kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Mayıs 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

TOKİ'den alt gelir grubuna konut

Yeni Haber
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından Hadımköy ve Tuzla'da alt gelir grubu için inşa edilecek konutların satış kampanyasını başlattı.

TOKİ'nin Hadımköy ve Tuzla'da alt gelir grubu için inşa edeceği konutların satışı, Hadımköy ve Tuzla'nın yanı sıra İstanbul Büyükşehir Belediyesinde de başladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Saraçhane'deki binasında satış işlemini başlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Topbaş, daha önce bu konutların satışlarının Hadımköy ve Tuzla'dan yapılmasının öngörüldüğünü hatırlatarak, satışların sadece yerel merkezde yapılmasının doğru olmadığını söyledi. Topbaş, ''Vatandaşlarımız alışık, devamlı Büyükşehir Belediyesinden bu işlemleri yapıyor. Biz bunu tekrar düzelttik ve satış ofisinin hemen oluşturulması talimatını verdim. Bundan böyle bütün satışlar, hem bölgelerden hem de aynı şekilde Büyükşehir Belediyesinde devam edecek. Yarından itibaren arzu edenler TOKİ için müracaatlarını buradan yapabilecekler'' dedi.

TOKİ'nin, Hadımköy'le ilgili konut satışından sadece Hadımköylüler'in yararlanacağı şeklinde alınan özel kararının da kalktığını ifade eden Topbaş, ''Bu kararın doğru olmadığını düşünüp TOKİ Başkanını aradım; İstanbul'un bir çok yerinde mağdur insan var ve her yerde arazi üretmek mümkün değil, diye. Kendileri de kabul etti'' dedi.

Hadımköy'de 638, Tuzla'da 660 konutun satışa sunulduğunu söyleyen Topbaş, satışlara alt gelir grubu pozisyonunda olanların müracaat edebildiğini, ayrıca şehit, yetim, gazi ailelerinin de kredi imkanları bulunduğunu anlattı.

7 bin YTL'nin konut çıktıktan sonra tamamlanacağını, taksitlerin taşındıktan sonra başlayacağını ifade eden Topbaş, vatandaşların 210 YTL'den başlayan taksitlerle TOKİ'den konut edinebileceklerini kaydetti. Kadir Topbaş, vatandaşlardan gelen konut talebinin çok yoğun olduğunu da vurguladı.

BU YIL HEDEF 20 BİN KONUT

Hızlı bir şekilde konut üretmeye devam ettiklerini söyleyen Topbaş, ''Üç yıl içinde KİPTAŞ marifetiyle 16 bin civarında konut ürettirdim. Bu yıl itibariyle hedefimiz, 20 bin konuta ulaşmak'' dedi.

İstanbul'da çarpık yapılaşmanın ve deprem riskinin olduğu yerlerde yenileme alanları ilan edildiğine de işaret eden Topbaş, şunları kaydetti:

''Ama birilerinin maalesef halkla aramızı açmak, bizim bu hizmet anlayışımızı zedelemek adına 'bu yerlerden çıkartılacaksınız, başkalarına verilecek, sizi mağdur edecekler' gibi onları tedirgin edici bazı davranışları olmakta. Bugün burada kira öder gibi konut sahibi yapmayı düşünen bir yönetim anlayışı, vatandaşının yuvasını yıkıp da onları mağdur eder mi? Vatandaşlar orada, kendi yaşadığı alanda yapılacak yapılar içinde yaşayacaklar. Kendilerini hiç bir zaman ezmeden, üzmeden, vatandaşın mağdur edilmemesi prensibiyle bu çalışmalar yapılacaktır.''

Seçim sürecinin, konut üretimine etki edip etmeyeceği yönündeki bir soruya karşılık da Topbaş, ''Devlette devamlılık esastır. Yönetimler değişebilir, konut üretimi devam edecektir, bu durmaz, aksamaz'' dedi.

SEÇİM DÖNEMİNDE KAÇAK YAPILAŞMA

Topbaş, seçim döneminde oluşabilecek kaçak yapılaşmaya ilişkin bir başka soru üzerine de şunları söyledi:

''Maalesef böyle dumanlı havayı sevme mantığıyla bazı anlayışların kenti ne hale getirdiğini biliyoruz. Yönetim boşluğu zaten kesinlikle oluşmaz, oluşturmayız. Kaçak yapılaşma konusu yerel yönetimlerin takibidir, biz de asla bu konuda müsamaha göstermiyoruz. Özellikle havzaların mutlak koruma alanlarında yıkımlar başladı veya başlayacak, bu talimatımız var. Susuz bir İstanbul istemiyorsak buna mecburuz.''