kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Haziran 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Ortadoğu Dörtlüsü'nün yeni temsilcisi Tony Blair

AA
Yeni Haber
İngiltere Başbakanlığı görevini bugün Gordon Brown'a devreden Tony Blair, Ortadoğu'da barışın sağlanması için girişimde bulunan ve BM, ABD, AB ve Rusya'dan oluşan Ortadoğu Dörtlüsü'nün temsilcisi olarak bugün resmen atandı.

BM Sözcüsü Michelle Montas'ın verdiği bilgiye göre Ortadoğu Dörtlüsü, Tony Blair'in atanmasıyla ilgili bir açıklama yayınladı.

Açıklamaya göre Blair, Ortadoğu Dörtlüsü'nün temsilcisi olarak ''Filistinliler'in Gazze ve Batı Şeria'da kurumları ve güçlü ekonomisiyle kendi ayakları üzerinde durabilen hukuk devleti oluşturabilmesi içinkendilerine uluslararası yardım ve desteğin ulaşmasına yardımcı olacak.''

Blair'in ayrıca Filistinliler'in ekonomik gelişmesini sağlayacak özel sektör ortaklıkları dahil türlü strateji planları oluşturmasında koordinatör rolü oynacağı ve Dörtlü'nün ilkeleri çerçevesinde diğerülkelerle irtibat durumunda olacağı bildirildi.

Ortadoğu Dörtlüsü'nün belirlediği ilkeler arasında, İsrail ile Filistin'in 2 devlet olarak yanyana barış ve güvenlik içinde yaşamasını öngören ''Yol Haritası''nın kabulü, İsrail devletinin tanınması ve şiddetten vazgeçilmesi bulunuyor.

Blair'in çalışmalarını yürütmek amacıyla bundan böyle bölgede uzun zaman geçireceği, ayrıca çalışmalarında kendisine Kudüs'te bulunan ve uzmanlardan oluşan ekibin yardımcı olacağı kaydedildi.

Ortadoğu Dörtlüsü açıklamasında, Blair'in, çalışmalarıyla ilgili olarak kendilerine düzenli olarak bilgi vereceği ve gelişmelerle ilgili rapor sunacağını da aktardı.

Bu arada sözcü Montas, kimi Arap asıllı gazetecilerin, Blair'in atamasının hangi ölçütlere dayandığını ve Blair'in, Irak'ta yaşananlardan sonra bu göreve uygun olmadığının kimi çevrelerce dile getirilmesine karşın bugöreve neden atandığını sormaları üzerine, bu konuda yorum yapamayacağını söyledi.