kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Nisan 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
SAİT GÜRSOY

5. sınıflar için özel SBS

Ortaöğretime giriş sınavına hazırlanan her adayı en çok heyecanlandıran kelime OKS veya yeni adıyla SBS. Neden mi? O sınavları kazanmak yeni bir hayatın başlangıcıdır. İster istemez her genç kendine şu soruyu sordu: "Bu sınavlara en iyi nasıl hazırlanabilirim?" Sorunun yanıtı açık. Evde veya dershanede hazırlanmak. Evde, ders çalışarak sınavlara hazırlanmak her aday için kolay bir seçenek değil. Çünkü konuyu kendi kendine öğrenmek, testler, sorular, kitaplar bulmak ve bu kaynaklardaki soruları tek başına çözmek zorunda. Kısacası adayın daha çok mücadele etmesi gerekiyor.
İkinci seçenek, ekonomik şartların elverdiği durumda aday için daha çekici. Her türlü bilgi öğretmenlerce anlatılmakta, onlarca deneme sınavı uygulanarak öğrenciye her türlü alternatif sunuluyor. Önemli olan bu olanakları değerlendirmeyi bilmek. Dershanelere gidenlere baktığımızda genelde 6.,7. ve 8. sınıf öğrencilerini görürüz. Ancak bu yıl ortaöğretime geçişte yapılan değişiklikten sonra dershanelerdeki öğrencilerin belli kesimini de 5. sınıflar oluşturacak.

Neden değişiklik?
Mevcut sistemde uygulanmakta olan OKS, İlköğretim düzeyindeki eğitim ve öğretimi olumsuz yönde etkiliyor. Yenilenen ilköğretim müfredatıyla uyumlu değil. Sorular sadece belirli derslerden geldiği için diğer derslere (örneğin yabancı dil) ve sosyal aktivitelere ilgiyi azaltıyor. Telafisi yok ve öğrencinin başarısını 2 saat içinde değerlendiriyor. İlköğretimi bitiren öğrencilerin tek hedefi haline geldi, çok büyük boyutta kaygı ve strese neden oluyor. Kazanmaya ya da kaybetmeye dayandığı için öğrenciler kendilerine olan saygı ve güveni yitiriyor. Okul için başarının önemini azaltıyor ve öğretmenlerin otoritesini düşürüyor. Okul disiplinini olumsuz yönde etkiliyor. Öğrencilerde olduğu gibi ailelerin de psikososyal açıdan yoğun gerilimler yaşamalarına neden oluyor.

Yeni sistemin amacı
Ortaöğretime geçişte getirilen yeni sistemin amacı, ilköğretimde uygulanan yeni müfredatın başarılı bir şekilde uygulanmasını ve müfredatın temel felsefesinin yerleşmesini sağlamak. Okul eğitim öğretimini güçlendirmek ve daha anlamlı kılmak. Ortaöğretime geçişin tek bir sınava bağlanmadan sürece dayalı ve objektif bir yerleştirmeyle gerçekleştirilmesi. Eğitim ve öğretimde kaliteyi artırmak. Yeni modelle 6.,7. ve 8. sınıflarda yapılacak SBS ile öğrencinin süreç içindeki gelişimini değerlendirmek. Okullar arasındaki niteliğe ve niceliğe ilişkin farkları gidermeye yönelik veriler sağlamak. Yöneltme ve Davranış Notu ile 3 yılın sonunda öğrencilerin yetenek, ilgi ve değerlerine uygun alanlara yönelmelerini kolaylaştırmak. Öğrencilerin yıllık performanslarını gözlemlemeye yönelik veriler sağlamak. Öğrencilerin performans ve proje ödevlerini ortaöğretime yerleşme sürecinde değerlendirmek. Öğrenciler üzerindeki sınav kaygısını azaltmak ve öğrencinin sosyal ve kişisel gelişimine zaman ayırmasını sağlamak gibi sıralanabilir.
Bana göre, artık 5. sınıf öğrencilerinin de yapılacak olan SBS'lerde başarılı olabilmeleri için, bu yıldan itibaren bir çok deneme sınavlarına katılmaları gerekiyor. Bu sınavlar sonucunda yeni sisteme göre binlerce öğrenci arasında artı ve eksiklerini görerek hazırlıklarını yapabilirler.
Bunlardan biri de Final Dergisi Dershaneleri'nin yapacağı sınav. 24 Nisan'da İstanbul genelinde 5. sınıf öğrencilerine yeni sisteme göre uygulanacak olan sınavın amacı; geniş katılımlı bir SBS uygulanarak öğrencilerin 10 bine yakın aday arasında yerlerini görmelerini sağlamak. Hadi 5.sınıf öğrencileri,bu tür sınavlara girin. Eksiklerinizi görün, ona göre SBS'lere hazırlanın. Yıl sonu başarı puanından dolayı kaliteli liseli olmanın yolunun okuldan geçtiğini sakın unutmayın. Okul derslerine ve sınavlarına çok ciddi bakın.