kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Nisan 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Abdullah Gül'ün 11. Cumhurbaşkanı adayı olduğu tarihi toplantıda 367 sayısı konusunda beklenen tartışma çıkınca, ilk kez Çankaya seçimleri mahkemelik oldu. Meclis Başkanı, oturumu 367 vekili aramadan açınca CHP soluğu mahkemede aldı..
Meclis Genel Kurulu'nda Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanlığı adaylığının oylandığı tarihi oturum, Anayasa Mahkemesi'ne intikal etti. Gül ilk turda çoğunluğu AK Parti'den gelen 357 oy almış olmasına karşın, toplantıda 367 vekilin katılımı sağlanamadığı gerekçesiyle CHP Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Anavatan Partisi ve DYP Genel Kurul'a girmeme kararı aldı, ancak her iki parti de ikişer kişilik fire verdi. CHP'den bir kişi, AK Parti'den 353 vekil ve bağımsızlarla toplan 361 kişi oylamaya katıldı. CHP zaman yitirmeden hemen Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Anayasa Mahkemesi iptal ederse "Çankaya için turlara devam edilecek mi, Meclis fesh olup erken seçim mi yapılacak" tartışması hukukçuları da böldü. Bir başka kritik tartışma ise, CHP'den Grup Başkanvekili Kemal Anadol'un itiraz; 6 milletvekilinin de 'denetim' için salona girmesi üzerine yaşandı. Arınç bu isimleri tutanaklara geçirdi. Bu şekilde sayının 367'yi aştığını öne süren AKP'liler cep telefonlarıyla fotoğraflarını bile çekti. Bu konuda da kararı Anayasa Mahkemesi verecek.

GONG SAAT 15.00'TE ÇALDI

TBMM Genel Kurulu, cumhurbaşkanını seçmek üzere saat 15.00'te toplandı. Muhalefet kulislerden oylamayı izledi. Meclis Başkanı Arınç, CHP'li katip üye Türkan Miçoğulları'nın bulunmadığını belirterek AKP'li bir katip üyeyi çağırdı. Arınç, "Böyle bir durum ilk kez oluyor. Görevini ihmal eden milletvekilleri hakkında bir işlem yapılması için İçtüzük'e madde koymak gerekiyor" dedi. Genel Kurul'a giren CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, salonda 367 milletvekili bulunmadığını tutanaklara geçirip yoklama yapılmasını istedi. Anadol, 367 bulunmaması nedeniyle yapılan işlemin geçersiz sayılacağını da kaydetti. Arınç, "Beni İçtüzük'ün 57. maddesi ilgilendiriyor. Burada CHP'den de DYP'den de Anavatan Partisi'nden, bağımsızlardan da katılanlar var" diye toplantıyı açtı.

CHP DEVREDE
Anadol kürsüye çıkıp "Türkiye'nin Cumhurbaşkanı, Başkomutan seçileceğini" belirtti ve "Sizi tarihi sorumluluğunuz ili baş başa bırakıp ayrılıyoruz" deyip kürsüden indi. Oturumu Meclis'teki makamından izleyen Baykal, "Aslan be, arkasında milyonlar var" dedi. Bu kez Arınç karşı atağa geçti ve "Toplantı yeter sayısı istiyorsanız içtüzüğe göre 20 CHP'li milletvekili ile başvurun" dedi. Böyle bir durumda 367 sınırı geçileceği için Anadol kabul etmedi. AKP Grup Başkanvekili Sadullah Ergin de 367 aranmasını eleştirdi. Sonra da kürsüye günün sürprizini yaparak Genel Kurul'a giren DYP'li Ümmet Kandoğan çıktı, partisinin içeri girmeme kararını demokratik bulmadığını söyledi.

ARINÇ'IN GAFI

AKP'nin cumhurbaşkanı adayı Ersönmez Yarbay oylamaya geçilmeden hemen önce adaylıktan çekildiğini açıkladı. Oylama başladıktan sonra CHP'li katip üyeler Ahmet Küçük ve Yaşar Tüzün içeri girip, zarfların dağıtıldığı komisyonu izlemeye başladı. Arınç"Gerilim çıkarmak için geldiniz. İdare amirlerini göreve çağırıyorum. Dışarı çıkartın bunları" dedi. Arınç yaptığı gafı fark edince "Milletvekillerimiz tabii salonda bulunabilir. Ancak görevli arkadaşlarımızın yanını boşaltalım lütfen" dedi.

OY ATAN: 361

GÜL'ÜN OYU: 357

İPTAL: 3

BOŞ: 1
Haberin fotoğrafları