kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Nisan 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

İktidar ile muhalefetin ahlaksız teklif savaşı

Hülya KARABAĞLI /ANKARA
Kritik oylama öncesinde CHP ve Anavatan, "Oylamaya katılmaları için muhalefet milletvekillerine para teklif ediyorlar" iddiasını ortaya attı. İktidar ise vekillerine tehdit telefonları geldiğini öne sürdü..
Cumhurbaşkanı seçiminin ilk tur oylamasına saatler kala başkent, şok iddialarla sarsıldı. Muhalefet, Başbakan'a yakın bir işadamının bir milletvekiline oylamaya katılması karşılığı "ahlaksız teklif"te bulunduğunu; iktidar da kendi milletvekillerine oylamaya katılmaması için ankesörlü telefonlardan tehdit geldiğini öne sürdü. Anavatan Mersin Milletvekili Hüseyin Özcan "Bana telefonla rüşvet teklif edildi" dedi.

PARA GÜCÜYLE CUMHURBAŞKANI
CHP lideri Baykal, ilk tur oylamaya kısa bir süre katıldığı bir televizyon programında, Çankaya seçimi sürecinde çok üzüntü verici gelişmeler yaşandığını belirterek, "ahlaksız teklif" iddiasını söyle anlattı: "Dün gece (önceki gece) Başbakan'ın en yakın bir işadamı arkadaşının, çok içli dışlı olduğu ve bütün Türkiye'nin tanıdığı bir işadamı arkadaşının bizim bir milletvekilimize, 'maddi, manevi ne istiyorsan söyle, yalnız Meclis'e gir' dediğini biliyorum. Para gücüyle, çıkar vaadiyle Cumhurbaşkanlığı seçimi yapmaya çalışıyorlar. Aranan bir kaç kişi var. İsim veremem çünkü kendileri vermek istemiyor. Ancak bir arkadaşı 6 ayrı kişi aradı." Kulislerde telefon edilen milletvekilinin CHP Denizli Milletvekili Haşim Oral olduğu iddia edildi. Ancak, Oral bunu kesin bir dille reddetti.

'GEÇMİŞİNE BAKSIN'
Bu iddiaya Başbakan Tayyip Erdoğan'dan anında yanıt geldi. Erdoğan düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi: "Bazı işadamlarının, CHP'li milletvekillerine, maddi, manevi tekliflerde bulunduğu yönünde iddialar var. Sayın Baykal'a sesleniyorum; AK Parti'yi bu tür çirkin oyunların içine sokamaz. Bu ayrıca milletvekillerini baskı altına alma metodudur. Tayyip Erdoğan'ın ne tarihinde, ne de bugününde böyle bir şey söz konusu değildir. Belki kendi geçmişlerinde bu tür uygulamalar olmuştur, oradan tecrübeleri vardır. O tecrübelerini bugüne taşıyor olabilirler. Bununla da milletvekillerini baskı altına alma gayreti içerisine giriyor olabilirler." Adalet Bakanı Cemil Çiçek ise bağımsız milletvekillerine "Evlat acısı çekmek istemiyorsanız Meclis'e gitmeyin" diye tehdit telefonları edildiği iddiasını ortaya attı. Çiçek, konunun İçişleri'nce araştırıldığını belirterek, "Mesajlar, ankesörlü telefonlardan gönderilmiş'' dedi. Erdoğan da bazı milletvekillerine gelen tehdit telefonlarıyla ilgili olarak MİT'in soruşturma yürüttüğünü söyledi. Erdoğan, "Tehditlerin, ankesörlü telefonlardan yapıldığı bilgisi bana ulaştı. Tespit yapıldıktan sonra bunu duyuracağız" dedi.

ANGORA PASTANESİ
Başkentteki bir başka iddia da, üst düzey bir AKP'linin Angora Pastanesi'nde bazı CHP milletvekilleriyle gizlice buluşarak ikna etmeye çalıştığı oldu. Pazarlıkların adresi olarak gösterilen Angora Pastanesi çalışanları ve yöneticileri, "AKP'nin önemli isimleri misafirlerini zaman zaman burada ağırlar. Ancak pazarlıklar yapıldığına şahit olmadık" dediler.