kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Mayıs 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
CHP lideri Deniz Baykal - DSP lideri Zeki Sezer

'Ucu açık birleşme güvenceli ittifak'

ŞENOL ATEŞ ANKARA
DYP-Anavatan birleşmesi ve mitinglerde oluşan baskının sonucu başlayan CHP-DSP birlikteliği için umut doğdu. Baykal ile Sezer'in gece yarısı görüşmesinde DSP'lilerin CHP listesinden seçime girmesinde uzlaşıldı..
Sağda DYP-Anavatan birleşmesinden sonra solda CHP ile DSP seçim ittifakı pazarlığı yapıyor. CHP, "DSP'yi kapatın bize gelin", DSP de "CHP listelerinden seçilelim, sonra DSP'ye döneriz" ısrarında yumuşama noktasına gelince Deniz Baykal ile Zeki Sezer'in görüşmeden "ucu açık birleşme, güvenceli ittifak" formülü çıktı. "Aynı çatı altında birleşmeyi de, seçildikten sonra ayrılmayı da zamana bırakalım, birbirimizi tanıyalım" düşüncesi benimsenerek, seçimden hemen ayrışmanın da önü kesildi. Türkiye'nin çeşitli illerinde düzenlenen Cumhuriyet mitinglerinde ortaya konan, solda birleşme isteklerinden sonra iki parti arasındaki somut görüşmeler önceki gece başladı. CHP Lideri Baykal, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer'in randevu isteğine olumlu yanıt verince önceki gece 1.5 saat görüştüler. Ardından iki partinin kurmayları sabah saatlerine kadar 5.5 saat süren toplantı yaptı.

'SİNERJİ YARATACAK'
SABAH'ın aldığı bilgiye göre görüşmenin başında liderler söz aldı. Baykal, "DSP'nin kendisini kapatarak CHP'ye katılmasının büyük bir sinerji yaratacağını" söyledi. Sezer ise, "YSK'nın seçim kararı aldığını, bu tartışmalara artık zaman kalmadığını, DSP'nin kapatılmasının tepkilere ve oy kaybına yol açabileceğini" vurguladı. "Nasıl işbirliği yapabiliriz, ona odaklanalım" noktasına gelinince ayrıntılar, kurmaylara bırakıldı. Uykusuz geçen gecede "solda birleşme konsepti" sağlandı. Siyasi kulislerde bu durum, "Solda nişan ufukta görüldü. Ama her iki taraf da yüzükleri atabilir" şeklinde değerlendirildi. İki partideki sıcak temasın ardından şu kararlar ön plana çıktı:

* CHP ÇATISINDA İŞBİRLİĞİ: İki aşamalı bir birleşme planı üzerinde duruluyor. DSP kendini kapatmayacak ve seçime CHP çatısı altında girecek. Birleşme ise "ucu açık" tutulacak; zaman içindeki yol arkadaşlığı ve güven ilişkisinde şekillenecek.

* TEMKİNLİ AÇIKLAMA: Konu ile ilgili her iki taraf da net konuşmamaya ve yorum yapmamaya özen gösteriyor. CHP Genel Sekteri Önder Sav dün Meclis'te "Önemli olan neyi, ne zaman, kiminle görüşmek değil belli bir noktaya gelmektir. Birleşme konseptinin her iki taraf tarafından kabul edilmesidir" dedi.

* RAHŞAN HANIM FAKTÖRÜ: DSP kanadından Rahşan Hanım'ın bu süreçte "güçlü bir faktör" olarak devrede olduğu ve süreci adım adım takip ettiği belirtiliyor. Liste pazarlığında Rahşan Hanım'ın kendine yakın kişileri de zorlayabileceği vurgulanıyor.

* LİSTE PAZARLIĞI: İlk sıcak temasta ibrenin 'sağlıklı işbirliği' formülüne yönelmesi ile DSP kanadının liste pazarlığını 50 milletvekili adaylığından açtığı, ancak bunu grup kuracak rakam olan 20'ye indirdiği belirtiliyor.

* EŞ KOMİSYON: İki parti yetkililerinden oluşan bir eş komisyonu kurulması da gündemde. Bu komisyon, bütün illerde zemin etüdü yapacak; CHP ve DSP açısından illerin yapılarını inceleyecek.

* 'KAÇ MİLLETVEKİLİ ÇIKARIRIZ' HESABI: Nereden, kaç milletvekili çıkarırız; hangi adaylarla çıkarırız sorularının yanıtı aranacak.

* KAÇMALAR ÖNLENECEK: Meclis'e kaç kişi girildiyse aynı sayıda devam edilmesi gerektiği düşüncesi de ağır bastı ve "ömür boyu bu partilerde kalacak" isimler üzerinde durulacak. Asıl amaç ise seçimden iktidar alternatifi bir yapının çıkması.