kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Mayıs 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

TÜSİAD, seçim öncesi anayasa değişikliğine karşı

Yeni Haber
Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), TBMM'ye sunulan Anayasa değişikliği paketinin, toplum kesimleri tarafından henüz hiç tartışılmamış olmasından dolayı, Anayasa değişikliklerinin seçim sonrası oluşacak yeni Meclis'e bırakılması gerektiğini bildirdi.

TÜSİAD'dan yapılan yazılı açıklamada, Anayasa Mahkemesi'nin Cumhurbaşkanlığı Seçimi'nin ilk turunu iptal etmesi sonucunda, Meclis'in almış olduğu erken genel seçim kararının ardından TBMM'ye bir de Anayasa değişiklik teklifi sunulduğu hatırlatılarak, teklif edilen Anayasa paketinin, milletvekili seçim döneminden, cumhurbaşkanlığı seçim yöntemine ve süresine kadar, çoğulcu parlamenter rejimde temel dönüşümleri öngördüğü belirtildi.

"DEĞİŞİKLİK PAKETİ TOPLUMDA HİÇ TARTIŞILMADI"

TÜSİAD'ın bu girişimi üç açıdan sağlıklı bulmadığına vurgu yapılan açıklamada, parlamenter rejimde önemli değişiklikleri öngören paketin, toplum kesimlerince henüz hiç tartışılmamış olmasına dikkat çekildi. Açıklamada, siyaset adamlarının, akademisyenlerin ve sivil toplum örgütlerinin tartışmasına açılmadan ve benzer parlamenter rejime sahip ülke örnekleri incelenmeden paketin kanunlaşmasının, kısa süre içinde gerçekleşecek seçimlerde belirsizlik içeren sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulunuldu.

"CUMHURBAŞKANLIĞI BUGÜNKÜ BİÇİMİYLE KORUNMALI"


Bu tür Anayasa değişikliklerinin, toplumsal desteğin ve şeffaflığın yeterince sağlanabilmesi açısından, seçim sonrası oluşacak yeni Meclis'e bırakılmasının hem daha sağlıklı hem de daha etik olacağının savunulduğu açıklamada, "Ülkemizdeki parlamenter sistem tarihi bir sürecin ürünüdür. Bu sistemin özünü değiştirecek girişimler, siyasal sistemimizde bir belirsizliğin kapılarını açacaktır. Cumhurbaşkanlığı, devleti temsil eden bir kurum olarak, temelde bugünkü biçimiyle korunmalı ve Cumhurbaşkanının nasıl seçileceğinden önce, yetkilerinin ne olacağı tartışılmalıdır. Bu dahi, daha yeni erken seçim kararı almış ve önünde son derecede sınırlı bir yasama süresi olan bu parlamentonun açacağı bir tartışma olmamalıdır" görüşlerine yer verildi.

"SEÇİM SONRASI DAHA GENİŞ BİR PAKET TARTIŞMAYA AÇILMALI"

TÜSİAD açıklamasında, siyasal yapı bir bütün olduğu, Türkiye'nin yönetim istikrarını tesadüflere bırakmayan, temsilde adaleti kabul edilebilir ölçülerde sağlayan, daha etkin ve demokratik bir seçim sistemine ihtiyacı bulunduğunun altı çizilerek, parlamenter sistem tartışması yapılırken, seçim ve siyasi parti sistemlerinin bütüncül olarak ele alınması gerektiğine işaret edildi. Açıklamada, "Erken seçim sonrası oluşacak yeni parlamento, baraj sistemi, resmi ittifak olanakları, seçim bölgeleri, nispi takviyeli iki turlu seçim sistemi ve daha demokratik bir Siyasi Partiler Yasası konularını da içine alan daha geniş bir paketi tartışmaya açmalıdır" denildi.

(ANKA)