kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Haziran 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İşçi zammı, hedef dinlemedi 800 milyon YTL fatura geldi

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Kamuda çalışan işçilere yüzde 10-34.5 arasında değişen zam yapıldı. Alt gelir grupları için seyyanen 140-190 YTL zam verilirken enflasyon hedefi kat kat aşıldı..
İLİŞKİLİ HABERLER
İşçi zammı, hedef dinlemedi 800 milyon YTL fatura geldi
Hükümet, sandığa gidilirken ekonomik programı zorlama pahasına işçilerin yüzünü güldürmeyi tercih etti. Merkez Bankası yönetiminin, seçim sürecinde faiz dışı harcamalardaki artışa dikkat çektiği, gelirler politikasında özenli gidilmesini istediği bir ortamda, kamudaki toplu iş sözleşmesi enflasyon tahminlerini alt üst etti. Kamu işçisi ücretlerine yüzde 10-34.5 arasında değişen oranlarda zam yapıldı. Alt gelir grupları için seyyanen 140-190 YTL zam vermeye razı olan hükümet, bu gruptaki işçi ücretlerinde enflasyon hedefini 2-7 kat aştı. Üst gelir grubundaki işçilere taahhüt edilen yüzde 10'luk zam ise yüzde 4 resmi hedef açıklayan Merkez Bankası'nın yılsonunda en fazla yüzde 7.1 civarında tahmin ettiği enflasyonu 3 puan aştı. Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin yılın ilk 5 ayında yüzde 4.12 olan enflasyona haziranda da 1 puan ekleneceğini öngörürken yılsonu enflasyonu için yüzde 9-10 aralığını gösterdi. Yapılan zamların faturasının 800 milyon YTL civarında olacağı hesaplandı.

2007-2008'DE İŞÇİ KAZANDI
Kamuda çalışan yaklaşık 320 bin işçi adına yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde dün akşam anlaşmaya varıldı. Başbakan Yardımcısı Şahin, Türk-İş Başkanı Salih Kılıç'la yaptığı açıklamada, işçi ücretlerine 2007 yılı için seyyanen 140 YTL zam yapılmasında mutabakat sağlandığını kaydetti. Şahin, "Bu, yıllık % 10 oranında ücret zammı anlamına denk geliyor'' dedi. Şahin, 2008'in birinci ve ikinci 6 ayları için yüzde 3'er zam verileceğini, 6'şar aylık dönemlerde enflasyonun yüzde 3'ün üzerinde çıkması durumunda fark ödeneceğini belirtti. Sosyal yardımlara da aynı oranlarda zam yapılacağının altını çizen Şahin, toplu iş sözleşmelerinin bir kısmının ocak ayından bir kısmının ise şubat ve mart ayından başlayacağını söyledi. Şahin, sözleşme farkının da 4 ay içinde işçilere ödeneceğini dile getirdi. Şahin, zammın faturasını 800 milyon YTL olarak verdi. Türk-İş Başkanı Kılıç da toplu iş sözleşmelerinin 323 bin işçiyi ve 231 işyerini ilgilendirdiğini ifade ederek, beklentilerin istediği noktaya gelmemesine rağmen sözleşmenin Türkiye ortalamasında bittiğini dile getirdi. Yapılan zamlar sonrasında en düşük kamu işçisi ücretinin 740 YTL olacağını vurgulayan Kılıç idari maddeler ve fazla mesai gibi unsurların protokolde olmadığını kaydetti. Kılıç,1.400 YTL altında 18 bin kamu işçisinin ücret aldığı sözlerine ekledi.