kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Nisan 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Merkez'in TÜFE tahmini hedeften çok uzak: % 5.8

Merkez Bankası, hükümetle birlikte önümüzdeki üç yıl için yüzde 4 olarak koyduğu enflasyon hedefinde 2007 için karamsarlığını artırdı..
Merkez Bankası daha önceki enflasyon raporunda "Yüzde 70 olasılıkla ortalama yüzde 5.1 çıkar" dediği enflasyon (TÜFE) için tahminini 0.7 puan artırarak yüzde 5.8'e çıkardı. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz yılın ikinci çeyreğine ilişkin enflasyon raporunu dün bir basın toplantısıyla açıkladı. Merkez Bankası, yılın ilk projeksiyonunda, yıl sonu enflasyonunun orta noktası yüzde 5.1 olmak üzere, yüzde 3.6 ile yüzde 6.6 aralığında gerçekleşeceğini öngörmüştü. İkinci projeksiyonda yüzde 4.5-7.1 aralığında belirlenirken orta nokta yüzde 5.8 olarak açıklandı.

2008 TÜFE TAHMİNİ YÜZDE 3.2
2008 yılına ilişkin enflasyon tahmini ise, orta noktası yüzde 3.4 olmak üzere yüzde 1.6-5.2 aralığından orta noktası yüzde 3.2 olmak üzere, yüzde 1.3-5 aralığına çekildi. Enflasyonda ilk çeyrek itibariyle ortaya çıkan görünüm nedeniyle temkinli duruşun uzun süre devam edeceğini kaydeden Yılmaz, "Ekonomik birimlerin kısa vadeli çıkarlar uğruna uzun vadeli kazanımları feda etmemeleri büyük önem taşıyor" uyarısında bulundu. Yılmaz, kamu harcamalarına ilişkin soru üzerine de kamu harcamalarının gerçekten enflasyon ile uyumlu olmama ve çok fazla olması durumunda, kendilerini elbette endişelendireceğini söyledi. 'IMF

İLE DEVAM EDİLMELİ'
"Telekom'daki fiyat ayarlamalarının ardından enflasyon endeksine yeni kalemler eklemesi ile ilgili olarak yaşanan gelişmeler çerçevesinden hareketle TÜİK ile yeni bir ilişki düzeyine girmeyi düşünüyor musunuz?'' şeklindeki soruya, Yılmaz, "Hayır. Biz burada bir sorun görmüyoruz'' diye yanıtladı. Türkiye'deki kurumların itibarı ile varolduklarını vurgulayan Yılmaz şöyle devam etti: "Aynı hususun TÜİK için de geçerli olduğunu düşünüyorum. Haberleşme grubu enflasyon rakamları ile ilgili olarak yapılan haberler konusunda size şu teminatı veririm ki yapılan herhangi bir yanlışlık, ölçme hatası ve manipülasyon yok. İletişim hatası oldu." Yılmaz, "2008'de IMF ile anlaşma bittikten sonra mali disiplinin sürdürülmesi, bütçe harcamalarının üzerine sınır şeklinde yeni düzenleme yapılmalı" dedi.
Haberin fotoğrafları