırmasının hiçbir şekilde ve hiçbir ülke tarafından kabul edilemez olduğunu dile getirdi.Irak'ın terörü Türkiye'nin iç işi olarak gördüğünü, ABD'nin ise duruma farklı baktığını ifade eden Baykal, şöyle devam etti:

''ABD, PKK'nın bir terör örgütü olduğunu kabul ediyor. Ona karşı mücadele edilmesi gerektiğine inanıyor. O mücadelenin Irak'ta verilmesi gerektiğine, Irak'ta terör örgütünün kökleştiğine, buna son verilmesi gerektiğine inanıyor. Bunlar bizim kazanımlarımızdır. Olumlu noktalardır. Terörle mücadeleyi kafasına koymuş, iradesini sergilemekte olan bir iktidar, Amerikanın bu angajmanını çok iyi değerlendirmek durumundadır. Amerika bu gerçeği söylüyor ama Türkiye yeter kararlılıkla takip etmediği için durumu geçiştirmek imkanı doğuyor.''

Baykal, Kuzey Irak'ta ABD ile çatışma riski yok mu sorusuna ise ''ABD ile niye çatışma söz konusu olsun. Bir terör örgütüne karşı meşru müdafaa içindeyiz. Amerika'ya bunu anlatmak mümkündür. Türkiye'nin kararlı olması zorunludur'' dedi.

Baykal, Türkiye'nin kararlı tavrını ortaya koyması halinde uluslararası muhatapların konunun gereğini yapacaklarına inandığını söyledi.Bir başka soru üzerine, terörün yalnızca Güneydoğu da patlayan mayınlarla sınırlı olmadığını belirten Baykal, kapkaç, mafyalaşma, terör örgütü PKK'nın siyasi uzantıları gibi unsurlarının da göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi. Baykal, terörün bu uzantılarının da sosyal projelerle önlenebileceğini, bunun için gerekli birimlerin etkin hale getirilmesinin önemli olduğunu dile getirdi.