kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Nisan 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

368 iddiası CHP'yi endişelendirdi

Bazı CHP'lilerin Genel Kurul'a girmesini AKP'liler "368 sağlandı" diye yorumlayınca Baykal endişelendi..
Meclis Başkanı Bülent Arınç'ın, Genel Kurul oturumunu oylama yapmadan açarken, bazı CHP'lilerin salona girmesini, "katıldılar" diye yorumlaması krize yol açtı. Arınç'ın yorumuna, Meclis Başkan Vekili Sadık Yakut da katılınca, gelişmeleri odasından izleyen CHP lideri Baykal da "acaba" diyerek bir ara endişeye kapıldı. Ancak resmi rakamlar açıklandığında Genel Kurul'a 361 vekilin katıldığı ortaya çıktı. Meclis Başkanı Bülent Arınç, Genel Kurulda ''yeterli çoğunluk'' bulunduğunu belirterek, birleşimi açtı. CHP'li Kemal Anadol, şerh koymak için genel kuruldaki yerini aldı. AK Partililerin, Anadol'a tepki göstermesi üzerine, CHP'li Ahmet Küçük, Yaşar Tüzün, Şevket Arz, Rasim Çakır ve Haşim Oral oylama başladıktan sonra salona girdi.

'CHP'YE TEŞEKKÜRLER'

Bazı AK Partililer, CHP'li vekilleri cep telefonuyla görüntülerken Arınç, tutanaklara geçmesi için CHP'li milletvekillerinin salonda bulunduğunu söyledi. Kuliste bekleyen CHP'liler arkadaşlarının genel kurul salonuna girmesine tepki gösterdi. Ancak milletvekilleri kendilerini, "Kemal Anadol'a yapılması muhtemel saldırıyı önlemek istedik" sözleriyle savundu. Gelişmeleri odasında izleyen CHP lideri Deniz Baykal ve kurmayları da bu gelişmeler üzerine "Acaba?" diyerek endişelendi. Endişeler, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut'un, ''Genel Kurulda bulunup da oya katılmayanlar yeter sayıya dahil edilir'' ibaresinin bulunduğunu kaydeden Sadık Yakut, ''CHP'li 5 milletvekili oylamaya katılması bile yeter sayıya dahildirler. Genel Kurulda bulunan milletvekilleri yoklamaya sayılır. CHP'ye teşekkür ederiz'' sözleriyle daha da arttı. Hatta sayının 368'e ulaştığı söylentisi kulisleri oldukça hareketlendirdi.

VE SONUÇ

Bu arada oylamanın sona ermesiyle birlikte CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne başvurusu da gerçekleşti. CHP Genel Sekreteri Önder Sav, CHP'lilerin oylama başladıktan sonra salona kısa süreli girip çıkmalarının, salonda bulundukları anlamına gelmediğini ısrarla vurguladı. 368 tartışmalarıyla ilgili sonuç, oy sayımına ilişkin tutanakların açıklanmasıyla sona erdi. Tutanaklara göre, oylamaya Genel Kurul'da bulunan ve oylamaya katılan milletvekili sayısı 361 olarak açıklandı.