kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Nisan 2007, Çarşamba
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Fransız basını, Cumhurbaşkanlığı için çok yoğun tempoda yarışan adayların stresten nasıl korunduğunu araştırdı. Ortak noktaları bol meyve yemek. Biri meditasyon, biri spor yaparak zinde kalıyor. Biri de sürekli şekerleme yapıyor..
Seçim stresine karşı bol meyve
Sabahları çok erken kalkıyor, gece çok geç yatıyorlar. Bir gün bu kentte, ertesi gün kilometrelerce ileride bir başkasındalar. Gece televizyon programına katılıyor, seçim vaatlerini anlatıyor, çıkışta yine yola düşüp binlerce kişinin katılacağı mitinglere gidiyorlar... Her ülkedeki seçim döneminde koltuk için yarışan adayların günleri yoğun ve yüksek tempoda geçiyor. Pazar günü ilk turu yapılacak seçimde Fransa'nın Cumhurbaşkanları adayları bu yorgunluğa ve yoğun strese nasıl dayanıyor? İşin sırrı bol sebze yemekte gizli...

MEDİTASYON VE UYKU
Le Figaro gazetesi, tek tek adaylara zindeliklerini nasıl koruyup stresten uzak kaldıklarını sordu. İktidardaki UMP'nin lideri Nicolas Sarkozy'nin sırrı, az uyumakta. En güçlü aday Sarkozy, sürekli spor yapıyor, az uyuyor ve sabahları mutlaka tahıllı gıdalarla hafif ancak besin değeri yüksek kahvaltı yapıyor. Onu anketlerde bir adım geriden izleyen Sosyalist Segolene Royal'in sırrı ise bol uykuda gizli. "Mutlaka meditasyon yapıyorum. Trende, arabada, her fırsatta uyuyorum. Tek başıma kalıp kendimi dinliyorum" diyen Royal, müziğin katkısını da ekledi.

ADAYLARA UZMAN TAVSİYESİ

Sürpriz yükselişteki merkezci aday François Bayrou da mutlaka her fırsatta şekerleme yaparak zinde kaldığını söyledi. Bol meyve yediğini anlattı. Adayların en yaşlısı olan aşırı sağcı Jean Marie Le Pen'in sırrı ise bol yoğurt ve balık. Gazetenin konuştuğu tanınmış Dr. Patrick Legeron da adaylara son dönemeçte zinde kalmak için küçük tavsiyelerde bulundu: "Hijyenik yani sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmeleri çok önemli. Düzenli uyku şart. İçki, sigara ve kahveden ise kesinlikle uzak durmalılar..." Dr. Legeron'a göre stresi yenebilmenin ilk aşamasında fiziksel sağlık var. Bunun için de düzenli ve hijyenik bir yaşam, spor ve düzenli uyku şart. İkinci aşamadaki psikolojik sağlığı elde etmek ve korumak için ise hedefe konsantre olmak en önemli mesele. Pozitif düşünmek, iyi odaklanmak adayların kaçınılmazı...

François Bayrou Oy oranı %18
Fransa Demokrasi Birliği (UDF) partisi başkanı. 46 yaşında. Çiftçi bir ailenin çocuğu. 34 yaşında milletvekili seçildi. 1993 yılında Eğitim Bakanı oldu. Cumhurbaşkanlığı seçimine ikinci girişi. Merkezde. Royal'den memnun olmayan solcu ve genç seçmenin oylarını alıyor.