kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Mayıs 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Maliye’den seçim için "ek ödenek"

Yeni Haber
Maliye ve Hazine, 2007 bütçesinde genel seçimin maliyetini yaklaşık 100 milyon YTL olarak hesapladı ve bu tutarın Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) aktarılmasını öngördü. Ancak, "çifte seçim"le birlikte hesaplar değişti. Seçim masraflarının artması ile birlikte Maliye Bakanlığı, yedek ödenekten YSK'ya ek ödenek aktaracak.

Türkiye 22 Temmuz'da sandık başına gitmeye hazırlanıyor. Çifte seçim beklentisi ile birlikte TBMM'de Ekim 2006'da kabul edilen 2007 bütçe hesapları masaya yatırıldı. Bütçe görüşmelerinde kasım ayında yapılacak genel seçimler dikkate alınarak YSK'ya öngörülen tutarda artış meydana gelecek. YSK'dan edinilen bilgiye göre, sandık ve sandık başında çalıştırılacak görevli sayısı, oy pusulası gibi giderlerin başında gelen kalemler İl Seçim Kurulundan gelecek bilgilere göre tespit edilecek. Çifte seçimle beraber bütçe genel seçim için öngörülen 100 milyon YTL'nin yeterli olmayacağını belirten yetkililer, Seçim Kurulundan gelecek bilgiler doğrultusunda masrafların somutlaşacağına dikkat çekiyor. Maliye yetkilileri de, YSK'nın talebi üzerine yedek ödenekten "ek ödenek" olarak aktarım yapılacağını belirtiyor.

SİYASİ PARTİLERE 360 MİLYON YTL

Yüzde 10 barajını aşan tüm partilere, aldıkları oy oranlarına göre, bir sonraki seçime kadar her yıl Hazine yardımı ödeniyor. Seçimle beraber siyasi partilere de yaklaşık 385 milyon YTL aktarılacak. En şanslı olan parti ise 153.3 milyon YTL alacağı ile AKP olacak. Siyasi Partiler Yasası'nda yapılan değişiklik nedeniyle Anavatan Partisi yardım alamayacak. Yüzde 7 oy alan partilere de her yıl yardım ödeniyor. 2002'de yüzde 7'yi aşan DYP, MHP ve Genç Parti'ye de bu hüküm çerçevesinde ödeme yapılıyor. Bu kapsamda, CHP 86.7 milyon YTL, DYP 42.7 milyon YTL, MHP 37.4 milyon YTL, Genç Parti de 32.4 milyon YTL Hazine yardımı alacak.

(ANKA)