kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Mayıs 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
TBMM’deki cumhurbaşkanlığı oylamasında CHP, Anavatan ve DYP sıraları boş kaldı.

Meclis bir daha denedi olmadı

OSMAN AYDOĞAN
Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararından sonra Meclis'te yine 367 bulunamadı. İki yoklamaya en fazla 358 milletvekili gelince Gül adaylıktan çekildiğini açıkladı. 25 yaşla ilgili değişikliğin görüşmeleri de ertelendi..
TBMM Genel Kurulu, çıkmaza giren Cumhurbaşkanlığı seçiminde yaptığı son denemede de kilidi açamadı. Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararından sonra tekrarlanan ilk tura yine 367 milletvekili katılmadı. Yapılan iki yoklamada en fazla 358 milletvekili bulununca Genel Kurul'da seçim yapılamadı. 25 yaşla ilgili Anayasa değişikliğinin ikinci tur görüşmeleri de ertelendi. Seçime geçilemeyince Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, bir basın toplantısı düzenleyerek adaylıktan çekildiğini açıkladı.

GERGİN BAŞLADI

TBMM, muhalefetin "nafile turlar" nitelemesini yaptığı Cumhurbaşkanlığı seçimi ilk tur oylaması için Bülent Arınç başkanlığında toplandı. Genel Kurul'da CHP ile iktidar arasında zirveye çıkan gerginlik hemen kendisini gösterdi. Arınç'ın, "Toplantı yeter sayısı vardır" sözlerine itiraz eden CHP'li Haluk Koç, Anayasa Mahkemesi'nin kararını anımsatarak yoklama yapılmasını istedi. Arınç ise yoklama yapacağını belirterek, "Niye acele ediyorsunuz? Kafanızdaki düşünceleri lütfen ağzınıza getirmeyin" dedi. Yoklama kararı üzerine Koç salondan ayrılırken bazı AKP'liler "Yürü anca gidersin"; "yuh" diye bağırdı. Henüz yoklama yapılmadığı sırada kuliste gazetecilere konuşan cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül, 367 bulunamazsa adaylıktan çekileceğini açıkladı. İlk oylamaya 356 milletvekili katılınca 10 dakika ara verildi. Yenilenen yoklamada bu kez 358 milletvekili bulundu. İlk yoklamaya katılmayan AKP'li Reha Denemeç ile Sabri Varan ikinci yoklamaya katıldı. AKP'li bakanlar ve milletvekillerinin tam kadro bulunduğu yoklamaya, Yüksek Mahkeme'nin iptal ettiği ilk tur oylamada da Gül'e destek veren muhalefet milletvekilleri iki fire verdi. Anavatanlı Miraç Akdoğan ve Hasan Özyer TBMM'de bulunmalarına karşın oylamaya katılmadı. İlk oylamaya katılan CHP'li Esat Canan ve DYP Hatay Milletvekili Mehmet Eraslan ile bağımsız vekillerden Hamza Albayrak, Ümmet Kandoğan, Süleyman Bölünmez ve Fuat Geçen ile Göksal Küçükali ise yoklamaya katıldılar.

ACİL TOPLANTI

367 milletvekili bulunamadığı için ilk tur oylamaya geçilemeyince Gül yeniden, "Adaylıktan çekilmek için carşamba gününü beklemeyeceğim" dedi. Gazetecilerin, "Buruk musunuz" sorusuna ise Gül, "Hayır asla öyle bir burukluk içinde değilim" yanıtını verdi. Gül, adaylıktan çekileceği açıklamasının ardından Başbakan Erdoğan ile görüştü. Gül'ün "çekileceğim" demesini eleştiren AKP yöneticilerinin tek başına hareket etmesi nedeniyle Gül'e eleştiri yönelttiği öne sürüldü. AKP yetkili kurulları son durumu değerlendirmek için acil toplantı kararı aldı.

25 YAŞ DA ERTELENDİ

367'nin sağlanamaması üzerine Cumhurbaşkanlığı seçimi ilk tur oylamanın 9 Mayıs Çarşamba günü yapılacağını açıklayan Arınç, Genel Kurul'u kapattı. 25 yaşındakilere seçilme olanağı tanıyan anayasa değişikliğinin ikinci tur görüşmeleri de ertelendi. Anayasa değişikliğinin diğer değişiklik paketiyle birlikte ele alınacağı bildirildi.