kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Nisan 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
BİRLİKTE OY ATTILAR Cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci tur oylamasında, Başbakan Tayyip Erdoğan ile Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül, birlikte oy kullandılar. Erdoğan ve Gül oylarını kullanırken Meclis fotoğrafçılarına poz verdiler.

"Oylamaya katılın bedeli ağır olur"

Bülent AYDEMİR
Başbakan Erdoğan, Çankaya seçiminin ilk tur oylamasına saatler kala basın toplantısı düzenleyerek, "Türkiye'yi siyasi felç dönemlerine sürüklemeye çalışanların oyununa gelmeyin" uyarısında bulundu..
Başbakan Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı seçimi için yapılacak ilk tur oylamaya 3 saat kala basın toplantısı düzenleyerek milletvekillerine, "tarihi sorumluluğunu" hatırlatarak çağrıda bulundu. Erdoğan, "Cumhuriyetimizi, demokrasimizi, yüce meclisimizin iradesini, yani bir bütün olarak aziz milletimizin hukukunu müdafaa için konuşuyorum" diyerek başladığı konuşmasında "Milletvekillerinin bu görevden kaçınmalarını izah etmek mümkün değil. Oy kullanmak bir vatandaşlık görevidir. Türkiye'yi geçmişteki siyasi felç dönemlerine sürüklemeye çalışanların oyununa gelmeyin. Bunun bedeli ağır olur" dedi.

MİLLETİN İRADESİNE İPOTEK
CHP lideri Deniz Baykal'ı millet iradesine ipotek koymakla suçlayan Erdoğan, başta CHP olmak üzere bütün partilerin aday göstererek demokratik yarışa katılmaları gerekirken bu şekilde olmadığını belirtti. Baykal'ın benzer uygulamaları geçmişte de yaptığını ifade ederek, Özal'ın seçim sürecini anlatan Erdoğan, "Baykal'ın zihniyetinde herhangi bir değişim söz konusu değil" dedi. Erdoğan şöyle devam etti: "İktidar muhalefet ayrımı yapmadan ortak sorumluluğumuz, milletin iradesine sahip çıkmaktır. Demokrasilerde son söz millete aittir. Genel seçimlere çok kalmadı. O gün geldiğimizde hepimiz yaptığımız yapmadığımızla kendimizi sine-i millete emanet edeceğiz. Bugün emanet edeceğimizi yer sine-i Meclis'tir. Atatürk, en zor şartlarda bile Meclis'in demokratik zemin olarak işletilmesini istemiştir."

367 TARTIŞMASI GEREKSİZ

Başbakan Erdoğan, ilk turda sonuç almayı amaçladıklarını belirterek, "367 bizim için birinci turda seçilme şartıdır. Sonradan ortaya atılmış, zeminli olmayan bir ifade üstünde konuşmayı yersiz buluyorum" dedi.

ANAVATAN'A MESAJ
Erdoğan, Adalet Bakanı Cemil Çiçek ve AKP Grup Başkanvekili Sadullah Ergin'in açıkladığı demokratikleşme paketinin daha önce Anavatan'ı ziyarette gündeme geldiğini anlatırken "Cumhurbaşkanlığı seçiminden hemen sonra bu konuyla ilgili Mecliste yoğun bir çalışma içine girer ve seçim kampanyaları başlayıncaya kadar da bu işleri bitirebiliriz' dedik ve buna açığız" dedi. Erdoğan, paketin ANAP'ın oylamaya katılması için bir siyasi manevra olup olmadığına ilişkin sorusu üzerine "Bunu cevaplamaya bile lüzum görmüyorum. Çünkü bu siyasi ahlaka ters düşer. Bunu konuşmayız. Bir şeyi benim grup Başkan vekilim yazmışsa, o bizim için bir akittir, akitleşmedir" dedi.