kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Haziran 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

ABD ve Bush'un dünyadaki itibarı giderek düşüyor

AA
Yeni Haber
ABD'nin dış politikasından ve başkan George W. Bush'tan hoşnutsuzluğun, gerek müttefikler arasında gerekse tüm dünyada giderek azaldığı bildirildi.

Pew Araştırma Merkezi tarafından 46 ülke ve Filistin topraklarında yapılan kamuoyu araştırmasına göre, Irak ve Afganistan savaşı ve ABD'nin dünya çapındaki terörle mücadele çabalarına destek 2002'den beri giderek azaldı.

ABD'ye destek İngiltere'de, 2002'de yüzde 75 iken şimdi yüzde 51'e, Almanya'da yüzde 60'tan yüzde 30'a, Meksika'da yüzde 64'ten yüzde 56'ya düştü. ABD'nin itibarı Rusya, Endenozya, Kanada, Çin ve Hindistan'da da azaldı.

Türkiye'de halkın yalnızca yüzde 9'nun ABD'ye olumlu baktığı, bunun da araştırma kapsamındaki ülkeler arasında en düşük oran olduğu kaydedildi. Buna göre Filistin'de ABD'ye destek yüzde 13, Pakistan'da yüzde 15 ve Ürdün'de yüzde 20.

Bush'un itibarının azaldığının göstergelerinden birinin de, müttefikler İngiltere, Almanya ve Kanada'nın bile Bush'a dış politika alanında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den daha az güvenmeleri olduğu belirtildi. Yoklamaya göre, araştırma kapsamındaki ülkelerden İsrail, Gana, Nijerya ve Kenya dışında tümünde insanların çoğunluğu ABD askerlerinin Irak'tan çekilmesini istiyor.

Halkların çoğunluğu, ABD'nin, dış politika belirlerken kendilerinin çıkarlarını gözetmediğini ve ABD'nin zengin ve yoksul ülkeler arasındaki farklılığın daha da büyümesine katkıda bulunduğunu düşünüyor.

Kamuoyu yoklamasında ayrıca, çevre sorunlarından duyulan kaygının diğer dünya sorunlarından daha çok arttığı, bu konudaki en başta gelen suçlunun da ABD olarak görüldüğü bildirildi.

Araştırma, geçen nisan ve mayıs aylarında yüzyüze görüşme ve telefonla yapıldı.