kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Nisan 2007, Çarşamba
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Aydınlık dergisinin, "Milli İstihbarat Teşkilatı yazıp verdi" dediği Efendi adlı kitap 2004 yılında yayınlanmıştı.

"Efendi'yi MİT yazdı" iddiası davalık oldu

Aydınlık dergisi, Soner Yalçın'ın Sabetaycıları anlattığı kitabının MİT tarafından yazıldığını iddia etti. Eski bir Aydınlık çalışanı olan Yalçın dergi aleyhine 100 bin YTL'lik tazminat davası açtı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Bullet
"Efendi'yi MİT yazdı" iddiası davalık oldu
Gazetecilik mesleğine Aydınlık gazetesinde başlayan Soner Yalçın, gazetenin yerine çıkan Aydınlık dergisine 100 YTL'lik tazminat davası açtı. Aydınlık dergisi, Soner Yalçın'ın 2004 yılında büyük yankı uyandıran 144 bin adet satan Efendi kitabını Soner Yalçın'ın yazmadığını iddia etti. Dergi, kitabı "MİT"in yazarak Soner Yalçın imzasıyla piyasaya sürdüğünü ve Yalçın'ın da MİT elemanı olduğunu iddia etti. Yalçın, kişilik haklarına saldırıda bulunulduğunu ileri sürerek dergi aleyhine İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi'nde 100 bin YTL'lik tazminat davası açtı.

SERT SUÇLAMA
Aydınlık dergisi 25 Ocak 2007 tarihli sayısında, "Soner Yalçın'a Efendi'yi MİT yazıp verdi" başlığı ile eski yazarı aleyhine ağır bir yazı kaleme aldı. Haberde gazeteci Soner Yalçın'ın 2004 yılında büyük yankı uyandıran 144 bin adet satan "Efendi... Beyaz Türklerin Büyük Sırrı" kitabını MİT'in yazdığı iddia edildi. Derginin haberine göre; kitabı yazan MİT, imza için kitabı 4 gazeteciye götürdü. Kanaltürk'ün sahibi Tuncay Özkan'ın da aralarında bulunduğu gazeteciler kitaba imza atmayı kabul etmezken Soner Yalçın, kitabı imzası ile yayınlamayı kabul etti. Haberde, Soner Yalçın'ın İngilizce bilmediği halde kitabında İngilizce sözcükler ve kelimelere yer vermesi bile kitabın Yalçın tarafından kaleme alınmadığına dair iddiayı destekleyen unsurlar olarak kullanılarak, Soner Yalçın'ın "Arkadaşlarını kötüleyen vahim bir kişilik problemi olduğu" ifadelerine yer verildi. Soner Yalçın'ın dönemin MGK Genel Sekreteri Ahmet Çörekçi ile görüştükten sonra değişime uğradığı iddia edilen haberde, "MİT içinden Mikail Alpay ekibindendir" denildi.

"ÇAMUR AT"
Eski işyerinin, "MİT mensubu" suçlaması ile karşılaşan ünlü gazeteci, hakkında çıkan bu habere 100 bin YTL'lik dava ile karşılık verdi. Avukatı Sabri Kuşkonmaz aracılığı ile dava açan Soner Yalçın, dava konusu haberde yeralan bütün iddiaların yalan ve asılsız olduğunu "Çamur at izi kalsın" amacı taşıdığını söyledi. Dava konusu haberin yayınlandığı tarihte kitabın 144 bin satış tirajına ulaştığını belirten Soner Yalçın, "Bu kitap hiç tartışmasız bir 'eser'dir. Ancak yayın yoluyla atılan bu çamurla yazarlığım ve eserim topyekûn reddedilmektedir" dedi. Kişilik haklarına ağır saldırı yapıldığını savunan Soner Yalçın'ın açtığı tazminat davasına karşın, Aydınlık dergisi yönetiminin mahkemeye dilekçe vermesi bekleniyor. İstihbarat Efendi adlı yayınlanmıştı.
Haberin fotoğrafları