kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Mayıs 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
METEHAN DEMİR

İşte, 22 Temmuz sonrası Şûra'da oluşacak TSK komuta kademesi

TSK'nın bildirisi hâlâ Türkiye'nin en çok konuşulan konularının başında geliyor. Bildirinin ardından "Aslında TSK içten içe kaynıyor. Bu bildiriden TSK'da Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın haberi yoktu. Bazı orgeneraller yayınladı. Alt kadroları artık durduramaz hale geldiler. O gece bazı birliklerde tanklar nizamiyeye doğru hareketlendi. Bildiri yayınlanınca son anda geriye döndüler" şeklinde temeli olmayan spekülasyonlar ortada dolaşmaya başladı. TSK hiyerarşik sistemi ve özellikle geçen 30 Ağustos'taki atamalara dikkatle bakıldığında Org. Büyükanıt'ın bir komuta kontrol problemi olmadığı görülüyor. Son Ağustos Şûrası'nda da yapılan atamalar bu paralelde gerçekleştirildi.

KİMLER GELMİŞTİ: Büyükanıt beraberinde, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Ergin Saygun'u, 2. Başkanlığa; Kara Kuvvetleri Personel Başkanı Tümgeneral Salih Zeki Çolak'ı Genkur Genel Sekreterliği'ne getirdi. Bununla birlikte, Genelkurmay İstihbarat Başkanı Korgeneraller Arslan Güner, Harekat Başkanı Bekir Kalyoncu ve Plan Prensipler Başkanı Akın Zorlu gibi üç kritik komutan da Büyükanıt'ın en önem verdiği isimler arasında. Ayrıca, Kara Kuvvetleri Komutanı İlker Başbuğ, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu,
Hava Kuvvetleri Orgeneral Faruk Cömert ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner ile yakın işbirliği içinde çalıştığı herkes tarafından bilinir. Peki, herkesin gözünün üzerinde olduğu TSK'yı ağustos başında yani 22 Temmuz seçiminin hemen ardından nasıl bir askeri yapılanma bekliyor? Çünkü seçimden yaklaşık bir hafta sonra Türkiye yeni hükümetini ararken, TSK komuta kademesi de yeni şekillenmeleri konuşmak için ağustos başında Yüksek Askeri Şûra' da bir araya gelecek. İşte bu kritik sorunun yanıtları:

YENİ KOMUTA KADEMESİ : Orgeneral Büyükanıt, 2008 Ağustos'a kadar yani bir yıl daha Genelkurmay Başkanlığı görevini sürdürecek. 2008' de bu görevi, halen Kara Kuvvetleri Komutanı olan Orgeneral İlker Başbuğ devralacak. Jandarma Komutanı Işık Koşaner'in de 2008 Ağustos tarihinde Orgeneral Başbuğ'dan boşalan Kara Kuvvetleri'nin başına gelmesi öngörülüyor. Eğer böyle olursa, 20082010 arasında Genelkurmay Başkanlığı' yapacak Başbuğ Orgeneral'in yerine 2010'dan itibaren 4 yıllığına TSK' nın yeni komutanı Koşaner olabilir. Ancak, bu yıl Hava ve Deniz Kuvvetleri Komutanları değişecek. Çünkü her iki komutanın da görev süreleri dolacak.

2 KOMUTAN DEĞİŞİYOR: Yeni Hava Kuvvetleri Komutanı halen Harp Akademileri Komutanı olan Aydoğan Babaoğlu, yeni Deniz Kuvvetleri Komutanı da Oramiral Muzaffer Metin Ataç olacak. Öte yandan, Kara Kuvvetleri'nde Orgeneraller Fethi Remzi Tuncel, Şükrü Sarıışık ve Orhan Yöney' in 4 yıllık görev süreleri dolması nedeni ile emekli olmaları ve yerlerine 3 korgeneralin terfi etmesi bekleniyor. Onun haricinde Genelkurmay karargahında Orgeneral Büyükanıt'ın ekibinde önemli bir değişiklik yapması ise beklenmiyor.